Dieet

South Beach Dieet (sterrendieet)

Het South Beach dieet klinkt heel exotisch en aantrekkelijk, maar hoe werkt dit dieet en hoe kan je hiermee afvallen? Sterren zoals Nicole Kidman en Oprah Winfrey die het dieet hebben gevolgd, zijn ook mede verantwoordelijk voor de populariteit van het South Beach dieet dat ook wel eens het sterrendieet wordt genoemd.

Het Miami-dieet is ontwikkeld door een Amerikaanse cardioloog, Dr. Arthur Agatson. De aanleiding hiervoor was het toenemend aantal patiënten die de dokter over de vloer kreeg die te kampen hadden met overgewicht en daar ook gezondheidsproblemen door kregen.

Het South Beach Dieet is heel erg vergelijkbaar met het Atkins dieet: Het is een koolhydraatarm dieet, maar koolhydraten worden niet verbannen uit het dieet. De zogenaamde “goede” koolhydraten en “goede” vetten mogen nog geconsumeerd worden.
Bij het Atkins dieet wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten vetten. Het South Beach dieet is met andere woorden een iets gezonder dieet om te volgen.

Door het sterrendieet te volgen leer je met andere worden de goede koolhydraten te onderscheiden van de slechte koolhydraten en je kan na afloop van het dieet deze kennis verder gebruiken om aanpassingen door te voeren in je dagelijkse eetpatronen.

→ Reeds nieuwsgierig geworden naar dit dieet? Bekijk dan hier het South Beach dieet boek!

South Beach-dieet werking

Vetten en koolhydraten zijn nodig voor je gezondheid. In het dieet worden alleen slechte koolhydraten vermeden en ligt de focus op voedzame koolhydraten en gezonde vetten.

  • Goede koolhydraten: hebben een lage glycemische index en worden minder snel door het lichaam opgenomen;
  • Slechte koolhydraten: ook complexe koolhydraten genoemd, komen vaak voor in ongeraffineerde producten zoals brood, frisdranken, witte rijst.

Het South Beach-dieet bestaat uit 3 verschillende fasen die we kort even bespreken. Sporten wordt eveneens heel hard aangeraden om sneller die overtollige kilo’s te verbranden. Het is de bedoeling om dagelijks minstens 30 minuten intensief te sporten.

Fase 1 South Beach dieet: Ontwenningsfase (2 weken)

De eerste twee weken van het South Beach dieet zullen ongetwijfeld de moeilijkste zijn. Er wordt vermeden dat je tijdens deze periode dikmakers eet. Het is dan ook de bedoeling om tijdens deze fase je bloedsuikerspiegel stabiel te krijgen.

Tijdens fase 1 eet je voornamelijk mager vlees of gevogelte, vis, schaaldieren en voldoende groenten. Ook kaas, noten, eieren zijn toegelaten en het gebruik van olijfolie wordt aangemoedigd. De bedoeling is wel eet tot je verzadigd bent, het is bij het South Beach dieet niet de bedoeling dat je honger lijdt.

Fase 2 South Beach dieet: Afvallen en streefgewicht behalen

In de tweede fase van het dieet zal je opnieuw enkele voedingsmiddelen met goede koolhydraten mogen toevoegen. Het gaat om voedingsmiddelen met een lage glycemische index zoals bepaalde soorten fruit en volkoren producten.

Suikerhoudende producten en sommige groenten staan echter nog niet op de lijst omdat de glycemische index te hoog ligt. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan wortelen, aardappelen en fruitsappen. Tip: kies voor verse producten en pers bijvoorbeeld zelf een sinaasappel uit om bepaalde drankjes te vervangen.

Deze fase duurt bij elke persoon anders: het is de bedoeling om geleidelijk aan te vermageren tot het streefgewicht is bereikt. Als je rekening houdt dat het tempo rond 500 gram a 1 kilo per week ligt, kan je zelf uitrekenen hoelang het duurt alvorens je kan overschakelen naar de volgende fase.

Verder is het belangrijk dat je zelf opvolgt op welke voedingsmiddelen je goed reageert. Iedere persoon reageert anders en door alles zelf goed bij te houden, kan je bijsturen indien nodig. Mocht blijken dat je in fase 2 niet meer afvalt, dan start je opnieuw fase 1 op tot het moment waarop je opnieuw begint te vermageren.

Fase 3 South Beach dieet: stabilisatie en gewichtsbehoud

Fase 3 start direct van zodra je je streefgewicht bereikt hebt en duidt enigszins het einde van het dieet aan, maar ook de start van een (hopelijk) beter eetpatroon in de toekomst. Het is de bedoeling dat je in de derde fase je gewicht blijft behouden en de zaken die je hebt geleerd uit de voorgaande fases hiervoor blijft toepassen.

Je mag dus opnieuw alle producten eten en drinken maar je dient er op te letten dat je de geleerde principes van het dieet ook blijft toepassen. Wie uiteindelijk toch opnieuw gewicht aankomt wordt geadviseerd om opnieuw te starten met fase 1.

Voordelen van het South Beach dieet

Op basis van reacties werkt het South Beach dieet vrij goed. Er wordt gepoogd om snel af te vallen en een hongergevoel absoluut te vermijden. Hierin slaagt het dieet zeker wel. Vooral in de eerste weken zal je veel kilo’s verliezen.

Je hoeft ook geen calorieën te tellen en mag eten tot je verzadigd bent. Je moet er alleen op letten dat je alleen producten eet die zijn toegelaten volgens de principes van het dieet. Er is dus zeker wel enigszins een zekere vrijheid.

Het dieet moet aanzetten tot sporten, zo niet dan bestaat het risico dat je ook spiermassa verliest. Af en toe eens een dertigtal minuten intensief sporten is sowieso goed voor jouw gezondheid.

Nadelen van het South Beach dieet

De eerste fase zal een moeilijke periode zijn omdat je als het waren afkickt van suikers en vaak de behoefte zal hebben aan suiker. Door de grote verandering die je doorvoert, zijn tijdelijke klachten zoals misselijkheid en vermoeidheid niet uit te sluiten.

Het South Beach dieet is niet de meest gezonde methode om af te vallen, maar wel stukken beter als alternatieve diëten zoals het Atkins dieet of andere crashdiëten.

Het dieet bevat slechts een beperkte hoeveelheid vitamine A en vezels. Dit kan leiden tot tekorten en vezels zijn onder meer belangrijk voor een goede darmwerking. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en eventueel het eetschema aan te passen.
In magere producten zit weinig vitamine A en een tekort hieraan kan leiden tot nachtblindheid of huidafwijkingen. In het South Beach dieet wordt wel aangeraden om dagelijks een multivitamine capsule in te nemen en visoliecapsules die omega-3 vetzuren bevatten.

Opgelet als je een verminderde nierfunctie hebt!
Het sterrendieet bestaat uit veel eiwitten. Dit verklaart ook vaak de afwezigheid van het hongergevoel. Op lange termijn is een teveel aan eiwitten schadelijk voor de nieren. Wie toch het South Beach dieet wil uitproberen past best ook het eetschema hierop aan om problemen te voorkomen.

Klik hier om je meer te verdiepen in het South Beach Dieet →