Eten en Drinken

Ongezonde voeding

Het consumeren van teveel ongezonde voeding heeft veel negatieve effecten voor de gezondheid. Eigenlijk alles waar teveel voor staat is niet goed. Ons lichaam heeft energie en bepaalde bouwstoffen nodig om te kunnen functioneren.

Wanneer er dagelijks de juiste hoeveelheden van producten die de energie waarde op pijl houden en de juiste bouwstoffen bevatten zal het lichaam gezond blijven. Maar wanneer er teveel producten worden genuttigd die teveel energie en bouwstoffen leveren zal dat niet goed zijn voor de gezondheid. Het overmatig nuttigen van voeding die veel teveel energie levert kan vergaande gevolgen hebben voor het lichaam.

Het lichaam kan de grote hoeveelheden extra energie of ook wel calorieën niet kwijt. De calorieën die niet worden gebruikt zullen worden opgeslagen als lichaamsvet. Dit is een standaard reactie van het lichaam. Het lichaam gaat van de overtollige calorieën een buffer opbouwen van lichaamsvet zodat deze in de toekomst gebruikt kan worden.

Mensen met een ongezond eetpatroon blijven steeds meer buffers opbouwen waardoor er steeds meer extra lichaamsvet zich om het lichaam gaat ophopen. Wanneer er over een langere periode meer calorieën binnen komen dan er behoefte aan is, dan gaat het lichaam opzoek naar andere energiebronnen. Het lichaam gaat het lichaamsvet afbreken om zo toch voldoende energie te verkrijgen.

De gevaren van ongezonde voeding.

Je hebt al kunnen lezen dat het eten van teveel ongezonde voeding kan leiden tot overgewicht. Aan overgewicht zitten een aantal lichamelijke klachten en gevaren gebonden. Het belangrijkste gevaar van overgewicht is het ontstaan van hart en vaatziekten en kanker. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met overgewicht een veel grotere kans hebben op hart en vaatziekten en kanker.

Ongezonde voeding hamburgers

Ongezonde voeding

Wanneer iemand al last heeft van overgewicht en ongezonde voeding blijft nuttigen zal de kans op deze ziektes alleen maar groter worden. Door overgewicht kunnen er ook andere lichamelijke klachten ontstaan. Hier moet men denken aan kort kortademigheid, inwendige ontstekingen en pijn aan de gewrichten.

Het teveel nuttigen van ongezonde voeding heeft naast het veroorzaken van overgewicht en de klachten en gevaren die hier aan verbonden zitten ook een ander negatief punt, namelijk moe en het constante energieloze gevoel te hebben. Doordat in ongezonde voeding niet alle goede voedingstoffen zitten krijgt het lichaam niet alle bouwstoffen en vitaminen binnen om het lichaam goed te laten functioneren. Hierdoor krijgt men een moe en energieloos gevoel. Mensen die hier last van hebben gaan hierdoor nog minder dingen ondernemen en meer eten waardoor het proces alleen maar wordt versterkt.

Voorbeelden van ongezonde voeding.

Het nuttigen van teveel ongezonde voeding is niet goed voor de gezondheid. Maar wat wordt er nu eigenlijk verstaan onder ongezonde voeding?

Ongezonde voeding is voeding die veel “lege” calorieën bevatten. Dit zijn calorieën die veel energie leveren maar weinig nuttige voedingstoffen leveren. Hier moet men denken aan verzadigde vetten, transvetten en suikers.

Verzadigde vetten zitten voornamelijk in dierlijke producten hier vallen de volgende producten onder roomboter, kaas en melkproducten, vet rundvlees en gefrituurde producten.

Transvetten zijn vetten die normaal zacht zijn en die tijdens het produceren van een bepaald product hard worden gemaakt. Hierbij moet men denken een koekjes, taarten en chips. Deze producten lijken relatief ongevaarlijk, maar dit is maar schijn. De transvetten die erin zitten kunnen een ongezonde uitwerking hebben op het menselijke lichaam.

Producten waar veel suiker in verwerkt is, zijn ook ongezond. Suiker geeft veel energie aan het lichaam. Wanneer er teveel suiker binnenkomt dan gaat het lichaam dit ook opslaan als lichaamsvet. Een goed voorbeeld waar veel suiker in verwerkt is zijn snoep, koekjes en ijs. Kijk bij het aanschaffen van producten altijd goed wat er in zit, hierdoor wordt men meer bewust van wat men binnenkrijgt en kan men gezonder gaan leven.