Dieet

Afvallen met het eiwitdieet (proteïnedieet)

Veel mensen die snel een bepaald aantal kilo’s willen verliezen kiezen er voor om gewoon abrupt veel minder te eten. In bepaalde gevallen stopt men zelfs gewoon met eten omdat het lichaam op die manier geforceerd wordt om de aanwezige vetreserves aan te spreken.

eieren in schaal

© Pixabay – eieren

Het achterliggende idee mag dan goed zijn, de uitvoering er van pakt zelden of nooit positief uit. Niet alleen worden bij een gebrek aan voeding de vetreserves aangesproken, daarnaast kunnen ook de spieren worden afgebroken en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Het eiwitdieet biedt op dat vlak de perfecte oplossing. Je kan door het volgen van dit dieet namelijk niet alleen snel veel gewicht verliezen, daarnaast zorg je er tegelijkertijd toch voor dat de spieren onaangetast blijven. Wil je graag meer weten over deze bijzonder interessante vorm van diëten? Lees snel verder en ontdek wat het eiwitdieet zo speciaal en interessant maakt.

De werking van het eiwitdieet

De enorme populariteit van het eiwitdieet is te wijten aan het feit dat het zo ongelofelijk efficiënt is. Binnen amper één week kan je reeds de eerste resultaten zien. Deze in de Verenigde Staten ontwikkelde dieetvorm zorgt er voor dat de volger van dit dieet, nagenoeg geen koolhydraten (en suikers) binnen krijgt. Door aangepaste maaltijden te eten worden deze slechte voedingstoffen nagenoeg volledig verbannen.

Van koolhydraten weten we echter dat deze de energiebron voor het lichaam vormen. Met andere woorden, ontbreken er koolhydraten, dan wordt ons lichaam verplicht om haar energie op een andere manier te verkrijgen. Dat kan dan bijvoorbeeld door de aanwezige vetreserves aan te spreken. Dit proces begint eigenlijk reeds na amper twee à drie dagen waardoor je snel resultaat zal zien van je dieet.

» Tip: Op zoek naar eiwitrijke recepten? Deze kan je hier vinden.

Door de inname van voldoende eiwitten zorg je er tegelijkertijd wel voor dat de spiermassa van je lichaam wordt beschermd. Doe je dit niet, dan zal er zoals in de inleiding reeds werd aangegeven niet alleen vet worden verbrand, maar zal ook het spierweefsel worden aangetast en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn.

Wat moet je er voor doen?

Bovenstaande maakt alvast duidelijk dat het eiwitdieet een koolhydraatarm dieet betreft. De inname van koolhydraten wordt met andere woorden aanzienlijk beperkt, maar tegelijkertijd wordt het eten van eiwitten gestimuleerd. Dit laatste zorgt er voor dat je dit dieet doorgaans altijd kan volgen zonder opgescheept te worden met een vervelend hongergevoel. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je al snel met een verzadigd gevoel te maken krijgt waardoor de drang naar meer eten aanzienlijk wordt getemperd.

Het spreekt voor zich dat ook de kleinere porties die je eet alleen maar kunnen bijdragen aan het voor ogen gestelde gewichtsverlies. Hoe doeltreffend een eiwitdieet ook mag zijn, het is wel een dieetvorm die je niet je hele leven lang kan aanhouden. Het eiwitdieet staat dan ook bekend als een tijdelijk dieet die je moet helpen om de overstap te maken naar een gezonde levensstijl.

In principe wordt het dan ook slechts aangeraden om het eiwitdieet te volgen voor een periode van maximum zes maanden. Na afloop van het dieet kan je dan een aangepast voedingsschema opstellen waardoor je er voor zorgt dat het zogenaamde jojo-effect geen enkele kans zal maken. Doe je dit niet en verval je gewoon terug in je oude gewoontes, dan zal je binnen de kortste keren opnieuw een behoorlijk aantal kilo’s teveel hebben.

Meer te weten komen over het eiwitdieet? Klik hier voor meer info.

Eiwitdieet voordelen en nadelen

Het grootste voordeel van het eiwitdieet is ongetwijfeld de efficiënte werking. Niet alleen krijg je tijdens het eten van de aangepaste maaltijden snel een verzadigd gevoel, daarnaast kan je in geen tijd een behoorlijk aantal kilo’s verliezen.

Het grootste nadeel van dit dieet gaat schuil in het eerder reeds aangehaalde jojo-effect. Het eiwitdieet is een dieetvorm die je onmogelijk je hele leven kan aanhouden (dit wordt overigens ook absoluut niet aangeraden!) waardoor je op een bepaald ogenblik gedwongen wordt om terug over te schakelen op een normaal voedingspatroon.

Probeer er dan ook altijd voor te zorgen dat je na afloop van het eiwitdieet gezond blijft eten. Door je opnieuw te vergrijpen aan fastfood en allerhande slechte suikers en vetten zullen de vele verdwenen kilo’s er ongetwijfeld snel terug bij komen.

Een gezonde levensstijl en aangepast voedingsschema is belangrijk om te voorkomen dat de kilo’s na het dieet er terug bijkomen. Paleo is niet louter een dieet maar een ware levensstijl die je kan toepassen na een eiwitdieet. Lees hier meer artikelen over paleo.

Meer te weten komen over het eiwitdieet? Klik hier voor meer info.