Dieet Eten en Drinken

Voedingssupplementen en het paleo dieet

Een onderwerp waar velen een verschillende mening over hebben, is het gebruik van voedingssupplementen. Zo wordt er nog vaak gedacht dat het innemen van multivitamines sowieso wel gezond is, ongeacht hoe gezond je bent of hoe gezond je eet. Echter, de realiteit ligt wat genuanceerder..

voedingssupplementen en anti-oxidanten

Allereerst is het goed om te weten dat voedingssupplementen maar matig door het lichaam worden geabsorbeerd, en er dus een grote hoeveelheid linea recta weer door het lichaam wordt afgevoerd. Daarnaast kan de hoge concentratie aan voedingsstoffen via zo’n synthetische pil irriterend werken op maag en darmen. Maar, wat nog veel schadelijker is, is een overdosis aan anti-oxidanten.

Anti-oxidanten zijn goed voor ons lichaam, omdat ze de vrije radicalen tegengaan die schade aan ons lichaam toebrengen. (o.a. veroudering, verzwakte afweer, foutieve celdeling) Echter, het is oppassen geblazen.

De inname van onti-oxidanten via voedingssupplementen kan leiden tot een overdosis. Zo worden de vitamines A en E maar langzaam door het lichaam afgebroken. Een opeenstapeling kan een toxisch (vergiftigend) effect hebben, en gezondheidsklachten juist in de hand werken in plaats van ze te voorkomen.

Welke supplementen zouden een goede aanvulling kunnen zijn op het paleo dieet?

Voedingssupplementen en het paleo dieetWanneer je voldoende variatie aanbrengt binnen je paleo dieet heb je eigenlijk maar weinig tot geen voedingssupplementen nodig. In principe zijn er 3 categorieën stoffen die nog een goede aanvulling kunnen zijn op het dieet:

Vitamine D: Tenzij je al veel wild gevangen vette vis eet en voldoende wordt blootgesteld aan zonlicht, zou je kunnen profiteren van het innemen van extra vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor het lichaam om calcium uit de voeding te kunnen opnemen. Dit zorgt o.a. voor stevige botten en tanden. Ook heeft vitamine D een gunstig effect op ons afweersysteem. Op zoek naar Vitamine D supplementen? Die kan je hier kopen.

Visolie: Als je het paleo dieet voor 100% aanhoudt en genoeg vette vis en wild vlees eet, heb je waarschijnlijk geen extra visolie nodig. Het is een verkeerde gedachte om zo veel mogelijk omega 3 binnen te willen krijgen. Belangrijker is dat er evenwicht bestaat tussen de hoeveelheid omega 3 en omega 6 vetzuren. Omega 3-vetzuren zitten in verschillende soorten noten en groene bladgroenten. Omega 6 zit in oliën zoals palmolie en zonnebloemolie.

Probiotica: Wie een verstoorde darmflora heeft, zou baat kunnen hebben bij het innemen van probiotica. Veel gezondheidsklachten staan in relatie tot een slechte spijsvertering. Probiotica zijn micro-organismen (bacteriën en gisteren) waarvan wordt aangenomen dat ze een gezondheidsbevorderend effect te hebben. Zo zou o.a. constipatie, diarree en verkoudheid kunnen worden tegengegaan.

Net als in geval van omega 3 en 6, draait het ook hier om een evenwicht tussen goede en slechte bacteriën in ons lichaam. Verkeerde voeding, gebruik van antibiotica en zelfs milieu-aspecten (inademen van ongezonde lucht) verstoren deze balans en kunnen de slechte bacteriën de overhand geven. Inname van probiotica kan dit weer in evenwicht brengen. Daarnaast een niet onbelangrijk voordeel: je kunt van probiotica nooit te veel binnenkrijgen, in tegenstelling tot de meeste andere supplementen. Een overzicht van probiotica supplementen kan je hier terugvinden.