Lichaam en Geest

Metabolisme: Wat is het?

We kunnen gerust stellen dat de stofwisseling of het zogenaamde metabolisme de draaischijf is van ons lichaam. Niet alleen zorgt deze verzameling van biochemische processen die plaatsvinden in cellen en organismen in ons lichaam er voor dat goede stoffen worden opgeslagen en slechte stoffen of afvalstoffen verwerkt, daarnaast is ze essentieel voor een goede en gezonde lichaamsbouw.

Je hebt het vast wel al eens gehoord dat mensen die niet overdreven eten toch erg snel gewicht bij krijgen terwijl iemand anders dan weer alles kan eten wat los en vast zit zonder dat deze er ook maar één kilo bij krijgt. Ook dit fenomeen kan veroorzaakt worden door ons metabolisme.

Van een bepaalde groep mensen is bijvoorbeeld bekend dat ze over een trager metabolisme beschikken waardoor deze niet voldoende efficiënt of gewoon niet voldoende vetstoffen kan afbreken.

Het mag in ieder geval nu reeds duidelijk zijn, ook een verstoorde werking van het metabolisme kan zomaar aan de basis liggen van overgewicht.

Uitleg metabolisme en relevantie met gewicht

Eigenlijk heeft ons metabolisme één belangrijke kerntaak, namelijk de energieproductie in ons lichaam. Deze energieproductie wordt verkregen door enerzijds de aanvoer van zogenaamde bouwstoffen en anderzijds het afvoeren van afvalstoffen. Wanneer dit proces niet op een correcte manier kan worden uitgevoerd zal je lichaam daar snel de nodige tekenen van vertonen.

De “grondstoffen” die nodig zijn voor de productie van energie komen immers wel toe in het lichaam, maar ze worden als het ware opgeslagen onder de vorm van vet. Bij mensen met een normale stofwisseling of een normaal metabolisme is dat niet het geval. Bij hun worden alle “grondstoffen” op een vlotte manier verwerkt en wordt op die manier de nodige energie opgewekt om het lichaam alle nodige taken uit te kunnen laten voeren. Daarnaast zullen mensen met een gewoon goed werkende stofwisseling ook veel minder snel last ondervinden van overgewicht net omdat het aanwezige vet zeer efficiënt kan worden verwerkt.

Traag metabolisme en metabolisme stimuleren

Onderzoek naar een vertraagde werking van het metabolisme in het verleden heeft aan het licht gebracht dat dit deels erfelijk is bepaald. Met andere woorden, indien je in de familie veel mensen hebt die zwaarlijvig zijn loop ook jij een aanzienlijk groter risico. Zijn je meeste familieleden eerder mager, dan is de kans groot dat ook jij eerder over een tengere lichaamsbouw zal beschikken.

Wanneer je met een traag metabolisme wordt opgezadeld kan je daar zoals eerder reeds aangegeven gelukkig wel zelf veel aan veranderen. Verschillende handelingen kunnen er namelijk voor zorgen dat je metabolisme als het ware extra wordt aangezwengeld. Een niet onbelangrijk deel hiervan heeft betrekking tot de voeding die je eet. Probeer snoep bijvoorbeeld te vervangen door fruit en eet uitsluitend volkoren producten.

Daarnaast spreekt het voor zich dat etenswaren of dranken die je eerder een loom gevoel geven best buitenspel worden gezet. Bekende voorbeelden hiervan zijn fastfood en uiteraard ook alcohol. Dat is echter niet alles, want ook lichaamsbeweging kan er voor zorgen dat je metabolisme aanzienlijk wordt versneld. Regelmatig aan sport doen en bijvoorbeeld vaker de fiets of de auto thuis laten kunnen eveneens helpen om je metabolisme te verbeteren.

vermageren te grote broek

© Pixabay

Heeft een verstoorde schildklier effect op metabolisme?

In ons lichaam vertegenwoordigd onze schildklier een uitermate belangrijke rol. Dit onderdeel van ons lichaam heeft de vorm van een vlinder en bevindt zich in de hals. Het is algemeen bekend dat een verstoorde werking van de schildklier een groot effect kan hebben op ons lichaam. Bij een schildklier die te snel werkt zal alles in het lichaam op volle toeren draaien.

Het gevolg is dat je bijvoorbeeld met gevoelig meer stress te maken krijgt, maar daarnaast zijn ook bevingen, hartkloppingen en zelfs diarree vaak voorkomende verschijnselen van een te snelle schildklierwerking. Werkt de schildklier te traag dan zorgt dat er weer voor dat alles in het lichaam slechts op halve toeren draait, waaronder ook het opwekken van energie of het afvoeren van afvalstoffen.

Het mag bijgevolg duidelijk zijn dat een niet correct functionerende schildklier en een verstoorde stofwisseling of metabolisme eigenlijk hand in hand gaan.