Dieet

Het EDH-dieet: Eet De Helft Dieet (MLM dieet)

Het EDH-dieet is gekend onder vele benamingen, maar behoort toch tot de top van alle diëten om snel af te vallen. Het MLM dieet (of: Mangez La Moitié, of: EDH-dieet, of: Eet De Helft-dieet) rust op zeer eenvoudige principes.

Het MLM-dieet is eenvoudig om uit te leggen: je behoudt exact dezelfde levenswijze, maar je eet slechts de helft van wat je voordien at.

Het MLM-dieet (of: EDH-dieet)

Het MLM-dieet is bij toeval tot stand gekomen. De Franse chef kok Gérard La Moitié had het op een bepaalde zomer zodanig druk, dat hij amper aan een normaal eetpatroon toekwam. Tussendoor at de chef wel regelmatig iets en ’s avonds was hij zo vermoeid dat hij geen trek meer had.

Na het verstrijken van de zomer kwam de chef kok tot de conclusie dat hij 14 kilo was afgevallen. Het was hem voordien nog nooit gelukt om met diverse diëten aan zijn streefgewicht te komen.

Pas na enig zoekwerk is gebleken hoe hij in staat was om zo snel af te vallen. Het opgerichte Institut La Moitié heeft dan ook de methode volledig uitgewerkt tot een concept: Wil je afvallen? Eet dan exact de helft van wat je voordien at.

De voordelen van het MLM-dieet (EDH-dieet)

Naast het evidente gegeven dat je door minder te eten zal afvallen, heeft het MLM-dieet dan ook het voordeel dat je gewoon verder kan met je huidige levensstijl. Het is enorm eenvoudig om toe te passen en vergt verder geen enkele investering of verder opzoekingswerk.

Een bijkomend voordeel van het “Eet de Helft”-dieet is dat je partner zich ook niet hoeft op te offeren om mee te doen: je kan gewoon dezelfde maaltijd blijven eten, alleen zal jij maar de helft van een normale portie opeten. Meerdere maaltijden op tafel toveren is dan ook verleden tijd.

Aandachtspunten bij het EDH-dieet

weegschaal en lintmeter

© Pixabay

Afhankelijk van je eetgewoontes, kan het zijn dat je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan voedingsmiddelen niet binnenkrijgt. Je moet dus wel enigszins opletten met dit dieet omdat er op die manier een risico bestaat op een hongergevoel of koppijn en andere lichamelijke klachten als gevolg hiervan. Kies bij voorkeur voor een gezonde snack of een stuk fruit wanneer je merkt dat je lichamelijke klachten ondervindt aan het dieet.

Het voordeel is dan wel dat je dit dieet kan toepassen en plannen zoals je zelf wilt. Zo is het bijvoorbeeld perfect mogelijk om je tussendoortjes te halveren. Nog beter is om deze te vervangen door een gezonder alternatief.
Door zelf een plan op te maken, maar je hoeveelheden onder controle te houden, zorg je er voor dat het haalbaar is om het dieet vol te houden omdat je toch kan blijven genieten van bepaalde lekkernijen. Weliswaar dan in kleinere porties.

Je eigen “Eet De Helft”-dieet samenstellen

Het EDH-dieet kan je bijvoorbeeld toepassen op ongezonde zaken. Je kan dan blijven genieten van biefstukken, frietjes, koekjes of andere lekkernijen, maar dan in kleinere porties. Je kan deze zaken ook combineren met voedingsmiddelen die zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld spinazie, maar je kan meer voorbeelden terugvinden in dit artikel.

Hetzelfde geldt voor alcohol: je mag nog steeds alcohol consumeren, maar dan slechts de helft van voordien. Sowieso is overmatige alcoholconsumptie ongezond, dus je kan met dit dieet toch streven naar een betere gezondheid.

Veel drinken is wel de boodschap, met name water. Kies er voor om thee of koffie te drinken zonder suiker. Een andere aanpassing die je kan doorvoeren is het beleg op je boterham. Merk je op dat je meerdere plakjes tussen je boterham legt? Probeer dan eens de boterham dunner te beleggen.

Het risico om terug te vallen op oude gewoontes is groot, en dus ook het zogenaamde JOJO-effect kan hierdoor optreden. Het is dus m.a.w. enerzijds noodzakelijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf en de porties die je opeet.
Anderzijds is een dieet zoals het EDH-dieet een ideale gelegenheid om na te denken welke zaken voor verbetering vatbaar zijn en je voor te bereiden op een gezondere levensstijl om na het afvallen op je streefgewicht te blijven.