Dieet

Dukan dieet (door Dr. Pierre Dukan)

Dr. Pierre Dukan is de bedenker van het Dukan dieet. De methode die Dr. Pierre Dukan heeft bedacht bij het Dukan dieet bestaat uit 4 fasen.

In deze 4 fasen wordt er gewerkt aan het laten optreden van het verlies van het lichaamsgewicht en daarnaast het laten standhouden van het gewenste resultaat. Het Dukan dieet schrijft voor om koolhydraten en vetten te verminderen en hiervoor in de plaats proteïnen in te nemen.

Dr. Pierre Dukan zegt dat de vetreserves in het lichaam ingang komen om de spieren te voeden wanneer er geen koolydraten en vetten worden in genomen. Volgens Dukan bevatten proteïnen zelfs minder calorieën dan vetten of vetachtige stoffen.
Het Dukan dieet geeft de mogelijkheid om 100 voedingsmiddelen onbeperkt in te nemen tijdens het volgen van het dieet. De 100 voedingsmiddelen bestaan uit 72 toegestane eiwitten en 28 toegestane groenten.

Dukan Dieet: de 4 fasen

Fase 1: De Aanvalsfase
Dit is het begin van het Dukan dieet en er zal direct resultaat geboekt worden. In de aanvalsfase van het Dukan dieet is er de keuze uit 72 eiwitrijke voedingsmiddelen die zijn toegestaan. De periode van de aanvalsfase verschilt per deelnemer, dit heeft diverse oorzaken zoals het aantal kilo’s dat verloren moet gaan en andere bepalende zaken.

De aanvalsfase duurt over het algemeen tussen de 1 en 10 dagen. Op de website van het Dukan dieet kan er precies berekend worden hoelang de aanvalsfase zal moeten duren.

Fase 2: De Cruisefase
In de cruisefase fase komt het gewenste lichaamsgewicht in zicht maar het moet nog gehaald worden. In de cruisfase van het Dukan dieet bestaat het dieet voornamelijk nog uit eiwitrijke voedingsmiddelen, maar nu mag er ook 1 van de 28 toegestane groenten worden toegevoegd.

De cruisefase stopt op het moment dat het gewenste lichaamsgewicht bereikt is.

Fase 3: De Stabilisatiefase
De stabilisatiefase zorgt ervoor dat het gewenste lichaamsgewicht behouden word en dat er weer langzaam terug gekeerd kan worden naar het gewone voedingspatroon van de deelnemer. In de stabilisatiefase is het toegestaan om naast het Dukan dieet weer 2 keer per week alle voedingsmiddelen beperkt in te nemen.

Bekijk op bol.com

De stabilisatiefase schrijft voor dat er voor elk opgetreden kilogram gewichtsverlies 10 dagen staat om weer terug te keren naar het gewone voedingspatroon.

Fase 4: De Volhardingsfase
De volhardingsfase is het belangrijkste onderdeel bij het volgen van het Dukan dieet. In deze fase wordt er gezorgd dat het gewenste resultaat behouden blijft, wanneer de richtlijnen van Dr. Pierre Dukan opgevolgd worden.

Dr. Pierre Dukan schrijft voor dat het dieet wanneer het gewenste resultaat behaald is niet stopt voor tenminste 1 dag per week. Wordt dit niet opgevolgd dan schrijft Dr. Pierre Dukan dat in 95% van de gevallen het oude lichaamsgewicht zal gaan terug keren in het lichaam. Hierdoor is het Dukan dieet een blijvend dieet om te volgen.

Op zoek naar meer informatie, recepten en kookboeken over het Dukan dieet? Kijk dan hier verder op bol.com »