Sport en Fitness

Spinnen en fietsen

Door te gaan sporten worden calorieën verbrandt in het lichaam waardoor er afname van het gewicht kan optreden. Spinning of fietsen kan een mogelijkheid zijn om gewichtsafname te realiseren of om spiermassa te kweken in de benen, billen en de rug.

Wat is spinning

Spinning is op een stationaire fiets zittende en staande fiets bewegingen te doen met verschillende weerstanden. Een spinning training kan op eigen gelegenheid gedaan worden of in een fitness centrum waarbij een sportinstructeur de leiding neemt over de training.

Tijdens een training kan de fiets in verschillende weerstanden gezet worden afhankelijk van het soort oefening. De oefeningen tijdens een training kunnen bestaan uit het staand of zittend fietsen op een vlakke weg, heuvel of berg of verschillende combinaties hiervan.

Doordat er veel afwisseling is tijdens een spinning training in ritmes, techniek en staand of zittend fietsen komt er een positief effect op de longen, het hart en de beenspieren. De zwaarte van een spinning training kan door eigen inzicht ingesteld worden met de knoppen op de stationaire fiets.

De vergelijking met fietsen
Het grootste verschil tussen spinning en fietsen is de plek waar het gedaan word en dat je bij spinning niet hoeft te sturen. Spinning wordt over het algemeen in een binnenhal zonder natuurlijke weersomstandigheden gedaan en fietsen wordt gedaan in de buitenlucht met wel natuurlijke weersomstandigheden.

Spinning kan daarnaast veel langer staand worden uitgevoerd waardoor de beenspieren getraind worden.

Spinning en afvallen

Spinning fiets

Spinning

Met een goede spinning training kan er natuurlijk door de intensieve inspanning afgevallen worden in het lichaamsgewicht. Dit komt voort doordat er tijdens het sporten calorieën verbrandt worden en eventuele vetreserves verbrandt worden om het lichaam aan energie te voor zien.

Spinning is niet de meest optimale manier om te gaan afvallen, het is meer een conditionele training en kracht training voor het lichaam waarbij de hartslag te hoog is om vet te gaan verbranden.

Om vet te gaan verbranden in het lichaam is een hartslag gewenst van rond de 130 slagen per minuut en bij spinning ligt de gemiddelde hartslag boven de 160 slagen per minuut. Toch is spinning een manier om het lichaam in beweging te krijgen en zal er ook zeker lichtelijk afgevallen worden in lichaamsgewicht, alleen is dit minder dan de meeste mensen zullen verwachten bij een intensieve sport als spinning.

Door normaal te gaan fietsen zullen er meer calorieën en vet worden verbrandt dan wanneer er aan spinning wordt gedaan. Dit heeft allemaal te maken met de hoge hartslag die spinning veroorzaakt.