Dieet

Vermoeidheid tijdens Paleo, waar kan het aan liggen?

Wie het paleo dieet volgt, voelt zich energieker. Het lichaam verbrandt het overtollige vet sneller, de conditie verbetert en daarmee de algehele gezondheid. En tóch kunnen er nog momenten zijn waarop je merkt dat het je plotseling een lusteloos gevoel hebt. Zo’n energiedip waar je niet op zit te wachten.

Een energiedip: hoe komt dat?

Wanneer je dit ervaart, wil je natuurlijk weten wat de oorzaak is. In de meeste gevallen hoef je hier niet lang over na te denken. Wie ineens stopt met het drinken van koffie, zal merken dat het lichaam zich gaat aanpassen. Het cafeïnegebrek kan je tijdelijk parten spelen, waardoor je je wat vermoeider voelt. Of misschien heb simpelweg je een paar rusteloze nachten achter de rug? Dan is het een kwestie van jezelf even in acht nemen en wat extra rust pakken.

Als er zo op het eerste oog geen duidelijke oorzaak is voor de energiedip, kun je het beste je voedingspatroon nog eens onder de loep nemen. Om je op weg te helpen, volgen hieronder enkele mogelijke oorzaken.

Starten met paleo

De overstap naar het paleo dieet: als je begint met paleo, zal je lichaam zich in de eerste weken moeten aanpassen aan de nieuwe eetgewoontes. De hersenen krijgen nieuwe prikkels, werken harder en kunnen zorgen voor wat extra vermoeidheid. Dit is maar tijdelijk van aard, en met een gezond portie wilskracht vindt het lichaam snel een nieuwe balans.

Te weinig koolhydraten: Binnen het paleo dieet is het natuurlijk niet de bedoeling om koolhydraten volledig uit te bannen. Uiteraard wil je niet te veel koolhydraten binnen krijgen, maar ook niet te weinig. Het is dan ook een uitdaging om de juiste balans te vinden.

vermoeidheidJe krijgt te weinig calorieën binnen: Een simpele stelling maar daarom niet minder waar: eten = energie. Zelfs wanneer je gewicht probeert te verliezen, zal je een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Want als je te weinig eet, raak je eerder uitgeput puur als gevolg van de honger.

Je eet niet genoeg vet: Wat we ons vaak nog te weinig realiseren, is dat we voldoende goede vetten moeten innemen. Het woord ‘vet’ alleen al heeft voor velen een afschrikwekkende werking. Los van het feit dat ons lichaam goede vetten nodig heeft, kan de angst voor vetinname leiden tot te weinig eten. En zoals in het vorige punt vermeld, raken we als gevolg van te weinig eten eerder vermoeid.

Te weinig zout: We worden vaak verteld dat te veel zout ongezond is. Dat klopt ook wel, maar een tekort aan zoutinname kan eveneens leiden tot gezondheidsklachten. Zo heeft de schildklier bijvoorbeeld Jodium en specifieke mineralen nodig die in ons (tafel-)zout zitten. Belangrijk, want een slecht werkende schildklier zal een negatieve invloed hebben op onze hormoonhuishouding.

Een tekort aan vitaminen en mineralen: Naast Jodium heeft ons lichaam o.a. vitamine B12, ijzer en vitamine D nog om goed te kunnen functioneren. Wanneer we over een langere periode van een van deze stoffen te weinig binnenkrijgen, zullen we ons eerder vermoeid voelen. Nog los van het negatieve effect op onze psyche. Binnen het paleo dieet kan overigens prima worden voldaan aan de behoefte van ons lichaam aan deze vitaminen en mineralen!