Vocht verliezen zal bij sommige mensen nodig zijn om af te kunnen vallen. Wie vocht vasthoudt kan last hebben van overgewicht maar ook last hebben van reuma en/of een hoge bloeddruk.
De gevaren van vocht vasthouden (vochtretentie)
Vocht vasthouden in de vorm van urinezuur kan leiden tot reumatische aandoeningen zoals jicht of artrose. Het is ook bekend bij velen dat een teveel aan vocht kan leiden tot zware benen, grote voeten en spataders.
Het is ook mogelijk dat je reeds last hebt van een aandoening die op zijn beurt de reden is waarom je lichaam veel vocht vasthoudt. Oorzaken van vochtretentie kunnen onder meer zijn:
- Zwangerschap en menstruatie
- Het gebruik van laxeermiddelen
- Teveel koffie drinken
- Te hoge inname van sodium (zouten in je voedsel)
- Overgewicht
- Medicatie kan ook voor vochtophoping zorgen
- Het warme weer: het komt minder vaak voor in de winter dan in de zomer
Zouten en teveel koffie drinken zijn direct twee boosdoeners die je zonder problemen kan aanpakken. Vervang koffie regelmatig eens door thee en ga op zoek of je teveel zout inneemt of schakel direct over naar een alternatief zoals zeezout.
Vochtafdrijvers: zo werkt het.
Het verorberen van voeding dat bekend staat om vocht af te drijven is daarom soms wel aangewezen, zeker als je last hebt van een van bovenstaand vermelde aandoeningen. Helaas is het resultaat pas merkbaar na enkele weken, het is dus belangrijk dat je dit even volhoudt en het niet na één dag voor bekeken houdt.
Diuretica (= hoe men vochtafdrijvende middelen noemt) heeft de eigenschap dat je meer vocht uitplast dan dat je inneemt. Ze helpen daarmee ook je nieren om hun werk extra goed te doen. De nieren zorgen voor de hoeveelheid urine in het lichaam.
Een teveel aan urinezuur kan leiden tot reumatische aandoeningen en dat komt voor als je nieren niet optimaal werken: Het urinezuur dat de nieren niet kunnen verwerken worden opgeslagen in het lichaam.
Fruit: natuurlijke vochtafdrijvers.
Fruit bevat veel vocht en sommige fruitsoorten hebben de eigenschap die vochtafdrijvende middelen (= diuretica) hebben. Natuurlijk wil je graag weten welke fruitsoorten dit allemaal zijn:
- Perziken: bevatten veel vitamines en kan perfect dienen als vervanging van suiker in gerechtjes of smoothies
- Citroen: stimuleert de nieren en optimaliseert de spijsvertering
- Peren: wordt ook veel gebruikt tijdens een detox
- Meloenen: verlagen de zin om suiker in te nemen en kunnen nicotine sneller uit het lichaam werken
- Aardbeien: zijn lekker, zoet en ideaal tegen hoge bloeddruk, reumatische aandoeningen en obesitas.
- Druiven: zijn ideaal tegen nierstoornissen
- Vijgen: kan zowel een goed laxeermiddel als vochtafdrijvend middel zijn
- Papaya: een van de gezondste vruchten die we kennen
- Cranberries: zorgen er voor dat het lichaam veel gifstoffen kwijt raakt
- Kiwi’s: hebben ook een diuretische eigenschap
- Bananen
Alle bovenstaande fruitsoorten zijn ideaal om tussendoor als snack te eten, of in sommige gerechten te verwerken. Een gezonde salade met lekker fruit, of gewoon lekker fruit als dessertje? Prima idee!
Over ananas kunnen we niet direct eenduidige antwoorden terugvinden. Verse ananas heeft bloedzuiverende eigenschappen, werkt ontstekingsremmend en bevat veel vitamines. Het is dus zeker gezond, al kan worden getwijfeld over de vocht afdrijvende eigenschappen.
