Sport en Fitness

Sporten en afvallen

Sporten en afvallen, het zijn twee zaken die eigenlijk hand in hand gaan. Veel mensen die gewicht verliezen wordt dan ook niet uitsluitend aangeraden om een dieet te volgen, maar ook voldoende lichaamsbeweging is uitermate belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat het lichaam meer vet zal verbranden.

buikomtrek meten

© Pixabay

Met een dieet kan je behoorlijk wat gewicht verliezen, maar dat zal er niet meteen voor zorgen dat je lichaam er beter en gezonder uit gaat zien. Daarnaast zorgt het volgen van een dieet er ook niet voor dat de kans op verschillende aandoeningen wordt verkleind, iets wat wel het geval is wanneer je er voor kiest om intensief te gaan sporten.

Het mag dan ook duidelijk zijn, wanneer je op een gezonde en efficiënte manier wil vermageren, dan is het absoluut belangrijk om een dieet te combineren met sport en beweging en wij vertellen je in dit artikel graag hoe je dat precies kan doen.

Starten met sporten? Langzaam opbouwen!

Wanneer je op een constructieve manier aan je lichaam wil werken is het steeds belangrijk om er rekening mee te houden dat je niet meteen teveel hooi op je vork neemt. Veel mensen die specifiek willen beginnen met sporten omdat ze willen afvallen hebben nog al eens de neiging om teveel in één keer te willen doen. Het gevolg is dat ze het sporten niet alleen snel beu worden, maar dat het ook gewoon teveel krachten vergt van hun lichaam.

Daarnaast is het zeer belangrijk om het afvallen als één geheel te zien. Met andere woorden, veel mensen kiezen er voor om sporten te combineren met diëten. Dat is op zich natuurlijk heel positief, maar heeft je lichaam dan wel nog voldoende energie om zware fysieke inspanningen aan te kunnen? Vooral bij mensen die een zogenaamd crashdieet volgen vormt dat nog wel eens een probleem.

Hoe dan ook, wanneer je wil beginnen met sporten is het altijd een goed idee om even een trainingsschema op te stellen. Probeer ook voor jezelf uit te maken welke manier van sporten je precies wil gaan doen. Veel mensen denken dat alleen lopen bijdraagt aan snel gewichtsverlies, maar dat is natuurlijk niet het geval. Ook verschillende teamsporten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je lichaam veel sneller vet gaat verbranden.

In principe is iedere vorm van lichaamsbeweging uitstekend om kilo’s te verliezen, maar je moet er wel voor zorgen dat je het niet zomaar voor even, maar wel voor een langere periode vol kan houden. Ook wandelen kan er voor zorgen dat het lichaam voldoende beweging krijgt en dat de vetverbranding een versnelling hoger kan schakelen.

Gebalanceerde voeding is essentieel

Er bestaan natuurlijk ook gewoon mensen die er alles voor over hebben om af te vallen, maar die eigenlijk niet aan hun eten willen raken. Voor veel mensen zijn hun maaltijden dan ook heilig. Het spreekt bijgevolg voor zich dat deze doelgroep op zoek zal gaan naar andere mogelijkheden om af te vallen en dan is sport vaak het eerste waar aan wordt gedacht.

Hoewel dat uiteraard niet meer dan normaal is, is het wel zo dat je er ook in dit geval rekening mee dient te houden dat gebalanceerd voedsel essentieel is. Veel mensen denken nog steeds dat lichaamsbeweging alleen voldoende is om af te vallen en je zult er ongetwijfeld wel een aantal kilo’s door verliezen, maar om de resultaten op lange termijn aan te kunnen houden of nog verder te verbeteren zal een aangepast voedingsschema toch absoluut noodzakelijk zijn.

Het mag in ieder geval duidelijk zijn, hoe interessant het ook is om aan sport te doen en hoe gunstig het effect van sport op ons lichaam ook mag zijn, wanneer je echt de strijd aan wil gaan tegen overgewicht of de extra kilo’s waarover je beschikt, dan zal een aangepaste levensstijl bestaande uit eveneens gezonde en evenwichtige voeding toch absoluut noodzakelijk zijn.

Een gezondere levensstijl aannemen? Bekijk dan hier wat Paleo voor jou kan betekenen.