Het vastendieet (of 5/2 dieet) is een dieet waarbij je 5 dagen lang normaal eet, en 2 dagen lang de calorie inname tot een minimum van 500 kcal (vrouwen) of 600 kcal (mannen) herleid. Het dieet werd dan ook populair in 2012 wanneer Michael Mosley verscheen in een documentaire op BBC en zelf de test onderging.
In deze documentaire – waar hij eerder sceptisch tegenover diëten stond – besloot hij dan toch om het zelf uit te proberen. Het resultaat? Hij verloor ongeveer 9 kilo in amper twee maanden tijd. Ook werd er een verbetering van zijn gezondheid vastgesteld: een verlaging van zijn cholesterol en een verlaging van zijn bloedglucoseniveaus.
Tip: Bestel hier het Vastendieet boek op Bol.com »
Vastendieet: De principes
Gedurende 5 dagen lang eet je normaal, maar gedurende 2 dagen beperkt je de inname van calorieën drastisch. Hierbij is belangrijk om weten dat het niet uitmaakt wanneer die 2 dagen van vasten vallen. Het moeten dus zeker geen opeenvolgende dagen zijn.
Tijdens de 2 vasten dagen kan je er ook voor kiezen om alle calorieën in één keer in te nemen, of te spreiden gedurende de hele dag. Het is echter niet de bedoeling om in de 5 normale dagen méér calorieën te consumeren dan je normaal zou doen. M.a.w. de verloren calorieën achteraf compenseren moet je niet doen.
Het uitgangspunt is dat de calorie inname beperkt moet blijven tot 500kcal (bij vrouwen) of 600kcal (bij mannen) maar in werkelijkheid moet er rekening gehouden worden met leeftijd, geslacht, lengte en de aard van de fysieke activiteit die iemand uitoefent. De caloriebehoefte kan dus sterk verschillen van persoon tot persoon.
Het dieet zegt niet wat je wel of niet kan eten, maar vergis je echter niet: 500kcal is heel weinig en zal doorgaans wel even wennen zijn en goed gepland moeten worden opdat je de dag makkelijk kan doorkomen.
Ook starten met het vastendieet?
In de documentaire wordt duidelijk dat het eigenlijk niet zozeer de bedoeling is van Dr. Mosley om te vermageren, maar wel om gezonder door het leven te gaan. De theorie is dat vasten het lichaam zal aanzetten tot het herstellen van beschadigde cellen en dat regelmatig vasten dan ook zou leiden tot een langer en gezonder leven.In het boek (dat je hier kan vinden op Bol.com) wordt dit allemaal uitgelegd en kan je praktische richtlijnen terugvinden. Ook recepten, recensies en een calorieëntabel kan je er in terugvinden.
Tijdens de 2 vasten dagen wordt wel enigszins afgeraden om zware inspanningen te verrichten. Sporten mag maar beperk je dan ook beter tot een half uurtje licht bewegen. Althans tot je een goede indruk krijgt wat jouw lichaam precies aankan.
Wat mag ik eten bij het vastendieet?
Een praktisch probleem kan zich stellen wanneer je de 2 vastendagen moet plannen. In het boek “vastendieet” kan je alvast enkele recepten terugvinden.
Wil je echter meer variatie of andere recepten uitproberen? Dan kan je in het boek “Het 5:2 vastendieet kookboek” van Angela Dowden (verkrijgbaar op bol.com) nog meer recepten terugvinden voor gerechten met 100, 200 en 300 calorieën.Behalve de recepten kan je in dit boek ook ideeën terugvinden voor magere snacks, een calorieënteller en een vier-weken-maaltijdplanner. Informatie over portiegrootte plus tips waarmee u het 5:2-schema uw leven lang kunt handhaven, maken het plaatje compleet. Bekijk het boek hier.
Qua drank is alles toegelaten dat weinig of geen calorieën bevat. Koffie en thee mogen in principe dus ook. Veel water drinken op vastendagen wordt hoe dan ook aangeraden en alcohol vermijd je het best.
