Sport en Fitness

Hardlopen en Joggen

Wanneer je met overgewicht te maken hebt, je conditie wil verbeteren of gewoon een paar kilo’s wil afvallen wordt er door specialisten maar wat vaak in de richting van hardlopen en joggen verwezen. Je kan er in het geval van teveel gewicht uiteraard voor kiezen om een dieet te volgen, maar toch blijft ook voldoende lichaamsbeweging essentieel om een zo optimaal mogelijke conditie te kunnen waarborgen.

Daarnaast zorgt lichaamsbeweging er niet alleen voor dat je wat extra kilo’s kan verliezen, daarnaast zal je, je ook veel beter in je vel voelen. Hoe dan ook, wil je door middel van lichaamsbeweging nog wat extra kilo’s verliezen? Dan is hardlopen, eventueel in combinatie met frequent joggen voor jou ongetwijfeld bijzonder interessant.

cardio sport hardlopen

© Pixabay

Kan je afvallen door frequent te lopen of te joggen?

Het is een feit dat iedere vorm van lichaamsbeweging er voor kan zorgen dat je een bepaalde hoeveelheid gewicht zal verliezen. Dat geldt met andere woorden dus ook voor lopen en joggen. Wel is het belangrijk om te weten dat de intensiteit van je lichaamsbeweging essentieel is om te bepalen hoeveel gewicht je kan verliezen. Neem nu bijvoorbeeld het verschil tussen joggen en hardlopen.

In het eerste geval zal je gewoon gewicht verliezen door de bewegingen die worden uitgevoerd. In het geval van hardlopen zal je echter meer gewicht verliezen omdat er spieren worden opgebouwd. Deze spieren zorgen voor een extra calorieverbruik en dat niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Wanneer je intensief wil afvallen door te lopen, dan mag het nu reeds duidelijk zijn dat het steeds interessant is om er een stevig tempo op na te houden.

Alleen op die manier zorg je voor een zo optimaal mogelijke belasting van de spieren en kan je rekenen op een zo gunstig mogelijk effect. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, frequent lopen of joggen kan absoluut bijdragen aan gewichtsverlies.

Hoe opbouwen als je pas begint te lopen?
Wanneer je pas begint met lopen is het uitermate belangrijk om niet meteen het uiterste van je lichaam te vergen. Net zoals met alle andere sporten is het belangrijk om rustig te beginnen. Als je over geen optimale conditie beschikt kan je zelfs beginnen met gewoon te wandelen.

Je kan gewoon wandelen, maar je kan ook het principe van nordic walking volgen. Bij deze vorm van wandelen gebruik je niet alleen de benen, maar worden ook de armen en dus ook je volledige bovenlichaam belast. Op deze manier bouw je niet alleen sneller een verbeterde conditie op, daarnaast kweek je ook niet op één enkele plaats spieren. Daarnaast kan het voor beginners ook absoluut geen kwaad om een trainingsschema te maken. Een dergelijk schema zal je bijvoorbeeld duidelijk de evolutie tonen die je hebt afgelegd en net die evolutie stimuleert mensen om verder aan lichaamsbeweging te blijven doen.

Je zal zien dat je na verloop van tijd niet alleen sneller zal kunnen lopen, maar dat je het lopen ook aanzienlijk langer zal kunnen blijven volhouden.

Voorbeeld trainingsschema

In principe is het niet interessant om een vast voorbeeld van een trainingsschema te geven. Het is immers vooral belangrijk dat je op je eigen tempo telkens de lat iets hoger probeert te leggen. Daarnaast kan het eveneens belangrijk zijn om voldoende afwisseling in je lichaamsbeweging te stoppen. Wissel met andere woorden bijvoorbeeld lopen eens af met wandelen en zorg er vooral voor dat je er iedere dag van de week even tijd voor vrij kan maken.

Dat hoeft niet iedere dag een uur te zijn, maar je moet wel proberen om een vaste regelmaat in te bouwen. Daarnaast is het zoals gezegd erg belangrijk om de lat telkens een beetje hoger te leggen tot op het ogenblik dat je een goed en vast patroon kan hanteren waar je, jezelf goed bij voelt.

Start bijvoorbeeld de eerste dag van de eerste week met 5 minuutjes om de week erna 10 minuten te lopen, de volgende week 15 minuten per dag en ga zo maar door. Om te intensiteit van het schema niet te snel de hoogte in te jagen kan je telkens de volledige tijdsduur halveren om zo te verdelen tussen gewoon wandelen of joggen en hardlopen.

Tips om veilig te lopen

Ben je van plan om ook te beginnen met lopen? In dat geval zijn er een aantal zaken waar je maar beter rekening mee kunt houden. Zo is het steeds belangrijk om je hartslag in het oog te houden. Lopen en zeker hardlopen is veel vermoeiender dan veel mensen denken.

Loop dan ook niet meteen grote afstanden zodat je snel terug naar huis kan wanneer nodig. Daarnaast is het steeds aangeraden om wat drank bij te hebben, zeker wanneer je op warme dagen gaat lopen. Veel mensen die beginnen met lopen willen tot slot koste wat het kost iedere dag hun schema volgen. Dat is uiteraard heel positief, ware het niet dat het bijvoorbeeld niet aan te raden valt om te lopen wanneer je ziek bent. Dan beschikt je lichaam sowieso niet over voldoende energie om het beste uit je training te kunnen halen.