Er zijn vele dieetvormen die veel weg hebben van een kortstondige hype. Je ziet het eigenlijk steeds weer gebeuren: een bepaald dieet wordt ‘in de markt gezet’, en op een zeer aanlokkelijke wijze gepresenteerd.
Meestal is de boodschap van al deze diëten hetzelfde: als je het betreffende dieet volgt, val je snel af. En uiteraard zonder al te veel moeite! Maar helaas, zo werkt het toch niet helemaal.
Natuurlijk is het mogelijk om via een bepaald dieet snel gewicht te verliezen. Probleem is dat na verloop van tijd de kilo’s er weer net zo hard zijn bijgekomen.
Resultaat: een ervaring rijker, en een illusie armer.
Paleo en veganisme
Twee diëten die niet zijn gericht op het korte termijn succes maar op een permanente verandering van eetgewoonten, zijn het paleo dieet en een veganistisch dieet. Eigenlijk kun je beide niet eens onder een dieet scharen, het gaat hier om de keuze voor een bepaalde lifestyle. Aangezien beide ‘lifestyle keuzes’ vaak lijnrecht tegenover elkaar staan, met name in ethisch opzicht, volgen hieronder nog eens wat voors en tegens in een notendop.
Het veganistisch dieet
Het veganistisch dieet komt kortweg neer op het niet consumeren van dierlijke producten en bijproducten hiervan. Dus geen vlees, geen eieren, geen melk, etc. De meeste veganisten gebruiken daarnaast ook geen kleding of cosmetica waarin dierlijke producten verwerkt zijn. Als vervanging wordt veel plantaardig voedsel gegeten. Wat zijn nu de voordelen van het eten volgens het veganistisch principe?
Het eten van plantaardige voeding is zonder meer gezond. Veganisten hebben kampen zelden met obesitas, hebben een lager risico op hart- en vaatziekten en een hogere levensverwachting.
Aangezien in dierlijke producten belangrijke eiwitten zitten, dienen veganisten wel te letten op inname van voldoende vitamine en mineralen. Daarnaast komt veganisme voort uit ethische overtuigingen: betrokkenheid bij dierenwelzijn en milieubewustzijn. Als je je goed voelt om daar via veganisme invulling aan te geven, mag je spreken van een voordeel.
Zoals al vermeld, ontbreekt het in een veganistisch dieet vaak aan voldoende eiwitten. Daarnaast is er kans op een tekort aan ijzer en vitaminen. Aldus de keerzijde van het veganisme.
Het paleo dieet
Zoals we weten proberen we via het paleo dieet te eten zoals onze vroege voorouders dat deden: gezond onbewerkt voedsel aangeboden door onze moeder natuur. Geen producten gefabriceerd door moderne landbouwtechnieken, geen ongezonde bewerkingen, maar de basis.
Vlees, vis, noten, zaden, en niet te veel suiker en granen. We vereenzelvigen ons in dat opzichte met het eetpatroon van de good old holbewoner.. Maar welke voordelen biedt paleo ons nu?
Wie het paleo dieet volgt heeft minder snel last van allerlei ziektes, allergieën, valt eerder af en heeft een betere lichaamsbouw. Dit laatste als gevolg van een sterkere en gezondere spiermassa. Het is bekend dat gezondheidsklachten worden toegeschreven aan o.a inname van verzadigde en bewerkte vetten en suikers.Het paleo dieet houdt hier rekening mee en dat betekent regelrechte winst voor je gezondheid.
Wat de ethiek betreft: de tegenstanders van paleo, vaak uit de veganistische hoek, stellen dat vlees consumeren dierenmishandeling is. Dit verdient wel enige nuance. Immers, we hebben de mogelijkheid om ethisch verantwoord vlees te eten. Het gaat dan om vlees van dieren die zo veel mogelijk hebben geleefd voor de industrialisatie. Zonder toegediende antibiotica en matige kwaliteit van voedselkorrels.
Tevens is een veelgehoorde uitspraak dat, wanneer we in dit tempo vleesconsumptie aanhouden, het simpelweg eens niet meer voorradig zal zijn. Het ‘kweken’ van vlees op een ecologisch verantwoorde manier wordt steeds vaker als alternatief geopperd. Welnu, vlees of geen vlees, het blijft ‘voer’ voor discussie.
Paleo uitproberen?
Paleo is een levensstijl met als doel gezonder door het leven te gaan. In het programma van Paleo revolutie leer je hoe je ook zelf kan beginnen met Paleo, en kan beginnen om je gezonder en fitter te voelen.
Klik hier om het programma te bekijken »