E-zine

Gezond vermageren

buik omtrek meten

© Pixabay

Wanneer mensen op een bepaald ogenblik met een te hoog lichaamsgewicht geconfronteerd worden willen ze er graag alles aan doen om dat probleem zo efficiënt mogelijk aan te pakken.

In eerste instantie wil men eigenlijk slechts één ding en dat is zo snel mogelijk zoveel mogelijk kilo’s kwijt geraken.

Op zich is dat heel begrijpelijk, maar in de praktijk verloopt dit vaak niet zo vlot als eerst gedacht. Diëten die je beloven erg snel te vermageren werken op het eerste zicht wel, alleen steekt na afloop van het dieet al snel het zogenaamde jojo-effect de kop op.
Dit effect wordt veroorzaakt door terug te vallen op oude eetgewoontes. Je mag nog zoveel kilo’s zijn kwijtgeraakt tijdens je dieet, wanneer je na afloop er van gewoon terug je oude levensstijl gaat opnemen zullen de kilo’s er zo terug aan vliegen.

Wil je niet alleen veel gewicht verliezen, maar je bereikte gewicht ook kunnen behouden, dan zal je toch rekening moeten houden met de tips die gegeven worden in dit artikel.

Voldoende lichaamsbeweging

Diëten is goed, maar wanneer je echt gezond wil vermageren en je gezonde levensstijl en look van je lichaam wil behouden, dan zal er toch ook een behoorlijke dosis lichaamsbeweging bij komen kijken.

Veel mensen volgen net een drastisch dieet om geen tijd in de fitness door te moeten brengen, maar zo werkt het helaas niet. Echt gezond vermageren en een gezond lichaam verkrijgen kan namelijk alleen maar door gezonde eetgewoontes te combineren met een bepaalde hoeveelheid aan lichaamsbeweging.

Vooral voor mensen die een zittend beroep hebben en dus weinig fysieke inspanningen moeten leveren is het bijzonder belangrijk om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen. Doet men dit niet, dan vergroot de kans op het krijgen van overgewicht aanzienlijk.

Afvallen op korte of lange termijn?

De eerste vraag die je, je vooraleer je gaat vermageren moet stellen is of je graag snel een paar kilo’s wil verliezen of je bijvoorbeeld definitief af wil van je overgewicht. In het eerste geval volstaat het doorgaans om een kortlopend dieet te volgen. Een zogenaamd crashdieet maakt het mogelijk om op korte termijn een behoorlijk aantal kilo’s kwijt te spelen. Het probleem met een kortlopend dieet is dat het niet alleen bijzonder moeilijk vol te houden is, maar dat het daarnaast ook niet gezond is voor het lichaam.

Dat is echter niet alles, want een kortlopend dieet heeft doorgaans ook slechts een korte werking. Wanneer je na afloop van het dieet terug gewoon begint te eten zal je merken dat je gewicht in sneltempo terug zal toenemen en dat maakt het eigenlijk zonde van de geleverde inspanningen.

vermageren te grote broek

© Pixabay

Beter is het dus om af te vallen aan de hand van een goed doordacht, langdurig en vooral gezond dieet. Afvallen doe je in eerste instantie uiteraard om je lichaam er mooier uit te laten zien en de overtollige kilo’s kwijt te geraken, maar daarnaast wil je natuurlijk gewoon ook graag een echt gezond lichaam krijgen. Dat bekom je niet door snel veel kilo’s af te vallen en je ongezonde levensstijl van vroeger vervolgens gewoon terug verder te zetten.

Wil je echt constructief afvallen en dat met voldoende respect voor je lichaam, dan is een gezond en langdurig dieet steeds de interessantste mogelijkheid.

Waarom is een crashdieet volgen niet verstandig?

Vandaag de dag bestaan er verschillende soorten crashdiëten. Dergelijke dieetvormen zijn voor veel mensen bijzonder aantrekkelijk omdat ze beloven dat je op korte termijn erg veel gewicht kan verliezen. Deze belofte wordt doorgaans ook gerealiseerd, maar de manier waarop het gebeurt is ten eerste niet gezond voor je lichaam en daarnaast zorgt een crashdieet na afloop nagenoeg altijd voor het opduiken van het gevreesde jojo-effect.

Dit effect verschijnt wanneer je na het volgen van een dieet terugvalt op een normaal (ongezond?) eetpatroon. Met andere woorden, na enige tijd niets te hebben gegeten ga je terug volop vet, suikers en andere slechte voedingsmiddelen eten. Het gevolg hiervan kan zijn dat je enkele dagen of soms zelfs weken last kan hebben van maag- en darmkrampen gepaard gaande met braken en diarree.

Het volgen van een crashdieet vergt enorm veel doorzettingsvermogen en plaatst je lichaam onder zware druk. Des te meer pijn doet het dan ook wanneer je na afloop vast moet stellen dat het dieet wel enige tijd heeft geholpen, maar dat de kilo’s er nu terug bijzonder snel aan vliegen. Het volgen van een crashdieet wordt dan ook door specialisten als een ongezonde, maar unieke mogelijkheid om snel veel gewicht te verliezen aanzien. Wil je echter je mooie lichaamsbouw behouden, dan kies je beter voor een constructief en opbouwend dieet met een veel langdurigere werking.