Dieet Eten en Drinken

Soepdieet

Wanneer je er voor kiest om een bepaald dieet te volgen dien je er steeds rekening mee te houden dat het volgen van een dieet ook bepaalde financiële gevolgen heeft. Het volgen van een dieet kan gepaard gaan met een financiële investering. Het soepdieet (of koolsoepdieet) daarentegen is een goedkope manier om te diëten en is ideaal voor mensen die op korte termijn een paar kilo’s willen afvallen

twee tassen soep

© Pixabay

Het Soepdieet

Wanneer je op zoek bent naar een mogelijkheid om snel wat extra kilo’s te verliezen en wanneer je maar weinig tijd hebt om aan lichaamsbeweging te doen kan je er steeds voor kiezen om gebruik te maken van het zogenaamde soepdieet.

Wil je op een financieel interessante manier graag wat extra kilo’s kwijt geraken? In dat geval kan het volgen van het soepdieet voor jou ongetwijfeld een interessante keuze zijn.

Hoe werkt het soepdieet?

In principe zou koolsoepdieet een correctere benaming zijn voor het soepdieet. Het ingrediënt dat centraal staat bij de dieet soepen is immers… witte kool! De werking van het soepdieet is zeer eenvoudig te omschrijven. Zo dien je in de eerste week gedurende zeven dagen iedere dag soep te drinken. De ingrediënten in de soep zorgen voor een snellere vetverbranding.

Soep is uiteraard niet het enige dat je mag consumeren. Samen met de soepen die je drinkt kan je nog verschillende aanvullende voedingswaren eten. Toch staan de soepen centraal en ben je verplicht om ze dagelijks te eten om een zo optimaal mogelijk effect te verkrijgen.

Overigens heb je deze soepen sowieso nodig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Tijdens de week waarin je het soepdieet volgt, is het mogelijk om ongezoete dranken te consumeren (thee, fruitsap, koffie), magere melk en water. Wanneer je moeilijkheden opmerkt bij de stoelgang kan muesli er voor zorgen dat de ontlasting niet te dun wordt en er voor zorgen dat de darmen meer voedingsstoffen opnemen.

Het is in ieder geval steeds belangrijk om er rekening mee te houden dat het soepdieet niet voor ettelijke weken na elkaar kan worden aangehouden. Langer dan 7 dagen op rij het soepdieet volgen is niet aan te raden. Je kan het soepdieet wel herhalen, maar dan moeten er minstens twee (bij voorkeur 7 dagen) normale dagen tussen zitten.

Gedurende de week volg je een plan waarin duidelijk staat wat je wel en niet mag eten. Brood, alcohol, gesuikerde dranken zijn sowieso niet toegelaten in deze periode. Doorgaans alle fruitsoorten mag je tijdens deze periode eten, vanaf een bepaalde dag worden dan ook bananen een belangrijk deel in het dieet om het lichaam te voorzien van extra voedingsstoffen. Er is met andere woorden voldoende afwisseling merkbaar gedurende de week.

Na afloop van de eerste week wordt het dan ook steeds aangeraden om een volgende week gezonde en gebalanceerde voeding te eten. Let op! Eet in deze “vrije week” uiteraard niet meteen erg vettig en probeer suikers zoveel mogelijk te vermijden.

Het soepdieet is een interessant dieet om op korte termijn een viertal kilo’s af te vallen, maar het jojo-effect loert om de hoek wanneer je na afloop meteen terug begint met ongezond te eten.

Wat na afloop van het soepdieet?

Bovenstaande geeft het eigenlijk al aan, het soepdieet kan perfecte resultaten behalen op korte termijn, maar wanneer je de verloren kilo’s ook op lange termijn wil behouden zal je toch je levensstijl moeten aanpassen.

Essentieel in dit geval is bijvoorbeeld voldoende lichaamsbeweging, in het bijzonder voor mensen die bijvoorbeeld een zittend beroep hebben. Daarnaast is het eveneens van het grootste belang om voor jezelf uit te maken om een nieuwe en vooral gezondere levensstijl te hanteren.

Mensen die na afloop van het soepdieet hun oude levensstijl en eetgewoontes terug oppakken krijgen op korte termijn ongetwijfeld opnieuw te maken met de nodige extra kilo’s. Een soepdieet is wat dat betreft zeer interessant om snel wat kilo’s kwijt te spelen, maar als je ze ook kwijt wil blijven, dan zal je er toch de nodige extra inspanningen voor moeten leveren!

Voor- en nadelen van het soepdiee

Aan het volgen van het soepdieet zijn verschillende voor- en nadelen verbonden. Zoals eerder reeds aangegeven maakt deze vorm van diëten het bijvoorbeeld mogelijk om zonder probleem tot vijf kilo of soms zelfs meer per week te verliezen.

Wanneer je het gewichtsverlies ook op lange termijn wil vasthouden zal je echter wel verplicht zijn om je levensstijl aan te passen. Doe je dat niet, dan zal het gevreesde jojo-effect er voor zorgen dat de verloren kilo’s er snel terug aan zullen vliegen. Tip: Lees hier meer over de gezonde aspecten van een Paleo levensstijl.

Een ander niet onbelangrijk voordeel van het soepdieet schuilt in het financiële aspect. In vergelijking met andere dieetvormen is het soepdieet immers veruit het goedkoopst.

Nadelen soepdieet

Hoewel het namelijk steeds aangeraden wordt om vooraleer het dieet te volgen eerst even contact op te nemen met je huisarts wordt het in ieder geval afgeraden voor iedereen die dagelijks veel en zware fysieke inspanningen dienen te leveren.

Door het soepdieet te volgen nemen je lichaamskrachten immers aanzienlijk af en ben je doorgaans niet in staat om zware fysieke handelingen te verrichten. Door een daling aan energie kan je je vermoeid en slaperig voelen (of algemene zwakheid voelen). Andere gevolgen kunnen bijvoorbeeld ook hoofdpijn zijn.

Je verliest bovendien bij een soepdieet voornamelijk vocht die er snel weer kan bijkomen wanneer je met het soepdieet stopt. Lees hier meer over vochtafdrijvers.

Het mag in ieder geval duidelijk zijn, hoewel er zeker en vast een aantal bijzonder interessante voordelen verbonden zijn aan het volgen van het soepdieet, het kan absoluut nooit kwaad om eerst even het advies van je arts te vragen en je op voorhand wel de vraag te stellen of dit soort dieet geschikt is voor jou.

Op zoek naar manieren om meer vet te verbranden? Bezoek dan deze website en kom meer te weten over omtrent vermageren en snel vet verbranden.