E-zine

Diëten Algemeen: Voordelen en nadelen

Een dieet kan om uiteenlopende redenen gevolgd worden, maar wat is een dieet? Een dieet is een op maat gemaakt voedingspatroon en is voorgeschreven door een diëtiste of gewichtsconsulent.

In de volks mond word het volgen van een dieet direct geassocieerd met afvallen, maar het begrip dieet is veel breder. Naast het afvallen kan een dieet ook gevolgd worden om juist op gewicht te komen, om je voedingspatroon aan te passen, om een medische reden of door een allergie. Om welke reden een dieet ook gevolgd moet worden er is altijd een passend dieet voorgeschreven bij de reden.

Soorten dieeten

Toch kiezen de meeste mensen een dieet om op het gewenste lichaamsgewicht te komen en dan veelal om afname van het lichaamsgewicht. Er zijn ontelbaar veel diëten die zijn ingedeeld in verschillende categorieën en een keuze maken uit deze diëten is geen gemakkelijke keuze en hangt af van de persoonlijke wensen.

AfvallenZo zijn er koolhydraatarm, vetarm, caloriearm en eiwitrijke diëten die er gevolgd kunnen worden om afname van het lichaamsgewicht te bevorderen. Elke categorie heeft een eigen werkwijze zo ligt bij een koolhydraatarm dieet de focus op het zo min mogelijk consumeren van koolhydraten, bij een vetarm dieet op het zo min mogelijk consumeren van vetten en bij een caloriearm dieet het zo min mogelijk consumeren van calorieën. Daarnaast is er dan een eiwitrijk dieet waarbij de focus juist ligt op het consumeren van eiwitten.

Voordelen diëten

Het grootste voordeel van het volgen van een dieet is dat er op termijn afname van het lichaamsgewicht zal optreden, doordat er een bepaald dieet strikt gevolgd is zoals deze is voorgeschreven door een diëtiste of gewichtsconsulent.

Elke dieet categorie heeft haar eigen voordelen bij het volgen van het bepaalde dieet, zo is het bij een koolhydraatarm en vetarm dieet een voordeel dat het dieet goed vol te brengen is doordat er voldoende andere benodigde voedingsstoffen worden geconsumeerd.

Een eiwitrijk dieet heeft het voordeel dat er op korte termijn veel gewichtsafname zichtbaar is en de verleiding tot het consumeren van andere voedingsmiddelen is minder groot, doordat eiwitten de honger stillen.

Nadelen diëten

Naast de voordelen bij het volgen van een specifiek dieet kleven er ook nadelen aan diëten. Bij sommige diëten worden niet alle noodzakelijke voedingsstoffen ingenomen en bij het volgen van een dieet kan er een terugval in gewicht komen of terwijl het jojo effect optreden.

Dit effect treedt op wanneer er snel wordt afgevallen door het volgen van een dieet en je daarna weer terug valt in het oude eetpatroon.