Dieet

Helpt het paleo dieet bij diabetes?

Als het om chronische ziektes gaat, komt diabetes in België en Nederland het meest voor. Er zijn meer dan 800.000 (!) Nederlanders die weten dat ze met diabetes kampen, en minimaal 200.000 Nederlanders die het nog niet weten maar wel hebben.

Diabetes, ook wel suikerziekte genaamd, is een ernstige kwaal. Het zorgt ervoor dat het lichaam geen insuline meer aanmaakt (diabetes type 1), of te weinig aanmaakt en niet meer op insuline reageert (diabetes type 2). Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten wat negatieve effecten kan hebben op onder andere hart, bloedvaten, nieren en ogen. Lees meer over diabetes op gezondlichaam.be

Hoewel men in principe met diabetes alles mag eten, is het raadzaam om als diabeticus extra gezond te eten. U loopt door de suikerziekte immers meer risico op bepaalde ziekten, welke in bepaalde mate gecompenseerd kunnen worden door extra gezonde voeding te nemen. De vraag is dan ook welke positieve effecten het volgen van het paleo dieet zou kunnen hebben op diabetespatiënten. Hierbij dient een onderscheid te worden gemaakt tussen de types diabetes 1 en 2.

Starten met Paleo is niet moeilijk en de recepten zijn eenvoudig.
In dit receptenboek lees je hoe je al op 15 minuten een paleo recept op tafel kan toveren! »

Diabetes type 1 en paleo

Het paleo dieet kan bijdragen aan het verminderen van de klachten
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het afweersysteem van het lichaam ontregeld is en de eigen insulineaanmaak gaat aanvallen. Aangezien type 1 dermate ernstig is, is het onmogelijk om de ziekte enkel met gezonde voeding te genezen. Dat geldt ook voor het paleo dieet, hoe gezond het dieet ook is.

Het paleo dieet kan daarentegen wel bijdragen aan het verminderen van de klachten van diabetes type 1. Uit meerdere wetenschappelijke studies is gebleken dat diabetici minder vaak insuline hoeven te spuiten wanneer ze de inname van koolhydraten beperken. Daarnaast verminder je simpelweg de kans om dik te worden door niet te veel koolhydraten te nemen.

paleo en diabetesAangezien je als diabetespatiënt al meer gezondheidsrisico loopt, zou het volgen van het paleo dieet een gezonde keuze kunnen zijn. Echter, het verdient de aanbeveling om vooraleer je besluit paleo te volgen en diabetes type 1 hebt, eerst te overleggen met je huisarts.

Diabetes type 2

‘Kant-en-klaar maaltijden werken overgewicht in de hand’ Doordat we tegenwoordig steeds minder tijd hebben om ons eten te bereiden, kiezen vele mensen voor kant-en-klaar maaltijden.

De combinatie van ongezonde toevoegingen in deze voorbewerkte maaltijden én de gemakzucht die het met zich meebrengt, kan niet worden losgezien van het krijgen van overgewicht. En overgewicht kan leiden tot diabetes 2. Het paleo dieet omzeilt de voeding met ongezonde toevoegingen van suiker, kleurstoffen en dergelijke. Dit is pure winst voor je gezondheid.

‘Koolhydraten worden omgezet in suiker’ Het lichaam zet koolhydraten om suiker (glucose). Wanneer je deze glucose niet verbrandt en er dus sprake is van een overschot, wordt het door het lichaam opgeslagen als vet. Omdat het paleo dieet uitgaat van matige hoeveelheden koolhydraten, biedt dit zeker gezondheidsvoordelen met betrekking tot het voorkomen van diabetes type 2.

Te meer omdat het paleo dieet een onderscheid maakt tussen goede en slechte koolhydraten. De slechte koolhydraten worden geweerd uit het dieet aangezien deze veel sneller door het lichaam worden omgezet in suiker. De gezonde, natuurlijke voeding van het paleo dieet met bij voorkeur zo min mogelijk slechte koolhydraten, is dus een echte aanrader bij het voorkomen en verminderen van klachten bij diabetes type 2!

Starten met Paleo is niet moeilijk en de recepten zijn eenvoudig.
In dit receptenboek lees je hoe je al op 15 minuten een paleo recept op tafel kan toveren! »