Dieet Tips

Veganistisch dieet (Veganisme)

Zowel veganisme als het vegetarisme zijn al enkele jaren bezig met een opmars, en steeds meer mensen beginnen het nut in te zien van vegetarisch of veganistisch te eten. Daarom is het in eerste instantie belangrijk om een correct onderscheid te maken tussen veganisme en vegetarisme.

veganistische maaltijd

© Pixabay

Een vegetariër zal in principe geen vlees eten of producten van gedode dieren. Een vegetariër eet dus geen vlees, geen gevogelte maar ook geen vis of andere bijproducten van geslachte dieren zoals kaas en gelatine. Hierop kunnen wel uitzonderingen bestaan:

  • Pescotariërs: eten wel vis;
  • Pollotariërs: eten wel gevogelte;
  • Lacto-ovo-vegetariërs: eten wel zuivel en eieren. Dit is de grootste groep onder de noemer vegetariërs.

Veganisme: Geen dieet, wel een (gezonde) levensstijl

Bij veganisme gaat men nog een stap verder. Veganisten eten geen enkel dierlijk product en gebruiken ook geen materialen die afkomstig zijn van dieren (bijvoorbeeld: leer, bont en wol). Veganisme is dus duidelijk een levensstijl die wordt aangenomen die ontstaat uit een diervriendelijke ideologie. Veganisme kan je daarom in bijna alle aspecten van het leven terugvinden.

Een veganist zal dus geen vlees of vis eten, maar ook geen zuivel, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong.

Tip: Lees het boek “Eat to live” van Joel Fuhrman om meer te ontdekken over de voordelen van veganisme.


Veganisme en het effect op de gezondheid

Veel mensen snappen het positief effect dat veganistisch of vegetarisch eten op de gezondheid kan hebben, maar zien het niet helemaal zitten om volledig om te schakelen. Als compensatie kiezen ze er dan voor om enkele dagen in de week geen vlees te eten, of om vegetarisch te eten. Deze groep van mensen noemt men vaak flexitariërs.

Minder vlees en zuivelproducten eten en meer kiezen voor volkoren graanproducten, fruit en groenten kan goed zijn voor de gezondheid. Je moet er wel op toezien dat je de nodige calorieën en essentiële voedingsmiddelen binnen krijgt.

Plannen en zoeken naar een juiste balans is wel nodig. Een veganist moet er immers voor zorgen dat hij voldoende vitamine B12 binnenkrijgt. Vitamine B12 is immers nodig om bloedarmoede en afwijkingen aan het zenuwstelsel en slijmvliezen te vermijden.

Heel vaak worden hiervoor supplementen gebruikt omdat B12 het enige is dat niet uit plantaardige producten voorkomt. Andere voedingsstoffen die in vlees terug te vinden zijn kunnen wel uit andere producten gehaald worden: Eiwitten, ijzer, vitamine B1.

Bij een correcte toepassing kan het je gezondheid zeker ten goede komen:

  • Bij het voorkomen van hart- en vaatziekten;
  • Bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel;
  • Om Diabetes type 2 te voorkomen;
  • Bij een voedselallergie of voedselintoleranties;
  • Om de stoelgang te verbeteren (geen constipatie meer);
  • Om je gewicht onder controle te houden of om zwaarlijvigheid te bestrijden;
  • Om je fitter en energieker te voelen;

Tip: Lees het boek “Eat to live” van Joel Fuhrman om meer te ontdekken over de voordelen van veganisme.

Afvallen met veganisme

Naast de voordelen dat veganistisch eten op je gezondheid kan hebben, kan je er ook door afvallen. Veganisme is op zich geen dieet maar een levensstijl, maar wel zeer geschikt om toe te passen als dieet als je wilt vermageren. Je kan ook vegetarisch eten om af te vallen, maar de resultaten bij veganisme zijn nog beter om die overtollige kilo’s kwijt te spelen.

De reden waarom een veganistisch dieet goede resultaten kan neerzetten, is vermoedelijk te danken aan het feit dat deze menu’s niet alleen meer groente en fruit bevatten, maar ook dat er veel meer vezelrijke producten aan bod komen. Deze vezels zorgen ervoor dat de maag trager leegt waardoor ook het verzadigd gevoel langer blijft aanhouden.

Tips: Starten met veganisme

Een veganist zal veel groenten en fruit eten maar ook peulvruchten, bonen en noten. Al deze producten zijn zeer gezond en voedzaam. Om meer variatie in een menu te brengen, bestaan er ook nog vervangers die veganisten kunnen consumeren. Dat zijn bijvoorbeeld veganistische koekjes, of veganistische kaas.

Deze nieuwe levensstijl zal heel wat tijd en aanpassing vergen. Ook bij het koken mag je in het begin rekening houden dat er meer tijd zal benodigd zijn om te leren hoe je een veganistische maaltijd op tafel kan toveren.

Tip: Bekijk hier op bol.com interessante veganistische kookboeken om snel te leren veganistisch koken.

Het winkelen zal ook doordacht moeten gebeuren. Zorg er vooral voor dat je goed voorzien bent van bonen, volkoren granen en superfoods zoals spinazie. Diepvriesmaaltijden en junkfood zoals pizza’s moeten vermeden worden en kan je vervangen door diepvriesgroenten en bessen. Vers eten blijft echter wel aan de basis liggen.

Let er ook op dat je nooit het huis verlaat, zonder de juiste snacks. Het zal even zoeken zijn alvorens je de juiste porties leert eten. Zo lang dat nog niet het geval is, kan de honger misschien sneller toeslaan. Je kan immers niet verwachten dat groenten dezelfde voldoening zal geven wanneer er in het verleden ook kaas of vlees bij de maaltijd werd gegeten. Je zal dus meer moeten eten om voldoende calorieën te consumeren en te vermijden dat je met een hongergevoel blijft zitten.

Een goede snack kan vers fruit zijn, maar ook een salade of noten. Walnoten, pecannoten en amandelen zijn dan ook een goede keuze.

Tip: Eat to Live

In het boek “Eat to Live” van Joel Furhman, omschrijft de auteur de redenen waarom een plantaardig dieet goed is voor je gezondheid. Dit wordt bovendien onderbouwd met data uit diverse onderzoeken. Het is geen boek dat Veganisme als een dieet aanraad, het uitgangspunt van het boek is dan ook puur je eigen gezondheid.

Het uitgangspunt van het boek en Fuhrmans manier van eten is gebaseerd op een specifieke formule, namelijk de nutriëntendichtheid: Gezondheid = nutriënten / calorieën.

Het mag duidelijk zijn dat hoe meer gezonde voedingsstoffen er in een dieet zitten, hoe beter dat ook is. Hoe gezonder je eet, hoe groter de kans op afvallen (als neveneffect) ook wordt. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen met een hoge nutriëntdichtheid zijn onder meer: broccoli, paddenstoelen, bessen, zaden, bonen.
Suikers, chips en frisdranken hebben dan weer net het tegenovergestelde effect en behoren tot de groep van “nutriëntarm voedsel”.

Door gezonder te eten, neem je meer voedingsmiddelen op die het verzadigd gevoel langer vasthouden. Nutriëntdicht voedsel heeft dan ook vaak meer volume. Het hongergevoel neemt met andere woorden sneller af en vanwege de vele vezels wordt je maag minder snel geleegd. Het boek is hier beschikbaar op bol.com (klik hier)