Lichaam en Geest

Vermageren met medische ingreep?

Wanneer mensen te horen krijgen welke inspanningen ze zullen moeten leveren om hun teveel aan gewicht kwijt te kunnen geraken zakt de moed hen vaak in de schoenen. Dat is niet meer dan normaal, want niemand zit te wachten om een hoop kostbare tijd te investeren in bijvoorbeeld workouts en het opstellen van een dieetplan.

Daarnaast zijn veel mensen verslaafd aan eten waardoor ze niet zomaar een deel van hun voeding weg kunnen laten. Voor deze mensen vormt een medische ingreep vaak de interessantste manier om te vermageren. Vandaag de dag hoef je namelijk helemaal niet af te zien om af te slanken, je kan er ook gewoon voor kiezen om bijvoorbeeld een maagband of een maagballon te laten plaatsen.

Wel dien je er rekening mee te houden dat dergelijke ingrepen lang niet voor iedereen geschikt zijn en dat ze ook een behoorlijke som geld kunnen kosten. Wil je echter graag afvallen en wil je dat kunnen op korte termijn zonder aanzienlijke inspanningen te moeten leveren of je levensstijl om te moeten gooien? Dan kan een medische ingreep voor jou misschien een oplossing zijn.

Medische ingreep: soorten

Wanneer je er aan denkt om een medische ingreep te doen met als doel om je overbodige kilo’s kwijt te geraken is het in eerste instantie belangrijk om met een arts te gaan praten. In bepaalde gevallen wordt het namelijk niet aangeraden om een dergelijke medische ingreep te ondergaan of is het zelfs helemaal niet mogelijk. Na het eerste gesprek met de arts zullen de verschillende mogelijke medische ingrepen aan je voorgesteld worden.

Uiteindelijk zal er worden aangegeven met welke ingreep de meest optimale resultaten kunnen worden bereikt waarna het aan jou is om te bepalen welke behandeling je wenst te ondergaan. Let op, alle medische ingrepen kenmerken zich door specifieke voor- en nadelen. In een aantal gevallen zal je dan ook zeker na afloop van de operatie een aangepaste levensstijl moeten aanhouden.

» Tip: Ontdek hier de gezonde levensstijl van Paleo.

1. Maagverkleining via maagring (maagband)

De eerste mogelijkheid die je wordt aangeboden is een zogenaamde maagring (ook gekend als: maagband). In dit geval wordt er ingespeeld op het hongergevoel waar mensen dagelijks mee geconfronteerd worden. Onze maag kent in principe een zeer ruime omvang waardoor ze over een meer dan behoorlijke inhoud kan beschikken. Dat is op zich best interessant, ware het niet dat er dan een aanzienlijke portie voedsel nodig is om een vol of verzadigd gevoel te krijgen.

Bij de maagband wordt net dat “probleem” in de kern aangepakt. Door een maagband te plaatsen wordt de maag namelijk op zich gevoelig kleiner gemaakt. Dit zorgt er voor dat je veel minder moet eten vooraleer je het gevoel krijgt voldoende te hebben. Met andere woorden, de hoeveelheid eten neemt af en zo ook de kilo’s die je dagelijks met je mee moet zeulen. De maagband wordt aan de bovenkant van de maag geplaatst en de operatieve ingreep gebeurt steeds aan de hand van vier kleine huidincisies.

Eigenlijk heeft deze operatie een dubbel effect. De maag wordt niet alleen kleiner gemaakt, daarnaast versmalt ook de doorgang van het voedsel waardoor patiënten veel minder snel opnieuw een hongerig gevoel zullen krijgen.

Nadat de maagband werd geplaatst en wanneer je bent ontslagen uit het ziekenhuis zal de behandelende arts je voorzien van bepaalde informatie over hoe je levensstijl moet worden aangepast. Het is immers bijzonder belangrijk om er rekening mee te houden dat je maag een onnatuurlijke vorm heeft gekregen. Zaken die je voorheen nog zonder probleem kon behoren nu definitief tot het verleden.

Wanneer je een maagring hebt laten plaatsen is het in eerste instantie bijvoorbeeld belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen en dranken te vermijden. Denk daarbij aan alcohol, zuivere suikers, vetten in de voeding (toegestaan in kleine hoeveelheden), koekjes, chocolade en snoep. Daarnaast is het belangrijk om tijdens het eten een correcte rechte houding aan te nemen en wordt het aangeraden om niet te snel te eten.

