Dieet

Proteïnedieet

proteinedieetWanneer je een maaltijd eet zal het lichaam de energie die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren halen uit bijvoorbeeld zogenaamde koolhydraten. Dat is compleet normaal en vormt geen probleem, alleen is het natuurlijk wel zo dat deze energie dan niet op een andere manier wordt aangewend.

Laat het nu net dat gegeven zijn dat het proteïnedieet wil aanpakken door een dieet op te stellen met voeding waarin koolhydraten niet of nauwelijks zijn terug te vinden. Op deze manier hoopt men met behulp van dit dieet snel een aantal kilo’s kwijt te geraken en in de praktijk lukt dat in de meeste gevallen meer dan behoorlijk. Sterker nog, het proteïnedieet staat tegenwoordig bekend als één van de meest efficiënte diëten op de markt.

Wil je met andere woorden een dieet volgen waarbij je wel nog steeds veel verschillende soorten voeding mag eten, maar wil je ook snel de nodige kilo’s kwijt geraken? In dat geval kan het proteïnedieet voor jou ongetwijfeld de perfecte oplossing betekenen!

Hoe werkt het proteïnedieet?

Het proteïnedieet richt zich in principe op twee verschillende voedingstoffen, namelijk eiwitten en koolhydraten. Daar waar je bij deze dieetvorm de hoeveelheid koolhydraten echter aanzienlijk moet proberen beperken geldt dat niet voor het aantal eiwitten, in tegendeel.

Door maaltijden te eten die rijk zijn aan eiwitten zorg je er voor dat de spiermassa in je lichaam niet wordt aangetast. Dat is absoluut essentieel, want net omwille van het feit dat je lichaam nagenoeg geen koolhydraten binnen krijgt moet het op een andere manier energie opwekken en dat gebeurt dus op basis van het verbranden van vetreserves. Mocht je echter geen bepaalde hoeveelheid eiwitten eten, dan bestaat het risico dat ook je spierweefsel wordt aangetast en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat je met behulp van het proteïnedieet niet alleen veel kilo’s kwijt kunt spelen, daarnaast gebeurt het ook nog eens op een efficiënte en gezonde manier en ook nog eens zonder dat je spieren er onder lijden.

Wat moet je er voor doen?

Het proteïnedieet is een vrij standaard dieet waarbij het meteen duidelijk is welke voedingswaren je wel en welke je bijvoorbeeld niet meer mag eten. Voor veel mensen maken zaken zoals brood, aardappelen, pasta, rijst, fruit en ook enkele groenten steevast onderdeel uit van hun dagelijkse maaltijden. Om de inname van koolhydraten tot een minimum te beperken zal je deze voedingswaren bijvoorbeeld reeds meteen uit je kookboeken mogen schrappen.

Wat mag je dan wel eten? Zeer eenvoudig, alles waar een behoorlijke hoeveelheid eiwitten in terug te vinden zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan verschillende soorten vis zoals zalm, tonijn, makreel, forel, tong, kabeljauw en haring. Ook schaaldieren kan je zonder probleem eten bij het volgen van het proteïnedieet net als mager vlees en verschillende soorten zuivelproducten zoals karnemelk, magere kwark, magere yoghurt, magere kaas en kefir.

Wil je ook wat groenten toevoegen aan je maaltijd? In dat geval is het aan te raden om gebruik te maken van sojabonen, linzen, spliterwten, witte en bruine bonen, tuinbonen en pinda’s. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, er zijn bij het volgen van het proteïnedieet ruim voldoende ingrediënten voor handen om gevarieerde maaltijden mee te kunnen samenstellen.

Voor- en nadelen van het proteïnedieet

Het proteïnedieet is één van de populairste dieetvormen voor mensen die op korte termijn behoorlijk wat willen afvallen. Het dieet steunt daarnaast op een relatief gezond principe dat eveneens zorgt voor het behoud van de spiermassa. Andere dieetvormen zien dit wel eens over het hoofd waardoor niet alleen vet, maar ook het spierweefsel als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Eveneens kenmerkend voor het proteïnedieet is de variatie die je in de maaltijden kan stoppen. Verschillende boeken met recepten die eerder reeds op de markt zijn verschenen richten zich immers specifiek op mensen die het proteïnedieet willen volgen. Op deze manier kan je perfect andere maaltijden klaarmaken die uniek zijn voor bijvoorbeeld de dag van de week. Daarnaast betreft het proteïnedieet vaak een kortlopend dieet waardoor je eigenlijk niet al teveel problemen zou mogen ondervinden bij het volhouden er van.

Er zijn echter niet alleen maar voordelen verbonden aan het proteïnedieet. Net omdat het een kortlopende dieetvorm betreft is het zeer belangrijk om nu reeds na te denken over hoe je verder zal leven wanneer het dieet achter de rug is. Snel een aantal kilo’s verliezen is immers geen probleem, maar ze kunnen er ook snel terug bij komen. Ook na afloop van het proteïnedieet is het dus steeds essentieel om een aangepaste levensstijl te hanteren met gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Doe je dat niet, dan is het jojo-effect jammer genoeg nooit ver weg.