E-zine

Bewegen: altijd belangrijk

Door het lichaam in beweging te brengen worden er calorieën verbrandt die worden genuttigd tijdens het eten en drinken. Bewegen is gezond en kan op veel verschillende mogelijkheden worden gedaan. Naast bewegen is het noodzakelijk dat er gezond gegeten wordt om afname van het lichaamsgewicht te realiseren.

Hoe meer beweging in het lichaam komt hoe meer spierweefsel er opgebouwd wordt en hoe meer spierweefsel het lichaam heeft hoe meer calorieën er verbrandt worden.

Wanneer het lichaam in beweging komt zal de hartslag omhoog gaan wat weer bevorderlijk is voor het verbranden van calorieën en eventuele vetreserves. Om het lichaam in beweging te krijgen kan er veel creativiteit gebruikt worden, want de regel is dat er met bewegen meer afgevallen wordt dan wanneer er een aantal keren per week een bezoek word gebracht aan de sportschool.

Om serieus af te vallen in lichaamsgewicht zal er op te duur per dag meer bewogen moeten worden en minder gegeten moeten worden om de calorie in name te reduceren. Het is belangrijk dat er met het bewegen minder tussendoortjes worden gegeten en er wel op vaste tijden 3 maaltijden worden gegeten en de belangrijkste maaltijd op een dag is het ontbijt. Het ontbijt zorgt ervoor dat het lichaam energie gaat verbruiken.
Toch nood aan gezonde tussendoortjes? Bekijk dit artikel voor inspiratie.

Vormen van bewegen
Bewegen kan op veel verschillende manieren en creativiteit speelt hierin een rol. De meest bekende vormen van bewegen is lopen en fietsen.

Door dagelijks te bekijken of de bestemming lopend of fietsend afgelegd kan worden in plaats van met de auto is een goede mogelijkheid om het lichaam in beweging te krijgen. Daarnaast kunnen er veel keuze worden gemaakt op de plaats van de bestemming zoals de keuze tussen de trap of de lift.

Verder zijn de mogelijkheden oneindig wat betreft bewegen zoals de auto zelf wassen in plaats van door de wasstraat, tuinieren, dansen, springen, lopend bellen, zwemmen of te gaan wandelen met of zonder hond.

Bewegen in  de buitenlucht is veel gezonder dan wanneer dit gedaan wordt met fanatiek en intensief sporten in een sportschool. Veelal wordt aangeraden om dagelijks minimaal 30 minuten actief te bewegen. Wanneer er daadwerkelijk afname van het gewicht gerealiseerd moet worden dan moet de bewegingstijd verhoogd worden, maar dit moet altijd met stappen gedaan worden.

Begin met dagelijks 30 minuten bewegen en bouw dit (twee)wekelijks op met dagelijks 5 minuten extra bewegingstijd om afname in het gewicht te realiseren.