Eten en Drinken

Drinken en afvallen: Waarop letten?

Wat te drinken?

Om het vocht balans in het lichaam op niveau te houden moet er dagelijks voldoende gedronken worden. Vocht is voor meerdere dingen belangrijk. Ten eerste zorgt het ervoor dat voedingsstoffen worden opgenomen in het lichaam en ten tweede zorgt het er gelijk voor de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.

Bij het gaan vermageren is het belangrijk de juiste keuze te maken voor bepaalde soort dranken en sommige dranken kunnen beter vermeden worden. Bij het afvallen is het bijvoorbeeld verstandig veel water of groene thee te drinken en juist de vruchtsappen met veel suikers te laten staan.

koud water drinken

© Pixabay

Drinken en afvallen

Door het drinken van sommige dranken kan er afgevallen worden en dan met name door water, groene thee of calorie vrije dranken te drinken. Het lichaam van een mens bestaat voor ongeveer 75% uit vocht en om dit in balans te houden moet er gezorgd worden voor voldoende drinken per dag.

Het in balans houden van het vocht in het lichaam is belangrijk om uitdroging te voorkomen van het lichaam. Een mens verliest de hele dag door vocht door bijvoorbeeld het ademen, het plassen en het bewust en onbewust zweten. Wanneer er actief wordt begonnen met afvallen zal het lichaam ook meer vocht verliezen en daarom is het van belang voldoende vocht te drinken gedurende de dag.

Te veel drinken is ook weer niet goed bij het gaan afvallen en daarom wordt aangeraden om ongeveer 2 liter vocht per dag te drinken. Warme dranken zoals koffie en zwarte thee moeten in de regel ook vermeden worden omdat ze veel cafeïne bevatten.

Cafeïne kan helpen bij het afvallen maar dan voor korte duur. Cafeïne moet zoveel mogelijk vermeden worden wanneer men tracht af te vallen.

Wat ook vermeden dient te worden bij het afvallen zijn vruchtensappen en frisdranken. Deze dranken hebben een negatieve werking op het dieet, zo geven ze vaak een honger gevoel en bevatten ze veel suikers. Zelfs de light producten moeten worden vermeden om de zelfde reden als bij normale vruchtensappen en frisdranken.

Verse vruchtensappen zijn daarin tegen wel toegestaan bij het volgen van een dieet, omdat deze natuurlijke suikers bevat en veel meer voedingsstoffen bevatten dan vruchtensappen uit een pak.

Alcoholische dranken

Bij het gaan afvallen moet in ieder geval de in name van veel alcoholische dranken vermeden worden, ten eerste hebben alcoholische dranken een verslavende werking en ten tweede zijn alcoholische dranken ook echte dik makers.

Alcoholische dranken geven nadien een honger gevoel en dan voornamelijk in ongezonde voeding, wat weer meer calorieën bevat. Toch zijn alcoholische dranken wanneer ze met mate worden gedronken ook gezond voor het lichaam en de kans op hart en vaat ziekten wordt bij matig gebruik verminderd. Voor alcoholische dranken geldt dat er niet meer dan 2 glazen per dag gedronken mag worden.

Een glaasje rode wijn past wel in het PALEO dieet. Lees er hier meer over.