Eten en Drinken

De Schijf van vijf

De schijf van vijf is in het leven geroepen om mensen er van bewust te laten worden dat het lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig heeft om het lichaam goed te kunnen laten functioneren. De schijf van vijf moet een hulpmiddel zijn die er voor zorgt dat er gevarieerd gegeten wordt bij elke maaltijd.

Door de schijf van vijf toe te passen zal er van alle benodigde voedingsstoffen voldoende binnen worden gekregen om het lichaam gezonder en fitter te laten voelen. Door gebruik te maken van de schijf van vijf wordt er dagelijks voldoende vitamines, mineralen, koolhydraten, eiwitten en vetzuren in het lichaam opgenomen.

Daarnaast is het dagelijks noodzakelijk om voldoende water te drinken, dit om de vocht balans in het lichaam op niveau te houden. De schijf van vijf schrijft voor dat er uit alle vakken geconsumeerd moet worden voor een gevarieerde en gezonde manier van eten.

De 5 vakken van de schijf van vijf

De schijf van vijf is opgedeeld in 5 vakken waaruit gevarieerd gegeten moet worden per maaltijd, de 5 vakken bestaan uit vitamines en mineralen, koolhydraten, eiwitten, vetzuren en vocht. De grootste twee vakken zijn groenten en fruit en brood, pasta, aardappelen, rijst, granen en peulvruchten.

Daarnaast volgen de twee vakken vocht en zuivel, vlees, vis, ei en vleesvervangers. Het laatste en kleinste vak bestaat uit oliën en vetten. Uit elk vak moet gevarieerd gegeten worden om zo de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Het vak groenten en fruit

In dit vak staan alle groenten en fruit waaruit dagelijks een gevarieerde keuze dient te worden gemaakt. Het maakt weinig verschil of het verse, pot of diepvriesgroenten zijn want met deze voedingsmiddelen worden vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium en vezels binnen gekregen. Kies wel gevarieerd om zo alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen om zo een gezond en fitter gevoel te creëren. In dit vak passen ook de vruchtensappen, smoothies en groenten en fruit in sauzen maar deze tellen voor de helft mee in de dagelijkse hoeveelheid.

Het vak brood, pasta, aardappelen, rijst, granen en peulvruchten

De producten in dit vak dienen ook weer gevarieerd gekozen te worden om er voor te zorgen dat er voldoende voedingsstoffen in het lichaam komen. Dit vak zorgt namelijk voor de voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamine B, calcium en ijzer.

Het vak vocht

Schijf van vijf

Bron: voedingscentrum.nl

Dit vak bevat alle soorten dranken die gedronken kunnen worden om het vochtbalans in het lichaam op niveau te houden. Vocht is belangrijk voor het lichaam om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen en het draagt bij met het opnemen van voedingsmiddelen. Alle dranken koud of warm behoren tot dit vak. Maak hier ook een gevarieerde keuze in, drink niet de hele dag door dranken met veel cafeïne zoals koffie of cola.

Het vak zuivel, vlees vis, ei en vleesvervangers

Door gevarieerd te kiezen uit dit vak zal het lichaam onmisbare voedingsstoffen binnen krijgen zoals eiwitten, visvetzuren, ijzer, calcium en alle vitamine B. Kies bij de vlees en zuivelproducten zoveel mogelijk voor magere producten omdat deze producten minder verzadigde vetten bevatten. Eieren mogen maximaal 3 maal per week gegeten worden ook al zitten ze vol eiwitten maar ook vol cholesterol. Kies uit dit vak ook weer gevarieerd om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Het vak oliën en vetten

In dit vak staan alle producten die onmisbaar zijn qua oliën en vetten. Oliën en vetten zorgen ervoor dat het lichaam de vitamine A, D en E binnenkrijgt en essentiële vetzuren. Het lichaam maak vanuit zich zelf al vetzuren aan maar dit zijn vetzuren die het lichaam niet zelf kan aan maken maar wel nodig zijn voor een gezonder en fitter gevoel.

De schijf van vijf kent een aantal regels waar aan gehouden moet worden om de schijf van vijf tot zijn recht te laten komen. De belangrijkste regel is eet gevarieerd uit elk vak. Bewegen naast het eten is van essentieel belang om op gewicht te blijven of om af te vallen. Eet veel brood, groenten en fruit dit is heel gezond voor het lichaam.

Zorg er voor dat het lichaam zo min mogelijk verzadigde vetten binnen krijgt en als laatste is het belangrijk dat er veilig gegeten wordt. Houdt rekening met de hygiëne bij het bereiden van een maaltijd om een voedselvergiftiging tegen te gaan.