De mythe dat ananas het enzym bromeline bevat at helpt bij de vetverbranding is echter ontracht: het enzym bevindt zich enkel in de steel. Daarom is het mogelijk om capsules te kopen die het enzym bevatten.
Ander vochtafdrijvend voedsel.
Er bestaan nog vele andere voeddingsoorten die kunnen dienen om vocht af te drijven:
- Asperges: bevat de stof asparagine dat de nieren stimuleren.
- Bieten: concentreren zich op de nieren en lever en kan helpen om vetdeeltjes weg te spoelen uit het lichaam. Ze ontgiften de lever en zuiveren het bloed.
- Wortelen: bevatten carotine die ook afvalstoffen en vetten uit het lichaam verwijderen.
- Spruiten: stimuleren de klieren.
- Kool: helpt het lichaam om afvalstoffen te verliezen.
- Tomaten: bevatten veel vitamines en zuren die de stofwisseling helpen.
- Radijzen: bevat veel magnesium en ijzer wat helpt om vetten in je cellen op te lossen.
- Selderij: ongekookte selderij bevat veel calcium en helpt het hormonale systeem.
- Komkommers: bevatten mineralen die de nieren stimuleren.
- Mierikswortel: helpt om vet af te breken in het lichaam.
- Sla: bevat ijzer en magnesium die je immuunsysteem beschermt tegen ziektes.
- Uien: bevatten net zoals knoflook mineralen dat helpt bij het afbreken van vet en de stofwisseling op peil houdt.
- Knoflook: bevat mosterdoliën die het lichaam reinigen. De lever wordt hiermee gestimuleerd waardoor deze meer gifstoffen uit het lichaam kan verwijderen. Verse uitgeperste knoflook met een beetje olijfolie in een salade en je hebt er direct weer een gezond gerechtje bij!
- Artisjokken: zorgen voor een verbeterde werking van lever en gal. Het is een van de meest ontgiftende voedingsmiddelen die we kennen.
- Zeewier: voert vocht af, bevat jodium en zorgt daarmee voor een verbeterde vetverbranding.
- Spinazie
Paardenbloem en brandnetel zijn ideale vochtafdrijvers als je ze kan drinken als thee. Ze kunnen echter wel vrij bitter zijn en dus niet bij iedereen in de smaak vallen. Groene thee is echter ook voldoende dus regelmatig een kopje koffie vervangen met groene thee is een goed idee! Groene thee met een beetje citroensap erin kan je misschien ook zelfs lekker vinden.
Appelazijn in kleine hoeveelheden kan je gebruiken als saladedressing. Het is een middel at gemaakt is van appels en een vetbrandend proces kent.
Groene groenten zoals kool, broccoli, spinazie, waterkers en spruiten stimuleren de spijsvertering en worden veel gebruikt bij het detoxen. Het meeste voordeel haal je er natuurlijk uit als je ze rauw eet, maar het is ook belangrijk dat je voldoende kan genieten van een gerecht: spruiten koken kan dus zeker altijd nog!
Je lichaam in balans.
Hopelijk heb je met bovenstaande voedingsproducten al enkele ideetjes kunnen opdoen om lekkere gerechtjes te maken. Enkele gezonde salades per week kunnen je gezondheid zeker ten goede komen, maar vergeet niet dat het daar niet alleen moet bij blijven.
Je kan pas echt gezond zijn als je lichaam in balans is, daarmee bedoelen we dat je ook moet zorgen voor voldoende beweging. Bewegen zorgt voor een betere stofwisseling, een betere bloedcirculatie en een betere regeling van het vocht in je lichaam.
Probeer te combineren: Eet regelmatig eens gezonder, drink voldoende vocht zodat je lichaam de vochtbalans kan herstellen en beweeg iets meer als voorheen. Hou dit enkele weken vol en je zal je ongetwijfeld al een stuk beter voelen.