Neem de tijd om je maaltijden te nuttigen en stop wanneer je het gevoel krijgt voldoende te hebben gegeten. Een paar extra happen kunnen braken als gevolg hebben. Niet alleen langzaam en in kleine porties eten is overigens belangrijk, dat geldt eveneens voor het drinken. Drink in kleine beetjes en drink niet tijdens het eten.

2. Maagballon

In principe heeft de maagballon hetzelfde doel als een maagband, namelijk het verkleinen van de maaginhoud. Bij een maagband wordt echter een band rond de maag geplaatst zoals de naam reeds doet vermoeden terwijl een maagballon in de maag zelf wordt opgeblazen. De omvang van de maag blijft daardoor op zich onveranderd, maar toch krijg je na het plaatsen van een maagballon veel sneller een verzadigd gevoel.

Wanneer je er aan denkt om een maagballon te laten plaatsen zijn er wel een aantal factoren waar je maar beter rekening mee kan houden. Zo is een maagballon geen permanente, maar slechts een tijdelijke oplossing. De ballon mag immers slechts voor een periode van zes maanden in de maag aanwezig blijven waarna een vervangende en wel permanente medische ingreep dient te worden uitgevoerd.

medische ingreep (operatie)

© Pixabay

3. Liposuctie

Liposuctie wordt vaak als een ideale oplossing voor overgewicht aanzien, maar is het dat eigenlijk ook wel? In principe niet. Het is namelijk van essentieel belang om er rekening mee te houden dat liposuctie uitsluitend als doel heeft om aan contourverbetering te doen.

Met andere woorden, deze medische ingreep zorgt er voor dat je lichaam wordt ontdaan van overtollig vet.

Wanneer je echter na het ondergaan van de ingreep opnieuw begint met vet en vooral teveel te eten, dan zal je in geen tijd terug met een aanzienlijke vetlaag worden geconfronteerd. Alles bij elkaar gezien is liposuctie wel een zeer eenvoudige en tevens ook relatief voordelige mogelijkheid voor mensen met een teveel aan vet om een mooier lichaam te krijgen. Om het gunstige resultaat ook op lange termijn te kunnen behouden zal je echter ook je levensstijl moeten aanpassen. Doe je dat niet, dan kan je eigenlijk nagenoeg meteen ook de volgende afspraak bij de plastische chirurg vastleggen.

Wanneer je een liposuctie hebt ondergaan kan je na afloop van de ingreep in principe nagenoeg meteen terug alles eten wat je maar wil. Hou wel rekening met bovenstaande. Waar je wel rekening mee dient te houden is dat je na een liposuctie gedurende vier tot zes weken speciale, drukkende onderkleding moet dragen. Tijdens het wassen (wat je in principe reeds mag doen 24 uur na de ingreep) kan je deze uiteraard even uittrekken.

Mensen die liposuctie hebben ondergaan klagen enige tijd van pijnlijke bloeduitstortingen en ook vochtophoping rond de enkels is een vaak voorkomende kwaal. De pijnen waarover je beschikt zijn doorgaans perfect te behandelen met behulp van het geneesmiddel paracetamol (hier te verkrijgen). Helpt dit medicijn niet, dan is het aan te raden om contact op te nemen met de behandelende arts. Hoe dan ook, wil je snel een grondige correctie van je lichaam en wil je af van die gigantische hoeveelheid overtollig vet? Dan kan een liposuctie voor jou ongetwijfeld de perfecte oplossing betekenen.

4. Gastric bypass (Scopinaro)

In het geval van een gastric bypass wordt er voor gekozen om als het ware een klein reservoir aan te leggen binnen de zogenaamde hoofdmaag. Aan de bovenzijde van de maag wordt met behulp van nietjes een afgezonderd compartiment gecreëerd die geen doorgang meer biedt naar de rest van de maag. Net omdat de maag op deze manier een behoorlijk stuk wordt verkleind heeft de patiënt in kwestie tijdens het eten veel sneller een verzadigd gevoel. Daardoor neemt de grootte van de porties en de hoeveelheid maaltijden structureel af waardoor er een behoorlijk gewichtsverlies kan optreden.

Daarnaast werkt een gastric bypass niet alleen op korte termijn, maar heeft het ook op middellange tot lange termijn een gunstig effect. Hoe dan ook, deze manier van werken zorgt er letterlijk voor dat de hoofdmaag als het ware wordt overbrugd. Het eten komt met andere woorden op geen enkele manier meer in de hoofdmaag terecht. Er wordt om dit te verwezenlijken een overbrugging aangelegd tussen de “nieuwe maag” en de dunne darm. Het spreekt voor zich dat deze doorgang zeer beperkt wordt gehouden om het verzadigde gevoel zo lang mogelijk stand te laten houden.

