Dieet

Paleodieet

Oerdieet paleoDe Paleo Revolutie” is een “dieetboek” gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en studie naar onze evolutie. Het is controversieel en gaat recht in tegen alles wat je “denkt te weten” over voeding en is. Wanneer je gewicht wil verliezen is het uiteraard voor de hand liggend dat je in eerste instantie zal kijken naar de verschillende dieetvormen die op de markt voor handen zijn.

Het zogenaamde paleodieet vormt één van de bekendste en tevens ook populairste dieetvormen van het moment. Toch is de term dieet eigenlijk niet correct. Partijen die deze dieetvormen promoten en mensen die er voor hebben gekozen om ze te volgen verwijzen er naar als een soort van levensstijl.

» Het kernprincipe van het paleodieet is dat we teruggaan naar het voedingspatroon van onze voorouders. Alles wat men toen in de natuur kon vinden om op te eten is bij dit dieet toegestaan. Dan hebben we het niet alleen over vlees, maar ook over noten, fruit en zaden. Ben je eveneens geïnteresseerd in het paleodieet en wil je deze graag gaan volgen? Aarzel dan niet langer en ontdek snel alles over dit bijzondere dieet!

Waaruit bestaat het paleodieet?

Het principe van het paleodieet is eigenlijk zeer eenvoudig. Een andere benaming voor deze dieetvorm is het zogenaamde oerdieet. Met andere woorden, alles wat vroeger door onze voorouders werd gegeten is toegestaan. Alles wat toen nog niet voor handen was moet koste wat het kost worden vermeden. Vaak wordt gedacht dat deze vorm van diëten na een bepaalde periode het te hebben gevolgd eenzijdig wordt, maar dat kan je als volger perfect oplossen door bijvoorbeeld gebruik te maken van allerhande recepten.

Er zijn tegenwoordig zelfs speciale kookboeken op de markt terug te vinden die zich specifiek richten op recepten die gebaseerd zijn op het paleo principe. Op deze manier kan je er in ieder geval perfect voor zorgen dat het volgen van het paleodieet leuk en haalbaar blijft, niet voor even, maar ook op lange termijn.

Is het volgen van het paleodieet gezond?

De eerste vraag die veel potentiële volgers van het paleodieet zich stellen is of het volgen van het dieet wel gezond is en of ze alle nodige voedingsstoffen binnen zullen krijgen of niet. Eigenlijk is het antwoord op deze vraag erg voor de hand liggend. Als onze voorouders het konden, waarom zouden wij het dan niet kunnen?

Feit is en blijft namelijk dat je door het volgen van het paleodieet wel degelijk alle nodige voedingsstoffen binnen krijgt die je lichaam nodig heeft om correct te kunnen functioneren. Naast groenten en fruit is ook het eten van vis en vlees geen enkel probleem, alleen alle slechte suikers en koolhydraten dienen vermeden te worden.

Door dit dieet te volgen krijg je in ieder geval zonder probleem alle nodige voedingsstoffen binnen die je nodig hebt en die je lichaam in staat stellen om zo optimaal mogelijk te functioneren. Het paleodieet volgen brengt daarnaast geen specifieke gezondheidsrisico’s met zich mee, niet op korte en ook niet op lange termijn.

Welke voedingsstoffen mag je wel eten? Welke niet?

Zoals eerder reeds aangegeven is het eigenlijk heel eenvoudig om te achterhalen welke voedingsstoffen je wel en welke je vooral niet mag eten. Bij twijfel is er een lijst beschikbaar met alle ingrediënten die je wel en niet mag verwerken in je gerechten. In principe vormen de volgende voedingsstoffen de kern van het paleodieet. Deze mag je dan ook perfect (maar met mate) eten.

Alles wat niet tot deze lijst thuishoort is per definitie uitgesloten. Wat je dus wel mag eten zijn met name eieren, vruchten, vlees van hoge kwaliteit, allerhande soorten vis zoals zalm en tonijn, groenten (erg veel groenten), wat fruit, noten (met mate) en natuurlijke olijfolie om je eten in klaar te maken. Met al deze verschillende ingrediënten en door gebruik te maken van één van de vele gespecialiseerde paleo kookboeken heb je ruim voldoende mogelijkheden voor handen om het maximum uit dit gevarieerde dieet te halen. Klik hier om het Paleo Dieetboek te kopen.

Voor- en nadelen van het paleodieet

Net zoals bij eender welke andere dieetvormen zijn er ook aan het paleodieet zowel voor- als nadelen verbonden. Wanneer we alle voedingswaren die zijn toegestaan en die worden uitgesloten eens naast elkaar gaan leggen kunnen we vaststellen dat industriële producten zoals suikers en geraffineerde koolhydraten nagenoeg volledig zullen worden uitgesloten. Dat op zich brengt meteen de belangrijkste voordelen met zich mee voor volgers van het dieet.

Zo wordt de kans op verschillende welvaartsziektes een stuk kleiner en claimen mensen die het dieet volgen dat ze niet alleen gewicht verliezen, maar dat ze zich ook beter voelen en dat ze over een betere nachtrust beschikken. Daarnaast zijn ook een mooiere huid en minder last van allergieën twee kenmerken die specifiek worden toegeschreven aan volgers van het paleodieet.

Naast bovenstaande voordelen dien je als volger van het paleodieet eveneens rekening te houden met een aantal nadelen. Om te beginnen is er bijvoorbeeld het afkicken van de suikerverslaving. Suikers mogen dan niet goed zijn voor ons lichaam, ze worden ons van kinds af aan als het ware met de paplepel toegediend.

Afkicken van het gebruik van suiker is voor veel mensen dan ook een stuk lastiger dan het op het eerste zicht vaak lijkt. Daarnaast moet je er als volger van het paleodieet rekening mee houden dat een groot aantal voedingswaren niet langer mag worden gegeten. Dat is geen probleem als je zelf kookt, maar wanneer je bijvoorbeeld op restaurant gaat eten, dan heb je vaak geen controle over wat er op je bord komt te liggen.

Tot slot vormt het principe van het paleodieet ook een hindernis voor vegetariërs. Het hele dieet steunt eigenlijk op het gebruik van vis en / of vlees waardoor dit voor menig vegetariër een probleem zal vormen. Uiteraard kan je er dan voor kiezen om gebruik te maken van speciale supplementen, maar dan dieet je eigenlijk niet helemaal volgens het paleo principe.

Interesse in het Paleo Dieet?
paleo button