Lichaam en Geest Tips

Detoxen? Meer info en tips!

Je kon op de site reeds een introductie over detoxen lezen en ook de voor- en nadelen te weten komen. Heb je de berichten gemist, dan kan je ze hier alsnog terugvinden:
Wat is een detox kuur?
Voordelen en nadelen van een detoxkuur
We gaan er even dieper op in en trachten meer uitleg te verschaffen over het detoxen en de mogelijkheden.

Bestaan er verschillende detox kuren?

Waarin verschillen ze? Zoals eerder reeds aangegeven is het op verschillende manieren mogelijk om een detox kuur te volgen. Je kan er voor kiezen om deze te volgen middels een aangepast voedingspatroon, maar je kan ook: een maagspoeling ondergaan, speciale geneesmiddelen en supplementen slikken, ontgiftende baden nemen en het is zelfs mogelijk om gebruik te maken van speciale detoxpleisters. Welke manier van detoxen het beste werkt varieert van persoon tot persoon. Het is een kwestie van uitproberen en de resultaten te onderzoeken.

In principe is het volgen van een standaard detox kuur niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar de volger van de kuur dient wel aandachtig te zijn voor de reactie van zijn of haar lichaam. Vaak voelen mensen zich op een bepaald ogenblik bijzonder moe en worden ze ronduit ziek van de kuur. Wanneer je als volger van de kuur dergelijke symptomen begint te krijgen is het verstandig om even een arts te raadplegen.

Veel mensen die een detox kuur volgen respecteren de richtlijnen niet en gaan tot het uiterste, maar dan begint het net gevaarlijk te worden. Een detox kuur is alleen interessant wanneer je het op een normale en gezonde manier doet. Wil je daarnaast een detox kuur volgen met resultaten zowel op korte als op lange termijn, dan is het eigenlijk alleen maar aan te raden om een detox kuur op basis van een aangepast voedingsschema te volgen.

7-daagse Detox

7-daagse Detox

Er bestaan verschillende programma’s die je kan volgen, waarbij elk programma aandachtig moet opgevolgd worden. Zo zijn er 7-daagse detox kuren (zoals deze hier), 10-daagse detox kuren (deze is speciaal voor vrouwen opgesteld) en zelfs kuren die langer duren dan 14 dagen.

Wat mag je al dan niet eten tijdens een detox kuur?

Wanneer je van plan bent om een detox kuur te volgen is het natuurlijk van het grootste belang om te weten wat je wel en vooral wat je niet mag eten. Laat ons om te beginnen eerst even kijken naar de voedingswaren die wel nog gewoon zijn toegestaan: Aardappelen met schil, bonen, fruit, melk, kaas en yoghurt, groenten, honing, noten, pitten en zaden, verse kruiden en tot slot vis en schaaldieren zijn allemaal toegestaan.

Uiteraard vormen dit slechts een handvol voedingswaren, maar door de juiste gerechten te bereiden kan je perfect de nodige variatie in je maaltijden stoppen. Het eerste wat dan ook veelal aan nieuwe volgers van een detox kuur wordt aangeraden is het in huis halen van een goed kookboek. Op deze manier kan je zelf met de verschillende ingrediënten aan de slag gaan om keer op keer leuke maaltijden te bereiden.

Goed, we weten nu wat je wel mag eten, maar welke voedingswaren moeten er koste wat het kost vermeden worden tijdens het volgen van een detox kuur? Wel, we zetten ze graag even voor jou op een rijtje: Aardappelen zonder schil, alcohol, brood, cafeïne (dus geen koffie!), eieren, producten die gemaakt zijn van koemelk, pasta, soja-producten, suiker, vlees en witte rijst.
Daarnaast is het voor volgers van een detox kuur ook ten stelligste af te raden om alle vormen van voorverpakt voedsel te eten. Vergeet dus maar even die kant en klare maaltijden die je in de supermarkten kan kopen!

Hoe lang duurt een kuur gemiddeld?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht kan er eigenlijk geen vaste tijdsduur worden gekleefd op het volgen van een detox kuur, al zie je natuurlijk niet na 1 dag al het gewenste resultaat. Hoe lang een dergelijke kuur precies zal duren is namelijk sterk afhankelijk van persoon tot persoon, maar ook van het programma dat je volgt.

Daarnaast spreekt het voor zich dat ook de mate van reiniging belangrijk is om rekening mee te houden alsook of het bijvoorbeeld je eerste keer is dat je een dergelijke kuur doet of niet. Mensen die regelmatig een detox kuur herhalen zullen bijvoorbeeld sneller klaar zijn dan wie het voor het eerst doet. Wie toch echt een gemiddelde looptijd van de kuur wil weten dient rekening te houden met ongeveer 2 à 4 weken, maar het kan zeker ook korter.

Extra tips voor het volgen van een detox kuur

Zoals blijkt uit bovenstaande informatie brengt het volgen van een detox kuur heel wat voordelen met zich mee, maar zijn er ook nadelen aan verbonden. Wil je een detox kuur volgen, doe het dan op een gezonde en verantwoorde manier. Forceer het niet!

Hou je met andere woorden steeds aan de richtlijnen en probeer je lichaam nooit tot het uiterste te drijven. Daarnaast kan het niet genoeg gezegd worden dat een detox kuur geen dieet is. Wil je echt specifiek afvallen, dan zijn er verschillende goede en gezonde diëten op de markt terug te vinden die je daarbij kunnen helpen.