E-zine

Dieetschema

Kan een dieetschema opstellen nuttig zijn?
Veel mensen die te kampen hebben met overgewicht of die over een aantal extra kilo’s beschikken zien enorm op tegen het volgen van een bepaald dieet. Dat is ook niet meer dan normaal, want van de ene op de andere dag worden je voedingsgewoontes volledig overhoop gegooid.

Dat niemand daar eigenlijk op zit te wachten mag duidelijk zijn, maar toch is het volgen van een dieet essentieel om de nodige kilo’s te vermageren. Belangrijk daarbij is echter de manier waarop dat gebeurt. Velen denken nog steeds dat een crashdieet er voor zorgt dat je in geen tijd het perfecte lichaam zal krijgen en hoewel dergelijke dieetvormen het inderdaad perfect mogelijk maken om snel veel gewicht te verliezen blijft dit uiteraard niet duren.

Daarnaast is een crashdieet sowieso slechts een tijdelijke oplossing waardoor je na afloop er van verplicht zal moeten overschakelen op een aangepaste levensstijl. Dat die levensstijl echter niet zo drastisch hoeft te worden veranderd tonen we je graag in dit artikel.

Waarom een dieetschema opstellen?

Wanneer je gaat starten met een bepaald dieet of wanneer je constructief wil afvallen is het van het grootste belang om jezelf bepaalde doelen voor ogen te stellen. Veel mensen doen dit niet waardoor ze de evolutie van hun dieet niet kunnen volgen, maar daarnaast ook veel sneller de moed verliezen.

Het zijn juist de resultaten die een dieet met zich meebrengt die er voor zorgt dat mensen over voldoende karakter beschikken om vol te blijven houden. Een dieetschema is wat dat betreft ook absoluut essentieel. Door gebruik te maken van een dergelijk schema kan je niet alleen een bepaald doel voor ogen stellen, daarnaast kan je ook nog eens perfect inplannen welke maaltijden je wanneer gaat eten.

Belangrijk bij het opstellen van een dieetschema is dat je dit niet doet voor slechts enkele dagen, maar wel voor de volledige week. Deel je dag daarbij ook niet in, in drie onderdelen, maar wel in vijf. Naast de drie hoofdmaaltijden (ontbijt, middagmaal en avondeten) is het immers belangrijk om ook af en toe rekening te houden met een (gezond!) tussendoortje. In principe is er zowel ‘s ochtends als in de namiddag tijd voor een stukje fruit of bijvoorbeeld een gezonde reep om een mogelijk hongergevoel te stillen.

Een dieetschema, ook voor wat je drinkt

Bij het opstellen van een dieetschema is het niet alleen belangrijk om rekening te houden met wat je eet, maar ook met wat je drinkt. Veel mensen die een dieet volgen gaan er nog steeds te vaak vanuit dat het helemaal niet uitmaakt wat ze precies drinken. Dat is natuurlijk niet het geval.

Drink voldoende water bij Paleo

Voldoende water drinken bij dieet

Standaard wordt het dan ook steeds aangeraden om vooral veel water te drinken in combinatie met (weinig) koffie die eventueel wordt afgewisseld met groene thee. Wil je graag ook af en toe kunnen genieten van een lekker glaasje wijn? Ook dat is geen probleem, maar beperk het tot een aantal glazen en uitsluitend in het weekend.

In principe kenmerkt een gezonde levensstijl zich niet noodzakelijk tot het uitsluiten van veel voedingswaren en dranken, maar is het vooral belangrijk dat je alles met mate drinkt en eet. Als je dit kan volhouden, dan legt dat een uitermate belangrijke basis voor een langdurige gezonde levensstijl.

Dieetschema personaliseren

Het spreekt tot slot voor zich dat het ene dieetschema het andere niet is. Mensen kunnen een dieetschema gaan opstellen gewoon omdat ze gezond willen gaan leven, maar anderzijds kan men dat ook doen omdat ze bijvoorbeeld een bepaald specifiek dieet willen gaan volgen. In het laatste geval is het belangrijk om je dieetschema aan de hand daarvan aan te passen.

Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat de invulling van het eiwitdieet aanzienlijk verschilt met dat van het detoxdieet en ga zo maar door.

Vooraleer een dieetschema op te stellen is het dan ook van het grootste belang om eerst goed de richtlijnen van je dieet te bestuderen. Neem er daarnaast misschien ook een receptenboek bij zodat je perfect kan zorgen voor de nodige variatie in je voeding. Een dieetschema zal je daarnaast ook niet slechts één keer opstellen, in tegendeel.

Een goed dieetschema die op lange termijn zo gunstig mogelijke resultaten moet behalen dient eigenlijk wekelijks te worden aangepast. Doe je dat niet dan zou dat immers betekenen dat je week na week hetzelfde moet eten en dat is nu juist niet de bedoeling. Het opstellen van een constructief dieetschema helpt op die manier om het door jouw uitgekozen dieet niet alleen voor even, maar wel voor een langere periode vol te kunnen houden.

Snel en eenvoudig zelf een dieetschema opstellen en gezond leven? Bekijk dan hier hoe Paleo jou kan verder helpen.