Er bestaat reeds lange tijd de nodige discussie over het al dan niet bestaan van zogenaamde superfoods. Deze superfoods zijn speciale voedingswaren die over een opvallend hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten zouden moeten beschikken. Daardoor zouden ze verschillende positieve effecten uit kunnen oefenen op onze gezondheid.
Het bestaan van deze speciale en super gezonde voedingsmiddelen wordt door de wetenschap echter niet onderbouwd. Dat is opvallend, want van verschillende voedingswaren weten we wel degelijk dat ze een zeer gunstige invloed kunnen hebben op de werking van ons lichaam. Bestaan deze superfoods nu echt of zijn ze maar een fabeltje en als ze bestaan welke voordelen zijn er dan precies aan verbonden? Lees snel verder en komt alles over de zogenaamde superfoods te weten.
Inhoud van deze pagina:
Artikel over superfoods | Hét Superfood Plan. van Vitadis | 50 SuperFoods voor een SuperBaby
Wat zijn superfoods?
Zoals in de inleiding reeds aangegeven kenmerken superfoods zich door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten. Deze stoffen heeft ons lichaam nodig om zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren. Daarnaast zijn het ook deze stoffen die er voor verantwoordelijk zijn dat we ons echt goed in ons vel voelen. Er bestaan tegenwoordig heel wat verschillende soorten superfoods, maar we geven je alvast een aantal voorbeelden.
Bekende superfoods zijn met name ojibessen, cacaobonen, hennepzaad en tarwegras. Ook bekendere en meer voor de hand liggende voedingswaren behoren tot het rijtje van superfoods, waaronder zelfs één die vooral bij vrouwen als muziek in de oren zal klinken, namelijk zwarte (!) chocolade. Andere voorbeelden van superfoods zijn nog bessen, rode druiven, knoflook, vette vis (omega-3-vetzuren), olijfolie en bepaalde noten. Hoewel je deze voedingswaren misschien niet gewoon zomaar zal eten kan je ze wel perfect opnemen in de gerechten die je klaar maakt.
Zijn superfoods gezond?
Hoewel de voordelen van superfoods dus tot dusver nog niet wetenschappelijk werden onderbouwd mag het wel duidelijk zijn dat enkele van deze voedingsmiddelen een positieve invloed hebben op ons lichaam. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat superfoods vaak valse verwachtingen creëren. Neem nu bijvoorbeeld het voorbeeld van gojibessensap. In principe zou je maar liefst dertien keer de normale hoeveelheid moeten drinken om dezelfde hoeveelheid antioxidanten op te kunnen nemen als bij één rode appel het geval zou zijn.
Daarnaast wordt het aangeraden om uiterst voorzichtig te zijn met het gebruik van gojibessen. Vooral mensen die frequent last hebben van artritis kiezen beter voor andere voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld blauwe bessen, bosbessen of frambozen.
Tot slot nog een opmerkelijk feit. Hoewel bepaalde superfoods claimen dat ze het risico op kanker aanzienlijk kunnen verlagen zouden ze volgens James Watson, die de DNA-structuur hielp ontdekken zelf kankerverhogend kunnen werken. Hiervoor bestaat tot dusver echter nog geen wetenschappelijke onderbouwing. Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat er over het al dan niet gezond zijn van superfoods nog steeds de nodige discussie bestaat.
Voordelen superfoods
Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het gebruik van zogenaamde superfoods. Net omdat deze voedingsmiddelen over een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen beschikken hebben ze een positieve werking op verschillende aspecten van het lichaam. Zo worden verschillende eigenschappen specifiek toegeschreven aan de werking van deze voedingsmiddelen.
Ze zouden bijvoorbeeld niet alleen het libido verhogen, daarnaast zouden ze ook zorgen voor een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Uiteraard dragen superfoods daarnaast ook hun steentje bij in het afvalproces en kunnen ze een positieve bijdrage leveren tegen huidveroudering en depressies. Ondanks het feit dat deze voedingsmiddelen niet wetenschappelijk onderbouwd zijn brengen ze dus duidelijk toch een aanzienlijke hoeveelheid voordelen met zich mee.Zijn er ook nadelen?
Zoals eerder reeds aangegeven zijn er verschillende mogelijke nadelen verbonden aan het gebruik van zogenaamde superfoods. De nadelen waar je rekening mee dient te houden zijn echter sterk afhankelijk van het type superfood die je gebruikt. Neem nu bijvoorbeeld gojibessen. Deze bessen staan er om bekend dat ze het zogenaamde “lekkende darmsyndroom” kunnen veroorzaken. Dat geldt niet alleen voor deze bessen, maar ook voor bijvoorbeeld chiazaden. Deze zaden mogen dan wel rijk zijn aan proteïnen en omega 3, bekend van deze voedingswaren is dat ze in de maag opzwellen tot een gelatineachtige massa.
Dit heeft als resultaat dat het hongergevoel inderdaad wordt tegen gegaan, maar daar staat tegenover dat ze wel beschikken over zogenaamde fytaten. Een ander bekend voorbeeld van een superfood is boerenkool die bijzonder populair is bij enkele van ‘s werelds grootste sterren. Van boerenkool is bijvoorbeeld bekend dat ze de werking van de schildklier kunnen verstoren. Het mag duidelijk zijn, wanneer je gebruik wil maken van één of meerdere superfoods, dan is het zeker en vast aan te raden om even de mogelijke bijwerkingen van het voedingsmiddel in kwestie te onderzoeken.
Worden superfoods overschat?
