Eten en Drinken

Het belang van gezonde voeding

Een gezond en slank lichaam begint bij gezonde voeding. Steeds meer mensen worden op een bepaald ogenblik gedwongen om een dieet te volgen omdat ze bijvoorbeeld door jarenlange inname van vetten zijn beginnen lijden aan overgewicht.

Het volgen van een kortlopend dieet kan er in deze situatie voor zorgen dat de overtollige kilo’s snel zullen verdwijnen, maar dat is vaak op lange termijn geen gunstige oplossing. Wil je echt een bepaald streefgewicht halen en vooral ook behouden, dan zal je er met andere woorden voor moeten kiezen om je levensstijl aan te passen. Gezonde voeding is wat dat betreft absoluut essentieel en dat niet voor even, maar wel voor een langere periode. Lees hier meer over de gezonde levensstijl van Paleo.

Wil je ook graag op een gezonde manier afvallen en wil je er voor zorgen dat jouw lichaam over voldoende energie beschikt om de zware taken van het dagelijks leven uit te kunnen voeren? In dat geval is gezonde voeding absoluut essentieel!

Voedingswaren met conserveringsmiddelen

Wanneer we het hebben over gezonde voeding, dan heeft dat doorgaans vooral betrekking op verse voeding. Voedingswaren die beschikken over zogenaamde conserveringsmiddelen en die bijgevolg niet alleen een groot productieproces hebben ondergaan, maar daarnaast ook nog eens zijn bedoeld om lange tijd bij te houden kunnen in principe niet gezond zijn.

Net daarom wordt het steeds aangeraden aan mensen die een gezonde levensstijl willen hanteren om zelf hun maaltijden klaar te maken. Op deze manier weet men perfect van welke ingrediënten er gebruik wordt gemaakt en kan men er voor zorgen dat er bijvoorbeeld geen bewaarmiddelen aan te pas komen.

Hoe dan ook wordt het aangeraden aan mensen die gezond willen eten om zelf hun eten klaar te maken. Op die manier kan je overbodige vetten vermijden en kan je zelf lekkere, magere maaltijden klaarmaken. Weg dus met die kant en klare maaltijden en uiteraard is ook fastfood absoluut verboden voor mensen die gezond willen gaan eten.

Variatie is belangrijk

Gezonde voeding hoeft niet per definitie eentonig te zijn, in tegendeel. Wanneer je graag gezond wil eten is het in ieder geval steeds belangrijk om te proberen de nodige variatie in je maaltijden te verwerken. Vaak denken mensen die willen afvallen dat ze haast niets meer mogen eten. Dat is uiteraard niet het geval.

Wel moet je er rekening mee houden dat bepaalde voedingswaren worden uitgesloten wanneer je bijvoorbeeld een bepaald specifiek dieet gaat volgen. Welk dieet je ook volgt, wanneer je het op lange termijn vol wil kunnen houden is het absoluut belangrijk om er de nodige variatie in te verwerken. Eet met andere woorden niet iedere dag hetzelfde en beperk je maaltijden ook niet tot bijvoorbeeld uitsluitend groenten of fruit.

Door te zorgen voor voldoende variatie in je maaltijden zorg je er voor dat je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen krijgt en daarnaast wordt ook het volhouden van een aangepast dieet op deze manier een behoorlijk stuk eenvoudiger.

Wat met koolhydraatrijke voeding?

Koolhydraatrijke voeding is in principe een dubbeltje op z’n kant. Aan de ene kant kunnen we deze voedingswaren gerust in de categorie met gezonde voeding plaatsen, maar aan de andere kant zijn er verschillende dieetvormen op de markt terug te vinden die het eten van dergelijke voedingswaren specifiek aan banden willen leggen. Een bekend voorbeeld van zo’n dieet is bijvoorbeeld het eiwitdieet en het proteïnedieet.

Deze dieetvormen richten zich immers op doelgerichte verbranding van de aanwezige vetreserves in het lichaam. Wanneer je veel koolhydraatrijke voeding eet kan je lichaam daar echter voldoende energie uit putten waardoor het geen enkele zin meer heeft om nog de vetreserves aan te spreken. Wanneer je dit dieet volgt zal je dus in plaats van veel koolhydraatrijke voeding eerder koolhydraatarme maaltijden moeten eten.

Groenten en fruit

groenten en fruit

© Pixabay

Groenten en fruit, de sleutel tot succes? We hebben het beste, maar misschien ook wel het meest voor de hand liggende voor het laatst bewaard. Het spreekt immers voor zich dat er geen sprake kan zijn van gezonde voeding zonder een dagelijkse portie groenten en fruit.

Veel mensen vinden de smaak van groenten en fruit maar niets en vooral mensen die een druk leven hebben durven hun maaltijden nog wel eens te baseren op uitsluitend vis en vlees in combinatie met bijvoorbeeld rijst en aardappelen. Op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat groenten en fruit veel beschermstoffen bevatten. Deze stoffen zorgen er voor dat ons lichaam zo optimaal mogelijk kan werken, maar daarnaast beschermen ze ons ook tegen allerhande aandoeningen. Een sterk en gezond lichaam zonder groenten en fruit is dan ook eigenlijk helemaal niet mogelijk.

Een gezonde levensstijl aannemen? Bekijk dan hier wat Paleo te bieden heeft.