Eten en Drinken

Voedingsvezels

Voedingsvezels zitten in groenten, fruit en peulvruchten en zijn het menselijke lichaam kan deze voedingsstoffen niet verteren. Voedingsvezels zijn dus onverteerbare stoffen. In een vezelrijk dieet dragen de voedingsvezels bij aan een goede spijsvertering en dragen ze bij aan blijvend gewichtsverlies.

Voedingsvezels en vermageren

Voor het afvallen is het belangrijk dat het lichaam voldoende vezels binnen krijgt. Voedingsvezels zijn belangrijk omdat de vezels in de maag en de darmen vocht opnemen waardoor ze gaan uitzetten. Hierdoor zullen de maag en darmen sneller gevuld zijn en zal er minder snel een hongergevoel op treden.

Daarnaast verlaagt vezelrijke voeding het LDL- cholesterol gehalte en zal een aantal vetsoorten in het bloed verlaagt worden. Voedingsvezels leveren ook velen malen minder calorieën op en verlagen de opname van koolhydraten en suikers. Door de genoemde aspecten zal er gewichtsverlies optreden in het lichaam.

Voor volwassen mensen geldt zelfs dat er per dag ongeveer 30 tot 40 gram voedingsvezels nodig zijn om het lichaam goed te laten functioneren, dit aantal grammen wordt nauwelijks gehaald door volwassenen.

groenten en fruit

© Pixabay

Groenten, fruit, granen en peulvruchten

Voedingsvezels zijn vooral terug te vinden in groenten, fruit, granen en peulvruchten. De voedingsmiddelen die veel voedingsvezels bevatten zijn volkoren brood, aardappelen, groenten en fruit.

Om meer voedingsvezels te nuttigen kunnen er meer voedingsmiddelen van bovenstaande gegeten worden. Voeg bij het ontbijt naast een volkoren of meergranen brood een stuk fruit toe en bij de lunch extra groenten of een fruit en bij het diner kunnen er extra aardappelen en groenten worden gegeten. Ook kan er gekozen worden bij het diner voor meer volkoren producten zoals meergranen rijst en volkoren pasta.

Een tekort aan voedingsvezels kan leiden tot problemen in het lichaam zoals bijvoorbeeld een trage stoelgang, aambeien of obstipatie. Daarom is vezelrijke voeding ook zo van belang en is het verstandig om aan de aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels per dag te voldoen.