Lichaam en Geest

Stofwisseling

De stofwisseling verschilt per menselijk lichaam en speelt een belangrijke rol bij het gewicht dat een persoon heeft. De stofwisseling heeft ook invloed op het afvallen en diëten. De stofwisseling van een mens kan snel of langzaam zijn en dat heeft te maken met diverse factoren zoals leeftijd, gewicht, conditie en lengte.

Afvallen door het verhogen van de stofwisseling is verstandig en het betekend dat er wordt afgevallen zonder een dieet te hoeven volgen. De stofwisseling verhogen kan door het gebruiken gaan maken van supplementen en door voedingsmiddelen zelf. De Stofwisseling kan ook door ziekte en stress verhoogd worden, maar dat is niet de bedoeling.

Mensen met overgewicht hebben geen langzamer metabolisme dan dunne mensen. In de regel geldt eigenlijk hoe zwaarder hoe hoger de stofwisseling is. Dit komt doordat een zwaar lichaam meer energie moet gebruiken voor een inspanning. Dus zodra er wordt afgevallen zal de stofwisseling ook verlagen.

puzzelstukjes

© Pixabay

Stofwisseling verhogen / stimuleren

Om de stofwisseling te verhogen zijn er meerdere manieren mogelijk. Als eerste kan er spierweefsel gekweekt worden, want spierweefsel verbrandt meer calorieën dan ander lichamelijk weefsel.

Door regelmatig te bewegen of te sporten wordt de stofwisseling ook verhoogd en dit is eigenlijk meteen de beste manier om dat te doen. Door het intensief bewegen en sporten wordt de stofwisseling, de hartslag en het energie verbruik verhoogd voor enkele uren.

Calorieën worden door ons lichaam verbrandt om ons lichaam warm te houden. Voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten hebben grote invloed op de warmteproductie in het lichaam. Met andere woorden eiwitrijke voedingsmiddelen verhogen de stofwisseling in het menselijke lichaam. Daar tegenover staat wel dat te veel eiwitrijke voedingsmiddelen slecht zijn voor de lever en de nieren.

De beste manier om op een verantwoorde manier het metabolisme te verhogen is door te gaan bewegen of te gaan sporten. Het is dan wel van belang dat er voldoende dorstlessende sportdranken gedronken wordt voor, tijdens en na het sporten.