Eten en Drinken

Vetten en oliën

Vetten en oliën staan eigenlijk onterecht in een slecht daglicht ondanks dat ze veel calorieën leveren dragen ze wel bij aan een gezond voedingspatroon, dus eigenlijk zijn ze onmisbaar.

Vetten en oliën leveren namelijk hele belangrijke voedingstoffen die ons lichaam dagelijks nodig hebben. De voedingstoffen die ze leveren zijn vitamine A, D en E en daarnaast leveren ze essentiële vetzuren die ons lichaam niet zelf aankunnen maken.

Om het lichaam te voorzien van voldoende vitamine en vetzuren is het van belang elke dag tenminste één maal halvarine, margarine of bak en braadproducten te gebruiken bij onze maaltijden.

Slechte en goede vetten

Vetten en oliën zijn in te delen in twee wel bekende categorieën namelijk de verzadigde vetten en de onverzadigde vetten, daarnaast bestaat er tegenwoordig de subcategorie van transvetten.

Verzadigde vetten zijn niet goed voor ons lichaam ze kunnen problemen veroorzaken in het hart en in de bloedvaten, terwijl onverzadigde vetten dit juist niet doen. De transvetten die nieuw aan de categorie is toegevoegd is veel slechter dan verzadigde vetten en de trans vetten moeten dan ook absoluut vermeden worden uit het lichaam.

De onverzadigde vetten kunnen ook verder worden ingedeeld in omega 3 en omega 6 vetten. De omega 3 vetten zijn het gezondst en dragen bij aan het verbranden van vet, maar deze vetten worden te weinig ingenomen.

olijfolie

© Pixabay – Olijfolie

Gezonde vetten

De gezondste vetten zijn de omega 3 vetten en de olijf oliën en de onverzadigde vetten zijn vooral terug te vinden in plantaardige producten zoals, noten, halvarine en margarine. De omega 3 vetten worden vooral ingenomen bij het eten van vis zoals zalm, makreel, tonijn, sardines en haring.

Tegenwoordig zijn er ook voedingssupplementen te verkrijgen waarin omega 3 zit om er voor te zorgen dat er meer dan voldoende van deze vetten wordt in genomen.

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten en transvetten zijn de slechte vetten die vermeden moeten worden in het lichaam. Verzadigde vetten en transvetten dragen bij aan een het verhogen van het cholesterol, hierdoor is er meer kans op bloed en vaatziekten of hartproblemen.

De verzadigde vetten komen voornamelijk voort uit dierlijke producten en zitten dus in vlees, boter en zuivel. Verzadigde vetten zit verder ook in snacks en tussendoortjes zoals chips, koekjes, gebak en zoutjes.

Voor vetten en oliën geldt dat ze wel benodigd zijn voor een gezond lichaam maar er moet vermeden worden dat er te veel verzadigde vetten en transvetten worden ingenomen want dit kan problemen veroorzaken in het hart en in de bloedvaten.