Afvallen E-zine

Snel afvallen

Appels eten en afvallen

© Pixabay

Vandaag de dag moet alles veel sneller gaan dan vroeger, ook willen we steeds snel afvallen van zodra we merken dat er een beetje overgewicht is. Kinderen worden sneller volwassen, we moeten sneller werken om meer geld te verdienen en ook onze gezondheid krijgt opvallend minder aandacht dan vroeger.

Het vluchtige leven waarin we vertoeven en het gebrek aan aandacht voor onze gezondheid zorgt er dan ook steeds vaker voor dat mensen te maken krijgen met een vorm van overgewicht. Dat is natuurlijk vervelend, want veel mensen vinden dik zijn helemaal niet mooi en daarnaast brengt het ook nog eens aanzienlijke risico’s op vlak van je gezondheid met zich mee.

Om de strijd aan te gaan met overgewicht wordt er dan ook steeds vaker gekozen voor een vorm van snel afvallen. We hebben immers weinig tijd om te vermageren en dus moet ook dit maar lekker snel gaan, maar kan dat wel en is het bovendien wel gezond?

Snel afvallen met een dieet

Verschillende dieetvormen op de markt kunnen je vandaag de dag helpen om snel af te vallen. Dieetvormen zoals bijvoorbeeld het eiwitdieet, het detoxdieet en het tien dagen dieet zijn wat dat betreft slechts enkele van de vele voorbeelden.

Al deze verschillende diëten beloven dat je op korte termijn de nodige kilo’s kunt verliezen en het sterkste van het hele verhaal is dat het meestal nog perfect werkt ook. Wanneer je de richtlijnen van dergelijke kortlopende diëten volgt zal je inderdaad snel de nodige kilo’s kunnen verliezen. Wel moet je er rekening mee houden dat zo’n dieet je eigenlijk als het ware gaat voorbereiden op een compleet nieuwe levensstijl.
Met andere woorden, ga je na afloop van het kortlopende dieet gewoon terug verder met alles van vet en suikers te eten, dan zullen de kilo’s er meteen terug bij komen.

Een kortlopende dieet volgen is dus zeker en vast interessant voor mensen die snel willen afvallen, maar wanneer je de verkregen resultaten graag wil behouden is het absoluut essentieel om na afloop er van over te schakelen op een gezond en evenwichtig voedingsschema. Alleen op die manier ga je niet voor even, maar voor je hele leven de strijd aan tegen overgewicht.

→ Klik hier om meer dieetvormen te ontdekken.

Snel afvallen door te sporten

Het kan niet genoeg benadrukt worden: mensen die op een gezonde en snelle manier willen afvallen doen er absoluut goed aan om ook de nodige lichaamsbeweging in hun planning op te nemen.

Veel mensen die er uitsluitend voor kiezen om een dieet te volgen hebben het niet alleen erg lastig om dit vol te houden, daarnaast gaan de kilo’s er vaak niet snel genoeg af. Het gevolg is dat men de moed verliest of dat men het diëten niet langer leuk vindt waardoor deze al snel in de prullenmand zal belanden. Wanneer je een goed dieet wil combineren met lichaamsbeweging dien je er wel voor te zorgen dat je kiest voor een constructief dieet waarbij je lichaam voldoende energie kan genereren. Doe je dit niet, dan bestaat het risico dat je bijvoorbeeld met een flauwte te maken kunt krijgen.

Degelijke, evenwichtige en gezonde maaltijden zijn wat dat betreft absoluut essentieel. Wil je afvallen door te sporten, dan kunnen we je alvast aanraden om bijvoorbeeld iedere dag een aantal minuten te lopen. Eventueel kan je dit in het begin afwisselen met wandelingen, maar zorg er in ieder geval voor dat je iedere dag over wat lichaamsbeweging beschikt.
Vooral voor mensen met een zittend beroep is dit overigens bijzonder belangrijk. Zij zijn namelijk veel vatbaarder voor extra kilo’s dan mensen die iedere dag voor hun werk zware fysieke inspanningen dienen te leveren.

→ Klik hier om meer te leren over afvallen en sporten.

De voor- en nadelen van snel afvallen

In de meeste gevallen kiezen mensen die snel willen afvallen er voor om gebruik te maken van een kortlopend dieet of een crashdieet. Op zich is dat best interessant omdat je op deze manier inderdaad behoorlijk snel (veel) kilo’s kwijt kan geraken, maar wat na afloop van het dieet?

Wanneer je dan terug gewoon je oude levensstijl gaat oppikken zal je merken dat de eerder verloren kilo’s er opnieuw in sneltempo terug bij vliegen en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Net omwille van deze reden wordt het volgen van een kortlopend dieet of een crashdieet uitsluitend aangeraden aan mensen die gewoon snel wat extra kilo’s willen verliezen voor bijvoorbeeld hun bruiloft of een ander groot feest waar ze er op hun best op uit willen zien.

Daarnaast staan kortlopende diëten en crashdiëten ook nog eens bekend omwille van hun minieme energieproductie voor het lichaam waardoor dit eigenlijk sowieso nooit wordt aangeraden aan mensen die bijvoorbeeld intensieve fysieke inspanningen moeten leveren.

Wil je toch snel afvallen en wil je het behaalde resultaat kunnen vasthouden? In dat geval zal je toch moeten kijken naar een dieetplan dat ook op lange termijn je lichaam kan beschermen tegen extra kilo’s. Doe je dit niet, dan loop je een aanzienlijk grotere kans om te maken te krijgen met het zogenaamde jojo-effect.

→ Vermageren zonder dat de kilo’s er opnieuw bijkomen? Ontdek dan hier wat de Paleo levensstijl voor jou kan betekenen.

weegschaal en lintmeter

© Pixabay