Tot slot nog een kleine waarschuwing. Hoewel superfoods wel degelijk een positieve invloed kunnen hebben op ons lichaam zijn er eveneens mogelijke nadelen aan verbonden. Daarnaast scheppen superfoods vaak de illusie dat we op korte termijn niet alleen gewicht kunnen verliezen, maar dat ze ons lichaam ook nog eens jonger en gezonder maken en vooral ook houden.
Uit navraag is reeds gebleken dat de meeste mensen de superfoods specifiek in huis halen omwille van de verwachtingen die worden geschept. Neem deze verwachtingen weg en de meeste van deze voedingsmiddelen zouden waarschijnlijk nooit of eerder zelden op je keukentafel belanden. In ieder geval, het innemen van superfoods is op zich geen probleem, maar probeer je verwachtingen in de juiste context te zien en verwacht niet dat deze voedingsmiddelen meteen een grote impact zullen hebben op je lichaam.
Onthou dus zeker:
Onthou dus vooral uit het artikel dat superfoods niet altijd even gezond zijn. Bepaalde superfoods bevatten daadwerkelijk veel stoffen die gezond zijn, maar kunnen daarnaast ook ongezonde stoffen bevatten. Zo zal Cacao goede stoffen bevatten, maar daar tegenover veel verzadigde vetten bevatten.
Superfood is een trend in opmars en krijgt vaak dat label mee om de indruk te wekken dat een product beter zou zijn dan verse groenten of fruit, maar dat is niet altijd het geval.
Vitamines, mineralen en antioxidanten komen ook voor in ‘gewone’ voedingsmiddelen zoals tomaten, broccoli en koolsoorten.
Dat betekend niet dat superfoods slecht zijn, maar ze moeten in een ideale combinatie worden geconsumeerd. Superfoods mogen niet je normale eetpatroon overnemen, maar het kan gerust deel uitmaken van een snack of een smoothie die je geregeld eens maakt.
Reclame: Hét Superfood Plan. van Vitadis
In bovenstaand artikel over superfoods kon je reeds lezen over de voordelen en nadelen van superfoods. Wat je kan onthouden is dat superfoods niet jouw eetgewoontes mogen vervangen, maar dat ze wel af en toe kunnen gebruikt worden. Heb je het artikel nog niet gelezen, dan raden we aan dat je dit toch eens doet.
Hét Superfood Plan
“Hét Superfood Plan” van Vitadis is een serie van E-boeken die je los of samen in een pakket kan kopen. Daarin staat een plan uitgewerkt om aan de slag te gaan met superfoods. Elk pakket heeft zo zijn eigen doel: zo is er onder meer een beautypakket, het Start Direct pakket en een snackpakket. Je kan dus zelf je favoriete plan selecteren, zelf raden we het plan “Snack Pakket” aan omdat superfoods best niet eenzijdig je maaltijden vervangen.
Dan zal je onder andere volgende snacks leren maken:
Inhoud van het Start Direct pakket
Het “Start Direct pakket” bestaat uit 3 E-books:
- Het Superfood plan, Change & get started: met uitleg over de basics van superfoods.
- 50 Frisse Superfood smoothies: Smoothie recepten met superfoods als basisingrediënten.
- 50 Super- en Rawfood recepten: met recepten waarbij het gebruik van raw en superfoods centraal staat.
In het receptenboek zal je al snel merken dat onderstaande ingrediënten zeer populair zijn in het boek:
- Gojibes
- Chiazaad
- Cacaobonen
- Kokosolie
- Quinoa
- Tarwegras
- Chlorella groen
Is het iets voor mij?
De pakketten zijn zeker geschikt voor een beginner die graag aan de slag wil gaan met superfoods maar niet direct weet waar te beginnen. Dankzij de meegeleverde uitleg over de beginselen van superfoods kom je al heel wat te weten. Wil je gewoon eens wat verandering in je eetpatronen en iets nieuws uitproberen? Dan is het pakket zeker ook iets voor jou.
50 SuperFoods voor een SuperBaby
Dan is het E-book “50 SuperFoods voor een SuperBaby” van Catherina – Miss Natural – precies wat je zoekt! In dit e-book staan per trimester recepten ingedeeld die jou lichaam zo goed mogelijk voorzien van de voedingsstoffen die deze nodig heeft om jou en je baby te ondersteunen.
Voedingsstoffen die jou en je baby energie geven, die jullie nu beiden juist zo hard nodig hebben.
De basis is zoveel mogelijk puur natuur voedsel en biologisch. Veel groente en fruit en veelvuldig gebruik van superfoods. Superfoods zijn echte cadeautjes van de natuur, ze zitten boordevol vitaminen en mineralen, meer dan in ‘gewone’ groente en fruit.
De eerste drie maanden van je zwangerschap zijn voor je kindjes welzijn ontzettend belangrijk, in die periode word namelijk alles aangelegd. Daarna hoeft hij in feite alleen nog maar te groeien. Hoe gezonder jij bent, hoe gezonder en sterker je kindje word ‘gebouwd’.
Maar ook na die eerste 3 maanden gebeurt er nog een hoop, je baby groeit en ontwikkeld verder door en ook met jou gebeurt er een hoop want je baby trekt een hoop voedingsstoffen bij jou weg, en je gaat een hoop extra kilo’s met je meedragen. Je voedingspatroon is daarom zo belangrijk voor een sterk lichaam zodat je dat allemaal aankan.
Ontvang daarnaast ook extra bonussen:
- E-book “Kraamweek Menu & Boodschappenlijst”: om optimaal te herstellen na je bevalling!
- E-book “10 Super Snelle & Simpele 1e Hapjes”: voor een goede groei en ontwikkeling!
- Toegang tot de besloten Facebook groep: kom in contact met andere moeders en deel ervaringen.