Iedereen die wil vermageren hoort het woordje calorieën maar wat vaak vallen. In de meeste gevallen wordt er dan ook alles aan gedaan om calorieën zoveel mogelijk te doen verdwijnen, maar wist je ook dat je door de inname van negatieve calorieën er extra kan verbranden?
Steeds meer mensen die na afloop van een dieet bijvoorbeeld nog verder willen afvallen of die zeker en vast hun streefgewicht willen blijven behouden kiezen er voor om bij het samenstellen van hun gerechten gebruik te maken van een grote hoeveelheid van deze negatieve calorieën. Dat is op zich ook best interessant, want het betreft stuk voor stuk voedingswaren die over te weinig calorieën beschikken om het lichaam voldoende energie te bieden om deze te verbranden.Met andere woorden, het lichaam dient andere voorzieningen op vlak van energie aan te spreken om de calorieën te kunnen verwerken en in nagenoeg alle gevallen wordt daarvoor naar de aanwezige vetreserves gekeken. Het mag dus nu reeds duidelijk zijn dat je ook door de inname van zogenaamde negatieve calorieën wel degelijk kan afvallen, maar is dat ook voldoende?
Wat zijn negatieve calorieën?
Zoals in de inleiding reeds aangegeven spreken we van een negatieve calorie wanneer de aanwezige calorieën in het voedingsmiddel te laag zijn om het lichaam voldoende energie te bieden om deze af te breken. Met andere woorden, het lichaam wordt verplicht om andere bronnen aan te wenden en dat zorgt bijvoorbeeld voor een versnelde stofwisseling. Bij een snellere stofwisseling weten we dat alle processen in ons lichaam worden versneld en dat zorgt bijvoorbeeld ook voor een aanzienlijk snellere vetverbranding.
Daarnaast zijn alle voedingsmiddelen die over een slechts beperkte hoeveelheid calorieën beschikken ook nog eens bijzonder gezond. Ze stillen dus met andere woorden niet alleen je honger, je mag er eigenlijk ook nog eens haast zoveel van eten als je zelf wil.
Eigenlijk is de benaming negatieve calorie wel niet helemaal correct. Een calorie wordt namelijk aanzien als een warmte-eenheid en kan daardoor eigenlijk nooit negatief zijn. Het is dan ook uitsluitend de reactie van ons lichaam op de inname van dergelijke calorieën die ze negatief maakt. Hoe dan ook heeft deze theoretische stelling geen enkele invloed op de werking van dergelijke voedingsmiddelen. Wil je met andere woorden wat extra kilo’s kwijt geraken of wil je het risico op nieuw overgewicht proberen te verminderen, dan kan de inname van negatieve calorieën daar ongetwijfeld een handje bij helpen.
Welke voeding valt hieronder?
Van verschillende soorten voeding weten we dat ze over veel minder calorieën beschikken dan het lichaam nodig heeft om ze te kunnen verwerken. Denk daarbij bijvoorbeeld maar eens aan bieten, broccoli, groene kool, wortelen, bloemkool, selderij, bleekselderij, chilipepers, komkommer, paardenbloem, andijvie, tuinkers, waterkers, veldsla, knoflook, sperziebonen en allerhande andere groenten en kruiden.
Dat is een behoorlijke mond vol, maar nu reeds wordt duidelijk dat het vooral groenten en fruit betreft. Dit is ook meteen het addertje onder het gras. Hoewel het inderdaad perfect mogelijk is om af te vallen met behulp van de inname van negatieve calorieën is het wel zo dat er weinig variatie in de maaltijden gebracht kan worden.
Om een zo optimaal mogelijk resultaat te kunnen behalen is het per definitie essentieel om alle soorten vlees en vis uit te bannen. Wat overblijft zijn dan nog uitsluitend maaltijden die gebaseerd zijn op allerhande groenten en fruit en dat is voor veel mensen eerder moeilijk vol te houden. Heb je hier echter geen probleem mee, dan kan de inname van negatieve calorieën je wel degelijk helpen bij afvallen of om gewoon op gewicht te blijven.
Hoe praktisch aanpakken?
Veel salades bereiden als maaltijd is dus op zich een goed idee om zoveel mogelijk negatieve calorieën te nuttigen. De hele dag door eten vermijd je wel het best.
Wil je liever toch meer variatie in je maaltijden en salades tot een minimum beperken? Dan kan je gezond tussendoortje of snack bestaan uit een van de groenten of fruit die in lijst voorkomen. Komkommers of wortelen zijn bijvoorbeeld ideale voorbeelden om tussendoor als snack te consumeren.
Sowieso is het interessant om deze voedingsmiddelen met laag calorieniveau in te sluiten in je maaltijden. Groenten en fruit gaan immers hand in hand bij quasi elk gezond dieet.
Hou er steeds rekening mee om deze nieuwe levensstijl rustig op te bouwen en in te plannen. Spreid ook verschillende soorten voedingsmiddelen met elkaar en eet ze telkens met mate. Een kilo pruimen eten zal wellicht resulteren in diarree wat ook weer niet gezond is. Andere fruitsoorten bevatten zuren die de maag kunnen aantasten of irriteren. Tracht ook dagelijks een klein moment in te lassen voor beweging om de verbranding van de ingenomen calorieën te verbeteren. Een 20-tal minuutjes wandelen kan hierbij zeker al helpen.
Lijst van voedingsmiddelen met laag calorieniveau
- Aardbeien
- Ananas
- Andijvie
- Appels
- Asperges
- Aubergines
- Bieten
- Bloemkool
- Bosbessen
- Broccoli
- Chilipeper
- Citroenen
- Courgettes
- Cranberry’s
- Frambozen
- Grapefruit
- Groene Bonen
- Groene Kool
- Knoflook
- Komkommers
- Mandarijnen
- Mango
- Papaya
- Pruimen
- Perziken
- Pompelmoezen
- Radijzen
- Rapen
- Selderij (stengels en wortels)
- Sinaasappels
- Sla
- Spinazie
- Sperziebonen
- Tomaten
- Tuinkers
- Uien
- Veenbes
- Veldsla
- Watermeloen
- Wortelen