Dieet

Ziekenhuisdieet

Het ziekenhuisdieet is een crash dieet waarmee in zeer korte tijd snel 5 kilo aan lichaamsgewicht verloren kan worden. Het dieet neemt namelijk maar 3 tot 5 dagen in beslag om snel af te vallen.

Het ziekenhuisdieet is volgens beweringen ontstaan in het ziekenhuis, en een hulpmiddel zijn geweest om patiënten met overgewicht op het juiste gewicht te laten komen voor een geplande operatie. Vooral als de operatie zeer dringend was werd het ziekenhuisdieet ingeschakeld: overgewicht kan immers voor complicaties zorgen. Het ziekenhuisdieet heeft meerdere namen gehad en is ook onder meerdere namen bekend bij het grote publiek. De meest bekende naam naast het ziekenhuisdieet is het 5-dagen dieet.

Werking ziekenhuisdieet

Voor het ziekenhuisdieet wordt een methode gevolgd waarbij het lichaam zo weinig mogelijk calorieën binnen krijgt. Het maximaal aantal calorieën per dag bij het dieet is 1000 calorieën. Dat is ongeveer de helft minder aan calorieën dan wat een normale persoon dagelijks zou innemen.

De calorieën moeten komen uit specifieke voedingsstoffen zoals eiwit, koolhydraten, gezonde vetten en andere noodzakelijke voedingsmiddelen die het lichaam dagelijks nodig heeft. Het ziekenhuisdieet heeft voor het ontbijt, lunch en avondmaal voedingsstoffen voor geschreven die gedurende 3 tot 5 dagen ingenomen mogen worden.

Het gewichtsverlies dat optreedt bij dit dieet verschilt enorm van persoon tot persoon, dit komt mede doordat ieder lichaam een eigen stofwisseling heeft en ieder lichaam heeft andere voedingseisen.

Bij het ziekenhuisdieet treedt vooral verlies van het lichaamsgewicht op doordat er veel vocht verloren gaat. Het ziekenhuisdieet mag nooit langer duren dan de gestelde periode van 3 tot 5 dagen, want het langer voort zetten van het dieet kan problemen veroorzaken in het lichaam.

Ziekenhuisdieet voordelen en nadelen

Het voordeel van het ziekenhuisdieet is dat er in korte tijd lichaamsgewicht verloren gaat en het nadeel is dat het lichaam na het dieet weer reserves gaat opbouwen en het lichaamsgewicht er weer bij aan komt. Dit effect wordt het jojo-effect genoemd.

Het jojo effect treedt op wanneer gebruikers van het dieet na het diëten weer terug vallen in hun eigen voedingspatroon. Hierdoor komen de kilo’s die afgevallen zijn er weer heel snel bij en het levert niet het gewenste resultaat op.  Het ziekenhuisdieet is een zogenaamd crash dieet en bij een crash dieet wordt er in korte tijd afgevallen doordat het lichaam onvoldoende calorieën binnen krijgt. Daarnaast is een crash dieet ongezond voor het lichaam en maakt het geen gebruik van de schijf van vijf.

Het ziekenhuisdieet kan geschikt zijn om snel enkele kilo’s af te vallen maar je mag dit dieet niet voor langere periode volgen. Je zal niet alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen maar bovenal zal je ook veel rondlopen met een hongergevoel. Het is dus best mogelijk dat je je tijdens deze periode ook vaak moe zal voelen.

Het ziekenhuisdieet is niet ingewikkeld: je weet vooraf wat je wel en wat je niet mag eten. Er zijn ook geen bijkomende kosten aan verbonden of speciale producten nodig. Je eet immers producten die uit de supermarkt komen.

vermageren te grote broek

© Pixabay

Conclusie ziekenhuisdieet
Het ziekenhuisdieet is een moeilijk vol te houden dieet, want er is constant een gevoel van honger en vermoeidheid. Daarnaast is het dieet ongezond voor het menselijke lichaam en kunnen er lichamelijke problemen bij komen kijken. Het ziekenhuisdieet is voor een korte tijd zichtbaar en levert niet het gewenste resultaat op voor een langere periode.

Ziekenhuisdieet alternatief

Wie wil vermageren heeft natuurlijk steeds de intentie om het streefgewicht te behouden. Jaarlijks telkens opnieuw starten met een dieet om dan te zien dat de kilo’s er na enkele maanden opnieuw bijkomen is niet alleen ongezond, maar ook nog eens behoorlijk demotiverend.

Op zoek naar een alternatief op het ziekenhuisdieet zodat je de behaalde resultaten blijft behouden? Dan is het Slanker Leven programma iets voor jou. Bezoek hier de website van Vitadis en ontdek hoe je efficiënt buikvet kan verbranden en je streefgewicht kan behouden.