Dieet

Crashdieet

Over crash diëten zijn al veel woorden gevallen. Een crash dieet zorgt ervoor dat er op korte termijn gewichtsverlies zal gaan optreden, maar het is geen oplossing voor de lange termijn. Bij een crashdieet worden veel te weinig calorieën ingenomen waardoor de vetreserves worden afgebroken.

Met een crash dieet is het dus wel mogelijk om op korte termijn gewicht te verliezen. Doordat het lichaam minder calorieën opneemt dan dat ze eigenlijk nodig zou hebben, wordt het lichaam verplicht om de bestaande vetreserves aan te spreken.

Daarnaast is het gewichtsverlies dat optreedt voornamelijk het verliezen van vocht. Een crash dieet mag ook nooit langer duren dan voorgeschreven want dit kan lichamelijke problemen geven. Een crash dieet zal nooit uitkomst bieden voor de lange termijn, alleen voor de korte termijn.

Een crash dieet werkt alleen op de korte termijn en het lichaamsgewicht dat verloren is gegaan zal er naar verloop van tijd weer bij aan komen. Kort achter elkaar mag een crash dieet nooit gevolgd worden omdat dit schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

De meest populaire crash diëten zijn het ziekenhuisdieet en het soepdieet. Daarnaast bestaan er ook nog het Yoghurt dieet en het Fruitdieet die onder de categorie van crashdiëten vallen.

Het ziekenhuisdieet

Het ziekenhuisdieet is ontstaan in het ziekenhuis, waarmee dokters patiënten klaar maakten voor de operatie. Het dieet zorgt in een korte tijd voor een gewichtsverlies tot 5 kilogram in 3 tot 5 dagen tijd. Het ziekenhuisdieet mag nooit langer duren dan 5 dagen en nooit vlak achter elkaar herhaald worden, want dit kan leiden tot problemen in het menselijke lichaam.

Het optreden van gewichtsverlies komt doordat er bijna geen calorieën worden in genomen. De verliezen van lichaamsgewicht zit hem voornamelijk in het verliezen van vocht. Het ziekenhuisdieet is heel bekend bij het grote publiek, maar ook onder andere namen dan het ziekenhuisdieet. De meest bekende andere naam is het 5 dagen dieet.

Soepdieet

Het soepdieet bestaat uit het eten van een calorie arme soep. Doordat er heel weinig calorieën in de soep zit zal er lichaamsgewicht verloren gaan. Er worden meer calorieën verbrandt in het lichaam dan dat het lichaam binnen krijgt. Het soepdieet mag niet langer dan 7 dagen duren, hierdoor is het een zogenaamd crashdieet. Het soepdieet is echter wel minder extreem als het ziekenhuisdieet.

De darmfunctie van het menselijke lichaam kan het laten afweten tijdens het volgen van het soepdieet het is dan belangrijk dat er vezelrijke producten worden in genomen zoals muesli.

Ingrediënten van het soepdieet:

soep drinken om te vermageren

© Pixabay – Soepdieet

  • 1,5 à 2 liter water
  • 4 à 5 bouillonblokjes
  • 6 stevige uien
  • 3 grote tomaten of 2 grote blikken tomaten
  • 1 witte kool
  • 3 groene paprika’s
  • 1 bosje selderij
  • 4 wortelen
  • 1 pakje soepmix

Voor extra smaak mag er peper, knoflook of oregano toe worden gevoegd aan de soep.

Crashdieet tips en alternatieven

Tijdens een crashdieet is het best mogelijk dat je je slap en vermoeid voelt. Dat is het gevolg van de lage inname van calorieën. Het is dan ook niet aan te raden om tijdens een crashdieet aan sport te doen.

Een hongerig gevoel is ook een onaangenaam gevolg van een crashdieet. Je voorziet dan het best calorie arme groenten in huis zoals komkommers of tomaten die goed vullen en het hongergevoel kunnen temperen. Probeer dan ook zoveel als mogelijk afleiding te hebben wanneer je een crashdieet volgt.

Een crashdieet is ongezond, maar het werkt wel om heel snel enkele kilo’s te vermageren. Om te vermijden dat het JOJO-effect optreedt (en de verloren kilo’s er opnieuw bijkomen) maak je best gebruik van een programma dat je helpt om je streefgewicht te behouden.

Met het Vitadis Slanker Leven programma leer je hoe je gezonder door het leven kan gaan en kom je te weten op welke manier je jouw streefgewicht kan behouden (zonder hongergevoel én met weinig inspanning). Interesse? Bekijk dan hier het programma van Vitadis.