Lichaam en Geest

Detox kuur: de voor- en nadelen

Veel mensen vinden het volgen van een detox kuur op het eerste zicht best wel interessant, maar blijven twijfelen omwille van de vaak drastische aanpak van deze manier van “reinigen”. Hoe dan ook zijn specialisten het er over eens dat een aangepast voedingspatroon de interessantste manier is om een detox kuur te volgen.

Artsen zijn dan ook over het algemeen geen fan van de bekende detoxpleisters en het spreekt voor zich dat ook een maagspoeling omwille van het reinigende effect niet wordt aangeraden. Toch maar flink op de voeding letten dus? Inderdaad!

Door op een juiste manier een detox kuur te volgen kan je wel degelijk rekenen op enkele interessante voordelen. Zo kan het volgen van een dergelijke kuur je lichaam niet alleen reinigen, het kan ook zomaar bepaalde lichamelijke klachten doen verdwijnen. Een ander niet onbelangrijk voordeel voor velen is uiteraard ook het gewichtsverlies dat op deze manier kan worden bekomen. Mensen die bijvoorbeeld met overgewicht te maken hebben stellen na het volgen van een detox kuur niet alleen steevast dat ze zich beter in hun vel voelen, daarnaast zijn ze uiteraard ook steevast de nodige kilo’s verloren en ook dat heeft voor deze doelgroep natuurlijk een positieve invloed op hun lichaam.

Tot slot, door de aangepaste voeding en het vermijden van onder andere slechte vetten claimen volgers van deze kuur meer energie te hebben waardoor ze vaak ook meer aan lichaamsbeweging gaan doen. Let wel, het al dan niet beschikken over extra energie is vaak sterk afhankelijk van het type detox kuur die wordt gevolgd.

En de nadelen van een detox kuur?

Toch is het belangrijk om als potentiële volger van een detox kuur ook rekening te houden met de mogelijke nadelen die deze therapie met zich meebrengt. Veel mensen volgen deze kuur bijvoorbeeld omdat ze graag wat gewicht willen verliezen. Het wordt echter algemeen afgeraden om een detox kuur te volgen specifiek om af te vallen.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is een detox kuur dan ook absoluut geen dieet. Bijgevolg is het niet meer dan logisch dat vaak het zogenaamde jojo-effect van zich laat horen. Met andere woorden, als volger van een detox kuur dien je er eigenlijk rekening mee te houden dat het gewichtsverlies slechts van tijdelijke aard is, tenzij je na afloop van de kuur uiteraard een strikt dieet gaat volgen.

7-daagse Detox

7-daagse Detox

Verder valt een detox kuur ook absoluut niet te onderschatten. Je moet niet alleen veel etenswaren laten, daarnaast kan je regelmatig te maken krijgen met een stevig hongergevoel dat blijft hangen. Alsof dat nog niet voldoende is kunnen mensen met een zwakke maag en / of darmen ook nog te maken krijgen met extra ongemakken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan diarree, misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn en zelfs huiduitslag.

Tot slot zorgt het gebrek aan calorieën er voor dat ook de weerstand van het lichaam aanzienlijk verzwakt kan geraken waardoor de volger van de kuur vatbaarder wordt voor bijvoorbeeld bacteriën. Het mag duidelijk zijn, er zijn absoluut niet alleen maar voordelen verbonden aan het volgen van een detox kuur.