Op vastendagen vermijd je doorgaans het best koolhydraten en alles met een hoog suikergehalte. Als gezonde snack kan je eventueel opteren voor amandelen of een wortel.
Hongergevoel vermijden?
Het hongergevoel kan tijdens de eerste keren wel voorkomen. Je kan dit oplossen door meer te kiezen van voedingsmiddelen waarvan je een groter volume kan innemen om langer het verzadigd gevoel te behouden.
Het kan dan bijvoorbeeld gaan om bessen en aardbeien, maar ook wortels en komkommers of groenten zoals spinazie. Veel van deze voedingsmiddelen zal je ook in het veganistisch dieet terugvinden.
Voordelen van het vastendieet
Het grootste voordeel van het vastendieet is het effect op de gezondheid. Door het vasten zullen beschadigde cellen zichzelf versnellen. Dat komt doordat de productie van het groeihormoon IGF-1 verhoogt.
Het vastendieet zou in staat moeten zijn om je gezondheid op verschillende vlakken te verbeteren. Vooral het verlagen van het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en de kans op Alzheimer en borstkanker zou verlaagd kunnen worden.
Je zult sowieso afvallen als je de basisprincipes ook netjes volgt, en op normale dagen ook normale porties eet. Dat komt omdat je gedurende de 2 vastendagen slechts 1/4 e van de calorieën benut die je normaal nodig hebt.
Onbewust zullen de vastendagen je ook bewust maken van je eetgewoontes, wat het mogelijk maakt dat je op andere dagen ook je eetpatroon zal aanpassen naar iets dat meer gezond is.
Tip: Bestel hier het Vastendieet boek op Bol.com »
Nadelen van het vastendieet
Er zijn nog maar weinig onderzoeken verricht omtrent dit dieet. Eventuele nevenwerkingen zijn dan ook nog niet zo heel erg bekend. Het vastendieet vertoont wel veel gelijkenissen met een gewoon caloriearm dieet. Dat wil concreet zeggen dat klachten zoals hoofdpijn, snelle irritaties, slaapproblemen, constipatie en vochttekort mogelijk kunnen zijn.
Voor bepaalde mensen wordt het vastendieet wel afgeraden omdat er moet opgelet worden voor voedingstekorten. Het gaat dan onder meer om zwangere vrouwen en mensen met een eetstoornis, met diabetes of met leverproblemen. Ook volgende groepen van mensen volgen het vastendieet beter niet:
- Kinderen / Tieners
- Mensen met een eetstoornis
- Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven
- Mensen die te kampen hebben met ondergewicht
- Mensen die medicatie nemen raadplegen best op voorhand hun huisdokter
- Wanneer je je niet goed voelt door ziekte (bijvoorbeeld verzwakt door een verkoudheid).
- Mensen met diabetes type 1 of die insuline gebruiken.
Een dieet alleen volgen is vaker moeilijker dan ze in groep te volgen. Probeer eventueel je gezinsleden ervan overtuigen om mee te doen met het vastendieet en tracht hen vooral op de voordelen op de gezondheid te wijzen. Het is sowieso verstandiger dat iedereen meedoet, anders loop je misschien het risico om meerdere maaltijden te moeten bereiden.
Vastendieet in een notendop
Net zoals de meeste diëten zal het toch enigszins wat inspanning vergen om ze langdurig vol te houden. Anderzijds hoef je niet dagelijks op het dieet te letten en dat maakt het al iets eenvoudiger dan andere diëten die constant je aandacht en opvolging vereisen.
Tip: De boeken “het vastendieet” en “vastendieet kookboek” helpen je wel verder om alles te snappen over dit dieet.
Onthou vooral dat er veel gezondheidsvoordelen aan dit dieet kunnen verbonden zijn, maar dat er nog maar weinig onderzoek werd gedaan om dit te ondersteunen.
Het is echter nooit een slecht idee om je leefgewoontes iets meer aan te passen en op alle dagen evenwichtiger en gezonder te eten. Ook bewegen helpt vaak bij het vermageren. Probeer minstens 3 dagen per week een half uurtje te bewegen.