Lichaam en Geest

Afvallen en acne: gerelateerd?

Erg veel mensen die er voor kiezen om een bepaald dieet te volgen en die jarenlang te maken hebben gehad met (ernstige) acne merken op een bepaald ogenblik een aanzienlijke verbetering op. Dat is opmerkelijk, want over het algemeen zijn specialisten het er allemaal over eens dat het type of de hoeveelheid voeding die we eten geen invloed heeft op het al dan niet voorkomen van acne. Is er dan toch een onderlinge relatie?

acneBepaalde zaken die we van kleins af aan worden aangeleerd staan echter lijnrecht tegenover deze stelling. Denk bijvoorbeeld maar aan de veronderstelling dat varkensvlees en chocolade zouden bijdragen aan het voorkomen van acne. Hoe dan ook, net omdat zoveel mensen die afvallen een verbetering opmerken van de hoeveelheid acne is het niet meer dan aannemelijk dat er toch ergens een verband ontstaat tussen beiden.

Onderling verband tussen afvallen en acne?

Hou eerst in gedachten dat elke mens anders reageert. Niet alleen kunnen de oorzaken van acne verschillen, ook hoe je lichaam zaken verwerkt speelt een rol, bij acne maar ook bij andere aandoeningen.

Een detoxkuur om acne tegen te gaan is een mogelijkheid, maar je mag niet vergeten dat acne zowel inwendig als uitwendig aangepakt moet worden. Met een detox reinig je je lichaam vanbinnen. Het is een reinigingsproces dat de darmen, lever, nieren en bloed reinigt. In combinatie met een peeling kan acne pas effectief aangepakt worden.

Onderzoeken en theorieën

We houden in het achterhoofd dat specialisten het er doorgaans allemaal over eens zijn dat voedingsgewoonten en voedingsmiddelen geen directe invloed kunnen hebben op het voorkomen van acne op de huid. Een eerste stelling spreekt dit gegeven echter reeds meteen tegen. Zo stelt een eerste theorie dat voeding met zure PH-waarden wel degelijk een invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van acne.

Zure PH-waarden? Dat vinden we onder meer terug in bijvoorbeeld koffie, snacks, cola, zuivelproducten, alle vleessoorten, wijn en bier. Omdat we deze zaken dagelijks of toch op z’n minst op regelmatige basis nuttigen staan we er niet meer echt bij stil. Toch zijn dergelijke voedingswaren en dranken veelal de eerste die verboden worden door het dieet dat iemand volgt. Met andere woorden, door het consumeren van voedingswaren met de juiste PH-waarden kan je er wel degelijk voor zorgen dat de kans op acne aanzienlijk kleiner wordt en dat bestaande acne zelfs verdwijnt.

Bovenstaande theorie is uiteraard niet alles, want er is ook nog een tweede theorie die een verband tussen afvallen en acne kan aantonen. Deze tweede theorie baseert zich vooral op het verschil tussen goede en slechte vetten. Er wordt in dit geval dan ook in het bijzonder rekening gehouden met de hormoonhuishouding in ons lichaam. Bekend is namelijk dat deze in balans moet zijn om een mooie en gezonde huid te kunnen realiseren. Bij vrouwen in een zwangerschap zijn de hormonen helemaal uit balans, en is het ook mogelijk dat er zich tijdelijk meer acne zal vormen.

Om de hormonen in balans te houden, zal je de verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren 2 tot 1 tot stand moeten houden. Wanneer je wil afvallen zal er je steeds aangeraden worden om goed en gezond te blijven eten. Hier kan een zogenaamde koolhydratenblokker je perfect bij helpen. Deze blokkers hebben geen directe invloed op de hormoonhuishouding terwijl ze er wel voor zorgen dat je een bepaalde hoeveelheid gewicht kan verliezen. Ook op deze manier kan volgens de tweede theorie perfect worden gezorgd voor een behoorlijke acnevermindering. Koolhydraatblokkers kan je overigens hier kopen.

Het mag in ieder geval duidelijk zijn, bovenstaande twee theorieën tonen wel degelijk een onderling verband aan tussen afvallen en acnevermindering.

Onderzoekers wisten al een tijdje dat er een sterk verband bestaat tussen het gehalte aan groeifactor IGF-1 (Insuline-like Growth Factor) in het lichaam en acne, maar pas recent is bekend geworden dat de hoeveelheid stijgt als je veel koolhydraten, suikers en zuivelproducten eet.
Vooral melk en wei proteïne lijken belangrijke veroorzakers van puistjes, omdat hierin actieve IGF-1 zit die bij een dagelijkse zuivelconsumptie het IGF-1 gehalte in het lichaam met tot wel 20-30% kan doen laten stijgen.

Een relatie tussen acne en suiker werd ook opgemerkt bij een onderzoek in 2012 in Papua Nieuw Guinea bij mensen die alleen maar natuurlijke producten aten. We spreken hier dan van enkelvoudige koolhydraten, wat in principe ook een vorm van suiker is. Suikers en enkelvoudige koolhydraten zorgen voor een stijgende bloedsuiker spiegel. Je lichaam zal hierdoor meer insuline, mannelijke hormonen en de stof IGF-1 aanmaken. De mannelijke hormonen voornamelijk zijn er voor verantwoordelijk dat je huid teveel talg aanmaakt, waardoor je poriën verstopt kunnen raken.

Voeding aanpassen om acne te bestrijden

Het is geen garantie dat één specifieke aanpassing in je leefstijl of voedingsstijl zal werken voor jou, maar door ze geleidelijk aan allemaal uit te testen en te combineren kan je misschien je acne doen verminderen. We geven een overzicht van alle mogelijkheden die er zijn als je acne wil bestrijden. Heb je meer info nodig, lees dan gerust even de artikels op deze website.

Aanpassing van de voeding.
Via bovenstaande tekst kon je al een beetje leren welke voedingssoorten acne kunnen verergeren. Concreet houdt dit nu in:

  • Dat je melk, yoghurt, kaas (zuiverlproducten) binnen de perken houdt
  • Dat je het best volkoren eet om minder enkelvoudige koolhydraten binnen te krijgen (denk aan brood en pasta). Optioneel kan je ook koolhydraatblokkers innemen, dewelke je hier kan terugvinden
  • Meer onverzadigde vetzuren consumeren in verhouding tot verzadigde vetzuren (het advies luidt meestal: 2 stukken fruit en 60 gram groenten per dag)
  • Vermijd Ph-waarden en beperk dus de inname van koffie, snacks, cola, vlees, wijn en bier
  • Extra tip: Biergist tabletten innemen! Deze zuiveren de huid en zijn een goedkope manier om acne te voorkomen, maar je zal pas na enkele maanden resultaat zien. Bij interesse kan je ze hier kopen.

Betere leefgewoontes.
Daar blijft het echter niet bij. Zweten is een goede manier om je poriën te reinigen. Eventjes onder de sauna gaan kan dus ook geen kwaad, al verkiezen we er toch voor om meer te bewegen en sporten. Als je rookt, tracht dan ook het aantal sigaretten te beperken of stop er zelfs helemaal mee.

Niemand verplicht je natuurlijk om er helemaal mee te stoppen of je hele leven om te gooien, maar door het beperken van een aantal voedingssoorten kan je misschien voor jezelf wel conclusies trekken. Komen de acne opstoten op willekeurige tijdstippen? Dan raden we je aan om een klein dagboek bij te houden waar je vermeld wat je gegeten hebt, in welke mate je stress hebt gehad, … en misschien zal je ergens een patroon ontdekken wanneer je even last krijgt van acne.