Dieet

Wat is oervoeding eigenlijk (Paleo)?

Je bent wat je eet zeggen ze wel eens. Misschien tijd om van eten te wisselen? Om zo een ander mens te worden?

Misschien is oervoeding wel wat voor jou? Oervoeding is namelijk (het is aangetoond) nog steeds erg goed voor ons lichaam en ook onze geest. Het is belangrijk om gezond te eten. Echter wat is oervoeding nu precies?

Wat is oervoeding?

Oervoeding zijn verschillende soorten voeding. Je kunt denken aan groenten en fruit, noten, zaden en kokos. Ook eieren, visdieren, schaal- en schelpdieren en mager vlees behoren tot de groep oervoeding. Honing mag ook, net zoals mager vlees zoals wild en gevogelte.

Wat is er allemaal veranderd?

De mens is al zo’n honderd vijftig duizend jaar oud en is (volgens velen) een schepping van vele miljoenen jaren evolutie. Hierdoor zijn er vele erfelijke eigenschappen ontstaan. Deze erfelijke eigenschappen zitten opgesloten in onze genen. Beetje bij beetje veranderen de genen.

Nog steeds ziet de mens er genetisch gezien uit als de oermens. Het lichaam van de mens is nog steeds een jager en verzamelaar van voedsel. Door de duizenden jaren heen is er eigenlijk weinig veranderd.

Wat er wel is veranderd zijn de leefomstandigheden van de mensen en de mensheid. Mensen zijn lichamelijk minder actief en eten veel anders dan toen. Men eet niet meer de zaden en noten van toen of het magere vlees. Men eet bereid eten, dat in de magnetron opgewarmd kan worden. Eten, dat heel anders is dan toen en dat veel meer zouten, suikers en slechte koolhydraten bevatten.

Een nieuwe levensstijl

De nieuwe levensstijl heeft ons ook geconfronteerd met nieuwe ziektes. Mensen hebben meer last van overgewicht, suikerziekte, hartziekten, gewrichten, huidklachten en vermoeidheid. De welvaartsziekten!

En deze komen vooral door voedingsstoffen als suikers (ijs, frisdrank, snoep), zuivelproducten (melk, yoghurt, vla), granen (brood, crackers, pasta, pizza), peulvruchten (bonen, pinda’s) en kunstmatige toevoegingen aan alle producten. Door deze voedingsstoffen zijn er veel zieke mensen, wat misschien wel onnodig is!

Terug naar de oertijd!

Oervoeding paleoAls je gezonder gaat eten dan zul je merken dat je meer energie krijgt, helderder wordt in je hoofd en een betere stoelgang zult krijgen. Ook een mooie gladde huid is een effect van het eten van oervoeding. Je zult je veel fitter voelen. Je zult een veel beter leven gaan leiden!

Wacht niet langer!

Ontdek ook hoe jij een betere kwaliteit van leven kunt leiden. Ontdek samen met ons de Paleo levensstijl. Een levensstijl en een dieet, dat de oervoeding hoog in het vaandel heeft staan. Wacht niet langer en start nog vandaag met een nieuwe levensstijl. De paleo levensstijl, die je een paar eeuwen (en verder) terug in de tijd brengt. Terug naar de kern.