De medische ingreep op zich gebeurt door middel van een kijkoperatie. Voor deze medische ingreep is wel een hospitalisatie van enkele dagen noodzakelijk. Gedurende de eerste zes maanden na de ingreep kan je het grootste gewichtsverlies waarnemen. Daarna verloopt het vermageren veel minder snel en / of stabiliseert deze zich.

Na het uitvoeren van de ingreep is het belangrijk dat je niet opnieuw teruggrijpt naar het voedingspatroon van voor de ingreep. Een gezonde en evenwichtige levensstijl blijft dan ook bijzonder belangrijk. Hou er tot slot eveneens rekening mee dat een gastric bypass een behoorlijk grote operatie is waardoor het risico op complicaties steeds aanwezig is. In principe dien je er rekening mee te houden dat een gastric bypass tussen de 3000 en 8000 euro kan kosten.

Er bestaan twee soorten operaties. De Fobi gastric bypass operatie (of maagomleiding) is de meest veilige operatie. Deze soort van obesitas operatie wordt het meest uitgevoerd. De gastric bypass operatie is de tweede soort die er voor zorgt dat het lichaam minder voeding zal opnemen.

5. Mason maagverkleining

De Mason maagverkleining is één van de bekendste en tevens ook oudste ingrepen om af te vallen. Bij deze medische ingreep wordt er gebruik gemaakt van speciale nietjes om een zogenaamde voormaag te creëren. Hierdoor lijkt de Mason maagverkleining heel goed op het principe van de gastric bypass. Het voornaamste verschil is dat er bij een Mason maagverkleining wel degelijk een doorgang wordt gemaakt tot de hoofdmaag.

Deze verbinding komt tot stand door middel van een siliconen ring die een eerder beperkte doorgang creëert. Het spreekt voor zich dat deze vorm van maagverkleining wordt uitgevoerd onder volledige verdoving. Je dient rekening te houden met een operatie die ongeveer één uur tijd in beslag zal nemen.

De algemene verwachting is dat je met een Mason maagverkleining ongeveer 40 procent van je lichaamsgewicht kan verliezen. Dat maakt deze ingreep eigenlijk de ideale oplossing voor mensen die met blijvend overgewicht te maken hebben. Na afloop van deze ingreep kan je nog steeds gerechten eten die rijk zijn aan vet en suiker, maar dan wel in minder grote hoeveelheden.

Vooraleer de ingreep plaats kan vinden dien je met een aantal factoren rekening te houden. Allereerst zal er door de behandelende arts een reeks onderzoeken worden uitgevoerd waarna bijvoorbeeld zal worden vastgesteld met hoeveel overgewicht je precies te maken hebt. In principe wordt een Mason maagverkleining nooit uitgevoerd bij mensen die minder dan 80 procent overgewicht hebben.

Dat is echter niet alles, voor aanvang van de ingreep dienen alle personen steeds een gastroscopie en longfoto uit te laten voeren. Ook een echo van de buik, een longfunctieonderzoek en een bloedonderzoek behoren tot de reeks voorafgaandelijke onderzoeken. In bepaalde gevallen dien je zelfs rekening te houden met een psychologisch onderzoek welke zal moeten aantonen of je daadwerkelijk goed en realistisch hebt nagedacht over de gevolgen van een dergelijke medische ingreep. Pas wanneer al deze onderzoeken een positieve uitkomst hebben zal je uiteindelijk een Mason maagverkleining kunnen ondergaan.

Naast bovenstaande dien je er steeds rekening mee te houden dat ook een Mason maagverkleining een behoorlijke ingreep is. Afhankelijk van persoon tot persoon kan het dan ook nadien voorkomen dat je met bepaalde ongemakken te maken krijgt. Er werd in het verleden bijvoorbeeld reeds melding gemaakt van het niet langer kunnen verdragen van warme maaltijden. Patiënten gaven te kennen dat ze na het eten van een dergelijke maaltijd altijd moesten braken.

