Eten en Drinken Lichaam en Geest

Vermageren na een zwangerschap

Een zwangerschap doet veel met het lichaam van een vrouw. Het is natuurlijk fantastisch om een levend wezen in je buik te kunnen dragen, maar je lichaam krijgt af te rekenen met zeer grote veranderingen die ook na afloop van je zwangerschap nog steeds tastbaar aanwezig blijven. De meeste vrouwen komen tijdens hun zwangerschap zo’n tien à twaalf kilo bij en dat is natuurlijk behoorlijk veel.

Meteen na afloop van de zwangerschap willen vrouwen dan ook graag die overbodige kilo’s zo snel mogelijk terug kwijt geraken om opnieuw in die vele mooie kledingstukken te passen. De vraag is echter hoe je dat op een snelle, maar toch gezonde manier kan bekomen. Wel, wij vertellen je graag alles wat je moet weten over vermageren na afloop van je zwangerschap!

Verklaring gewichtstoename tijdens zwangerschap

zwangerVerschillende oorzaken liggen aan de basis van de gewichtstoename waar vrouwen tijdens hun zwangerschap mee af te rekenen krijgen. Uiteraard hebben zwangere vrouwen bijvoorbeeld een groter hongergevoel waardoor ze meer en vooral ook vettiger gaan eten. Dat is echter lang niet de enige verklaarbare reden voor de gewichtstoename, in tegendeel.

Naast de extra voeding maken vrouwen tijdens hun zwangerschap naar verwachting ongeveer één liter extra bloed aan. Tel daarbij op dat ook de baarmoeder en de borsten gevoelig zwaarder worden en je hebt meteen enkele uitstekende oorzaken die je gewichtstoename kunnen verklaren. Meteen na afloop van je zwangerschap dien je er rekening mee te houden dat er meteen een behoorlijk aantal kilo’s vanaf zullen gaan.

Uiteraard zal je het gewicht van de baby niet langer met je mee moeten dragen, maar daarnaast zal ook het gewicht van het vruchtwater, de placenta en de vruchtvliezen uit je lichaam verdwijnen. Alles samen is dit reeds goed voor een gewichtsverlies van ongeveer vijf à zes kilo.

Wanneer starten met vermageren?

Het is na afloop van je zwangerschap erg belangrijk dat je, je lichaam de tijd geeft om als het ware te “ontzwangeren”. Dit duurt ongeveer zes weken, maar eigenlijk heeft je lichaam in totaal ongeveer een zestal maanden nodig om terug helemaal de oude te worden.

Veel vrouwen kiezen er daarnaast meteen na afloop van hun zwangerschap voor om een crashdieet te volgen. Die overbodige kilo’s moeten er namelijk zo snel mogelijk allemaal af. Dat is echter niet aan te raden. Niet alleen is het volgen van een crashdieet ongezond en op de lange termijn nauwelijks interessant te noemen, daarnaast vergt het opvoeden van een pasgeboren baby erg veel energie. Deze energie zal je niet hebben wanneer je meteen een crashdieet gaat volgen.

Waar rekening mee houden in het geval van borstvoeding?

Steeds meer vrouwen kiezen er bewust voor om hun kindje borstvoeding te geven. Dat is een uiterst interessante keuze, want wetenschappelijk werd reeds aangetoond dat borstvoeding bepaalde interessante voordelen met zich meebrengt. Indien je wil vermageren na afloop van je zwangerschap is dat vaak extra lastig wanneer je borstvoeding wil geven. Het wordt dan namelijk aangeraden om 500 kilocalorieën extra per dag te eten.

Let wel, de manier waarop je deze extra kilocalorieën inneemt is aan jou. Kies met andere woorden voor gezonde voeding (bekijk ook onze tip onderaan het artikel) en je zal er niet meteen van bijkomen. Daarnaast zorgt het geven van borstvoeding er ook nog eens voor dat de baarmoeder terug de normale grootte en vorm zal gaan aannemen wat eveneens bij zal dragen aan een gezond en goed functionerend lichaam.

Tot slot is het overigens ook nog bijzonder belangrijk om tijdens het geven van borstvoeding voldoende te drinken. 2 liter vocht per dag is wat dat betreft het absolute minimum.

Hoe vermageren na een zwangerschap?

Het volgen van een crashdieet na afloop van je zwangerschap is hoe dan ook uitgesloten, maar hoe kan je dan wel op een gezonde manier afvallen? Zeer eenvoudig, door gezonde voeding te combineren met voldoende lichaamsbeweging! Het klinkt allemaal wel heel voor de hand liggend en cliché, maar toch worden deze twee zaken in het bijzonder aangeraden voor vrouwen die net zijn bevallen.

Het is zoals eerder reeds aangegeven erg belangrijk om je lichaam voldoende tijd te geven om te recupereren. Daarnaast heeft je lichaam ook heel wat energie nodig om je dagelijkse taken uit te kunnen voeren waardoor niet eten geen optie is.

Voldoende lichaamsbeweging zorgt er echter voor dat je snel terug fit bent en zal uiteraard ook zijn steentje bijdragen in het verbranden van overtollig vet. Door gezonde voeding te eten zorg je er tot slot voor dat je voldoende vitamines binnen krijgt waardoor je zonder probleem zal kunnen voldoen aan de zware lasten die het verzorgen van een pasgeboren baby met zich meebrengt.

Ben je zwanger of wil je zwanger worden? En wil je niet onnodig kilo’s aankomen, maar juist energiek blijven en jouw baby de beste start geven?

superfoods voor een superbaby ebookDan is het E-book “50 SuperFoods voor een SuperBaby” van Catherina – Miss Natural – precies wat je zoekt! In dit e-book staan per trimester recepten ingedeeld die jou lichaam zo goed mogelijk voorzien van de voedingsstoffen die deze nodig heeft om jou en je baby te ondersteunen. Voedingsstoffen die jou en je baby energie geven, die jullie nu beiden juist zo hard nodig hebben.

De basis is zoveel mogelijk puur natuur voedsel en biologisch. Veel groente en fruit en veelvuldig gebruik van superfoods. Superfoods zijn echte cadeautjes van de natuur, ze zitten boordevol vitaminen en mineralen, meer dan in ‘gewone’ groente en fruit.

Ontvang daarnaast ook extra bonussen:

  • E-book “Kraamweek Menu & Boodschappenlijst”: om optimaal te herstellen na je bevalling!
  • E-book “10 Super Snelle & Simpele 1e Hapjes”: voor een goede groei en ontwikkeling!
  • Toegang tot de besloten Facebook groep “Miss Natural Mama”: kom in contact met andere moeders