Sport en Fitness

Zwemmen

Zwemmen om te vermageren?

Zwemmen is een goede manier om gewicht te verliezen. Omdat er tijdens het zwemmen gebruik wordt gemaakt van het gehele lichaam, gebruikt men meer energie dan bij andere sporten. Het hogere energieverbruik zorgt ervoor dat het lichaam meer calorieën nodig heeft om goed te kunnen blijven functioneren.

Wanneer het lichaam geen energie meer kan verbranden gaat het over tot het verbranden van overtollig lichaamsvet. Bij zwemmen zal dit sneller gebeuren dan bij andere sporten.

Voordelen van zwemmen

Zwemmen en afvallen gaan heel goed samen. Naast het snel verbranden van calorieën heeft het nog een aantal voordelen voor mensen die willen afvallen. Zwemmen is een ontspannende bezigheid. Waar bij veel sporten een zware inspanning moet worden geleverd, is zwemmen erg ontspannend omdat het zich afspeelt in het water.

Naast de ontspanning die het water levert heeft het bewegen in water ook een positief effect op de gewrichten. Gewrichten worden niet of nauwelijks belast.  Bij de meeste sporten worden gewrichten belast en kunnen er snel irritaties of blessures ontstaan. Dit weerhoud mensen ervan om te gaan sporten.

Men wil geen blessure oplopen of heeft geen zin om met lichte pijn te gaan sporten. Het gevolg is dat men helemaal niet gaat sporten. Zwemmen biedt een uitkomst om zonder belasting van de gewrichten lekker te gaan sporten of te bewegen. Zwemmen is voor jong en oud en is relatief goedkoop waardoor het voor iedereen toegankelijk is.

Zwemmen en afvallen

Zwemmen

Een andere goede reden is om te gaan zwemmen is dat men niet ziet dat er tijdens het sporten wordt gezweet. Dit is voor veel mensen een belangrijke barrière om niet te gaan sporten. Wanneer iemand aan het zwemmen is voelt diegene zich lekker fris en niemand ziet dat hij of zij toch intensief aan het sporten is.

Wat is belangrijk om te weten

Er zijn een aantal belangrijke factoren die ervoor zorgen dat er op een goede en verantwoorde manier kan worden afgevallen met zwemmen. Ga een aantal keer per week ( 3 á 4 keer) ongeveer een uur zwemmen. Het heeft geen zin om af en toe te gaan zwemmen dit heeft veel minder effect dan dat men een aantal keren per week op vaste dagen gaat zwemmen. Drie á Vier keer per week zwemmen wordt aanbevolen wanneer er afname van het gewicht gerealiseerd moet worden.

Zorg voor een uitgebalanceerd voedingsschema bij het sporten. Wanneer er veel en onverantwoord wordt gegeten zal het zwemmen niet of nauwelijks effect hebben en zal afvallen moeilijk worden. En het laatste maar niet onbelangrijkste punt is de techniek tijdens het zwemmen.

Zorg dus bij het zwemmen voor de juiste techniek. Door deze factoren zal zwemmen makkelijker, leuker en wordt er meer energie verbruikt. Een aantal zwemlessen van een zwemleraar kan heel bevorderend werken om de juiste techniek te leren en te beginnen met het verbranden van calorieën tijdens het zwemmen.