E-zine

Afvallen in groep

Afvallen in groepsverband levert beste resultaten op
Wil je afvallen? Sluit je dan aan bij een groep, dat werkt het best. Afvallen in groepsverband maakt dat je twee keer zoveel gewicht verliest als wanneer je naar een diëtist gaat. Wie probeert slanker te worden met een dieetgroep als Weight Watchers speelt twee keer zoveel kilo’s kwijt dan wie een strikt dieet opgesteld door een dokter volgt.

In de groepssessies delen leden hun ervaringen en tips, wie zijn streefgewicht heeft bereikt, motiveert anderen om door te zetten. Nog wat kilo’s teveel? Probeer het dan eens! En het is vast ook heel erg gezellig…Voor het onderzoek namen 141 mensen met overgewicht deel aan het programma van 48 weken.

De ene groep viel af met Weight Watchers, de andere volgde een programma opgesteld door een professional. De laatste groep volgde gedurende 12 weken de raad van een diëtist en probeerde 16 weken Weight Watchers. De onderzoekers namen aan dat de combinatie het beste resultaat zou opleveren, maar degenen die enkel hun ervaringen met lotgenoten deelden, speelden de meeste kilo’s kwijt.

Meer dan een derde speelde op deze manier 10 procent van hun startgewicht kwijt, in vergelijking met 15 procent van degenen uit de gecombineerde groep en 11 procent uit de groep met professionele begeleiding.

De onderzoekers kozen voor Weight Watchers omdat dit het grootste afslanksingsprogramma is in de VS en omdat het zich concentreert op gedrag, het wil de eetgewoonten veranderen en lichaamsbeweging stimuleren.

Psychologe Angela Marinilli Pinto: “Deze studie is belangrijk omdat 70 procent van de Amerikaanse volwassenen te dik is.” Een woordvoerder van Weight Watchers voegt daaraan toe: “Onze aanpak blijkt even goed te werken als die van professionals. Het kost echter minder en is vaak makkelijker om te volgen.”

Bron: 50 plus.nl