Het is in ieder geval na het ondergaan van een Mason maagverkleining steeds bijzonder belangrijk dat je goed kan inschatten welke porties je wel en welke je vooral niet meer kan eten. Het spreekt voor zich dat wanneer je teveel eet je maag het eten niet kan verwerken waardoor het terug naar boven gestuwd wordt. Het gevolg is dan dat je moet braken. In kleinere porties eten kan dan de perfecte oplossing betekenen. Ook drinken tijdens de maaltijd wordt nadat je een maagverkleining hebt ondergaan niet aangeraden.

6. Lipolyse

Het menselijk lichaam is vatbaar voor lokale vetophoping. Wanneer je te vaak te vet eet kan het voorkomen dat je verspreid over je lichaam te maken krijgt met vervelende en lelijke vetophopingen. Deze “zwellingen” kunnen er voor zorgen dat je lichaam een heel onaantrekkelijk uiterlijk krijgt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig kan je dit op verschillende manieren laten behandelen en dat zonder dat je een streng dieet moet volgen of dat je de ziel uit je lijf moet sporten.

De zogenaamde lipolyse is een techniek die het mogelijk maakt om zeer in detail de ophoping van vet tegen te gaan. Door middel van speciale inspuitingen met de injectievloeistof phosphatidylcholine worden actieve bestandsdelen rechtstreeks in het onderhuidse vetweefsel ingespoten.

Het grote voordeel van deze behandeling is dat het om natuurlijke producten gaat die bijgevolg geen negatieve effecten hebben op het menselijk lichaam. Het nadeel van deze techniek is dat het uitsluitend werkt bij beperkte vetophopingen en dan in het bijzonder in het gelaat. Mensen die echt over overgewicht beschikken zullen met deze behandeling in principe dan ook niet verder geholpen worden. Heb je echter bepaalde zones in het gezicht die te dik ogen zoals bijvoorbeeld de probleemzone onder de kin, dan kan een behandeling door middel van lipolyse wel degelijk de perfecte oplossing bieden.

Hou er tot slot wel rekening mee dat deze behandeling verschillende malen dient te worden uitgevoerd (doorgaans twee tot vier keer) en dat een gemiddelde behandeling ongeveer 30 minuten tijd in beslag neemt. De kostprijs van een lipolyse is sterk afhankelijk van wat je precies wenst en varieert bijgevolg van 1800 tot ruim 4500 euro.

7. Kaakklem

Een kaakklem wordt vandaag de dag aanzien als een volledig afgeschreven en vooral uiterst drastische manier om af te vallen. Mensen die vroeger met overgewicht te maken hadden en dat maar niet kwijt konden geraken kozen er nog vaak voor om een kaakklem te laten plaatsen. Deze klem zorgt er voor dat de kaken worden vastgezet waardoor je in principe alleen nog maar vloeibaar voedsel kan innemen.

Het gevolg van deze techniek was uiteraard dat de persoon in kwestie aanzienlijk afviel, maar of het op een gezonde manier gebeurde was nog maar zeer de vraag. Daarnaast moest de persoon in kwestie ook steeds rekening houden met mogelijke problemen met het gebit. Tandbederf was bijvoorbeeld één van de voornaamste gevolgen van een kaakklem. Deze drastische en ronduit ongezonde manier van afvallen wordt vandaag de dag in ieder geval ronduit afgekeurd. Wanneer je wenst af te vallen zijn er dan ook ruim voldoende mogelijkheden voor handen die je helpen om op een efficiënte en toch gezonde manier die overbodige kilo’s kwijt te geraken. Ook je arts zal het laten plaatsen van een kaakklem tegenwoordig doorgaans altijd afraden.

Obesitas operatie om te vermageren?

Mensen die te kampen hebben met overgewicht en er niet vanaf geraken kunnen snel ontmoedigd worden bij elke poging die wordt ondernomen om af te vallen. Een medische ingreep kan volgens sommigen dan een extra motiverende stap zijn om hun gewicht nadien beter op peil te houden en er een gezondere levensstijl aan over te houden. Onthou echter wel dat elke medische ingreep met hun voordelen en nadelen komen en dat er ook complicaties kunnen optreden.

Toch willen we iedereen aanraden om eerst andere, gezondere methodes te gebruiken om te vermageren alvorens over te schakelen op een medische ingreep. Als dat niet lukt kan je nog steeds ten rade gaan bij een diëtist of in laatste instantie bij een gespecialiseerde arts om de mogelijkheden te bekijken. Een goede begeleiding bij medische ingrepen is dan ook meer dan noodzakelijk om het hele proces in goede banen te leiden, en om ook nadien een beter levenscomfort aan over te houden.