Eten en Drinken

Vochtafdrijvend voedsel

Vochtafdrijvend voedsel en vochtafdrijvende middelen.
Het is bij iedereen wel bekend dat het menselijk lichaam voor het overgrote merendeel uit water bestaat. Het is ook erg belangrijk dat je dagelijks een bepaalde hoeveelheid vocht inneemt om op die manier het zo optimaal mogelijk functioneren van je lichaam te kunnen waarborgen. Anderzijds krijgen erg veel mensen gedurende hun leven regelmatig te maken met vervelende aandoeningen die juist het gevolg zijn van vochtophoping. Over het algemeen komen deze aandoeningen tijdens de winter niet zo vaak voor, het is vooral tijdens de zomer dat bijvoorbeeld opgezette handen en een opgezet gezicht de kop kunnen opsteken.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig verschillende mogelijkheden om overtollig vocht uit je lichaam af te drijven en dan in het bijzonder onder de vorm van vochtafdrijvend voedsel en vochtafdrijvende middelen.

Wat is vochtafdrijvend voedsel en waarvoor is het nuttig?

Erg veel mensen kampen met een vorm van zwaarlijvigheid die niet uitsluitend te wijten valt aan overbodig vet, maar ook aan overtollig vocht. Het enkel en alleen wegtrainen van het overbodige vet zal dan ook niet voldoende zijn om een strakker lichaam te krijgen.

radijzen vochtafdrijvend voedsel

Vochtafdrijvend voedsel

Wanneer je te kampen hebt met vochtophoping in bijvoorbeeld de handen, het gezicht of de benen, dan kan vochtafdrijvend voedsel de oplossing bieden. Verschillende voedingswaren beschikken van nature immers over een vochtafdrijvende werking waardoor ze de afvoer van overbodig vocht stimuleren. Bekende voorbeelden van dergelijk voedsel zijn met name knoflook, asperges, bieten, kool, wortels, selder, uien, radijzen, mosterd en tomaten.

Wanneer het vochtafdrijvend voedsel niet voldoende werkt kan je er eventueel ook nog voor kiezen om gebruik te maken van vochtafdrijvende middelen, beter bekend als diuretica. Deze middelen bespreken we verder op deze pagina.

Voor- en nadelen van vochtafdrijvend voedsel

Er zijn verschillende interessante voordelen verbonden aan het regelmatig eten van vochtafdrijvend voedsel. Zo wordt niet alleen ophoping van vocht in het lichaam voorkomen, maar wordt ook het risico op met name diabetes verkleint. Verder is het heel praktisch om vochtafdrijvende ingrediënten te verwerken in de lekkerste maaltijden. Zaken zoals knoflook, asperges, kool, wortels, selder, uien, mosterd en tomaten zijn stuk voor stuk ingrediënten die kunnen bijdragen tot een lekkere en smaakvolle maaltijd en dat terwijl je ook nog eens op een efficiënte manier vochtophoping tegen kan gaan.

Het nadeel van (overbodig) vochtafdrijvend voedsel laat zich uiteraard raden. Veel mensen hebben bijvoorbeeld tijdens de werkuren niet altijd voldoende tijd om een bezoekje aan het toilet te brengen. Denk er dus goed over na vooraleer vochtafdrijvend voedsel te combineren met plastabletten. Dan zou de nood plots wel eens erg hoog kunnen worden!

Bestaan er pillen voor?

Wanneer je met overtollig vocht te maken hebt kan je er ook voor kiezen om zogenaamde plaspillen te nemen. Deze medicijnen helpen je zoals de naam reeds laat vermoeden om vaker te plassen waardoor vocht veel efficiënter uit het lichaam wordt afgedreven. Dat zorgt er voor dat het nagenoeg geen enkele kans meer krijgt om zich op te hopen.

Plastabletten, ook wel zogenaamde diuretica genoemd, worden overigens ook vaak voorgeschreven aan mensen die lijden aan een hoge bloeddruk of hartfalen. Deze tabletten zorgen er immers voor dat de druk op de bloedvaten afneemt. Hoe dan ook, ook indien je te maken hebt met vochtophoping in het lichaam bieden deze medicijnen vaak een zeer doeltreffende oplossing.