Dieet

Vermageren met intolerantiedieet zoals Nathalie Meskens?

Het intolerantiedieet was tot voor kort niet echt bekend. Toen Nathalie Meskens echter op het beeldscherm kwam op een gegeven moment, was er veel aan te doen omdat ze veel kilo’s was afgevallen.

Uiteindelijk bleek dat ze haar leefwijze heeft aangepast na het uitvoeren van een zogenaamde intolerantietest. Extra veel sporten (boksen) bleek dan ook mede de reden waarom Nathalie Meskens uiteindelijk zoveel is vermagerd.

De Voedsel Intolerantie Test (VIT)

noten allergie

© Pixabay – Noten allergie

Sommige mensen ervaren bepaalde voedingsmiddelen niet zo goed en hebben hierdoor klachten. In eerste instantie is het belangrijk om te weten dat overgevoeligheid aan voedsel kan bestaan in verschillende vormen:

  • Een voedselallergie
  • Een voedselintolerantie (niet allergisch)

Er is zeker een verschil tussen beiden. Een allergie kan levensbedreigend zijn, zal quasi onmiddellijk een reactie uitlokken en zal het immuunsysteem activeren bij contact met de voedingsmiddelen waaraan je allergisch bent. Een allergie is aangeboren, terwijl een voedselintolerantie is niet noodzakelijk aangeboren en kan dus ook op een later tijdstip in het leven beginnen optreden.

Een intolerantie zal nooit levensbedreigend zijn en het immuunsysteem niet activeren. Een reactie hierop is meestal vertraagd. Toch kan men hiervan in het dagelijkse leven klachten bij ondervinden. Slechte ontlasting, diarree, buikpijn, vermoeidheid zonder aanleiding, hoofdpijn zonder enige reden, een opgeblazen gevoel, … het zijn allemaal klachten die kunnen voorkomen.

De meest bekende vormen van intoleranties zijn lactose-intolerantie, fructose-intolerantie, gluten-intolerantie. Hierbij zullen specifieke antistoffen worden geactiveerd binnen ons lichaam. Deze antistoffen zijn anders dan deze die worden geactiveerd bij een allergie. Hierdoor kan men dus nagaan of het gaat om een allergie of een intolerantie.

De productie van deze antistoffen vergen energie, wat vermoeidheid tot gevolg kan hebben. Het kan een goed idee zijn om zelf zo’n test te ondergaan. Doordat Nathalie Meskens veel is afgevallen, werd dit ook al gauw gedoopt als het ‘intolerantiedieet’.

Laten testen voor voedsel intoleranties

Er bestaan verschillende methodes om je te laten testen voor voedsel intoleranties. Priktesten en plakproeven zijn doorgaans wel een heel gekende methode omdat ze gebruikt worden om allergieën op te sporen, maar het kan ook via een bloedtest verlopen.

Dit kan je zelf al doen:
In eerste instantie is het belangrijk om een dagboek bij te houden voor enkele weken. Je houdt bij wat je allemaal gegeten en gedronken hebt (inclusief snoep, chips en andere tussendoortjes) en schrijft daarnaast eventuele klachten op. Noteer ook in welke mate de klachten hinderen (gebruik een schaal van 1 tot 10).

Zo’n dagboek is voor jou sowieso interessant, want misschien kan je al direct enkele patronen waarnemen.

We raden je altijd aan om te beginnen bij je huisarts of een diëtist en daar als eerste informatie in te winnen. Zij kunnen aan de hand van je dagboek dan ook het beste adviseren in de volgende stappen.

Vermageren na een intolerantietest?

Door bepaalde voedingsmiddelen te schrappen zal je niet noodzakelijk vermageren. Dat gebeurt doorgaans door meer te sporten en vooral: gezonder te eten. Een gezonder eetpatroon ligt dan ook steeds aan de basis van elk goed dieet omdat dit voor meer energie moet zorgen. Tip: Nathalie Meskens haalde inspiratie uit de boeken van Pascale Naessens voor een gezonder eetpatroon.

Hoe komt het dan dat Nathalie Meskens zoveel is afgevallen? Door haar voorbereiding voor een rol in de film ‘pippa’ heeft ze wellicht gewerkt aan een gezonder eetpatroon en minder kilocalorieën geconsumeerd. Denk bijvoorbeeld aan diverse koeken of andere ‘vlugge’ tussendoortjes. Daar komt ook bij dat Nathalie een drietal maanden heel hard gesport heeft als voorbereiding op haar rol in de film. Van een ‘intolerantiedieet’ is er dus niet echt sprake.

In het wilde weg voedingsmiddelen schrappen van het menu is geen goed idee, omdat het risico bestaat dat je te weinig van bepaalde voedingsstoffen inneemt. Begin daarom niet zomaar met het uitvinden van een eigen intolerantiedieet of eliminatiedieet.

Ook op zoek naar een manier om gezonder te eten? Bekijk hier dan even de boeken van Pascale Naessens. Leer zelf ook hoe je met de juiste combinaties aan een gezonder eetpatroon komt zonder calorieën te tellen.