Dieet

Cambridge dieet: 6 kg afvallen?

Op de universiteit van Cambridge is het Cambridge dieet ontwikkeld. Dr. Alan Howard is de bedenker van het dieet en is een voedingswetenschapper. Bij het Cambridge dieet wordt de gewone maaltijd vervangen door maaltijdrepen, shakes, en maaltijdsoepen.

Het Cambridge dieet is een dieet waarbij er geen calorieën geteld hoeven te worden, maar waar gebruik wordt gemaakt van maaltijdvervangers. Het is een caloriearm dieet, met de bedoeling om niet alleen energie uit je voeding te halen, maar ook uit je vetreserves.

Cambridge dieet: Werkwijze

Het Cambridge dieet vervangt de maaltijden bij het ontbijt, de lunch en het avondmaal door shakes, maaltijdrepen en maaltijdsoepen. De vervangers van de maaltijden bevatten nauwelijks koolhydraten, vetten en calorieën. Maar zitten boordevol met eiwit, vezels, mineralen en vitamines.

Het Cambridge dieet kent verschillende fasen. Elke fase staat gelijk aan een tijdspanne waarin bepaalt wordt hoeveel calorieën je mag consumeren. Bij elke fase komen er calorieën bij (+/- 200 a 400 calorieën). Een fase kan tussen de 1 a 5 weken lang duren.

Verschillende fases van het dieet

In de eerste fase van dit Cambridge dieet wordt er veel afgevallen doordat alle maaltijden worden vervangen door shakes, maaltijdrepen en maaltijdsoepen. De eerste fase wordt hierdoor ook wel de afvalfase genoemd.

De maaltijdvervangers bevatten weinig calorieën en er wordt hierdoor dagelijks maar 500 tot 800 calorieën opgenomen in het lichaam. Doordat er zo weinig calorieën binnen komen treedt er snel verlies van het lichaamsgewicht op. Naast de maaltijdvervangers is het noodzakelijk om 2,5 liter water in te nemen per dag. Door het drinken van water kunnen afvalstoffen uit het lichaam worden gevoerd. Het helpt ook om het hongergevoel tegen te gaan.

Cambridge dieet shakesDe tweede fase van het Cambridge dieet schrijft voor dat er langzaam maar zeker minder maaltijdvervangers mogen worden ingenomen en daarvoor in de plaats mag er weer normaal gegeten worden. Het is belangrijk dat in deze fase de koolhydratenhoeveelheid weer wordt opgebouwd.

Fase drie van het dieet is de beheersfase. In de beheersfase moet er met een gezond voedingspatroon op gewicht gebleven worden.
Het is een kwestie van het aanleren van goede, gezonde eetgewoontes en te zorgen voor voldoende beweging. Op die manier kan je het JOJO-effect vermijden waarover zoveel mensen klagen.
Afvallen is 1 stap, maar het gewicht behouden is minstens even belangrijk.

Soorten Cambridge programma’s.

Er bestaan verschillende soorten programma’s bij het Cambridge dieet.

  • Cambridge 500: een programma waarvan de totaalvoeding maximaal 500 kilocalorieën per dag mag zijn. Het beperken van koolhydraten ligt aan de basis van het afvallen.
  • Cambridge 800: een programma dat geschikt is voor mensen die zware fysieke arbeid moeten leveren of voor mensen die toch een zelfbereide maaltijd wensen. Het is immers mogelijk om een zelfbereide avondmaaltijd te consumeren. Er is een keuze wat calorie inname betreft van 800, 1.000 of 1.200 kilocalorieën per dag.

Wat de kostprijs betreft van de maaltijdvervangers zoals shakes en repen mag je rekenen op een prijs van ongeveer 40 euro per week. Aangezien je verder geen voedsel moet inkopen, kan je relatief snel uitrekenen in welke mate dit dieet weegt op het budget. In de meeste gevallen is er zelfs een besparing omdat de uitgaven normaal hoger liggen en omdat er minder gas of elektriciteit wordt verbruikt.

Voordelen van het Cambridge dieet

Het Cambridge dieet is een simpel en gemakkelijk dieet, daarnaast hoeven er geen calorieën geteld te worden. Het dieet heeft een snel zichtbaar effect doordat er weinig calorieën worden ingenomen. Het dieet geeft duidelijk aan wat er wel en wat er absoluut niet gegeten mag worden tijdens de verschillende fasen.

Naast de voordelen heeft het Cambridge dieet ook een aantal nadelen. Het is een streng dieet dat strikt gevolgd moet worden en daarbij is de eerste fase heel zwaar en komt er vermoeidheid en futloosheid bij kijken. Ook het hongergevoel van nooit uit te sluiten (ongeacht wat ze beweren).
Dit soort klachten komen frequent door bij caloriearme diëten. De allerbeste manier om af te vallen blijft nog steeds een aanpassing van uw normale voedingspatronen in combinatie met meer beweging. Bij het Cambridge dieet is immers geen sprake van een evenwichtige voeding.

Het Cambridge dieet mag nooit gevolgd worden bij medicijngebruik, bij problemen aan het hart, darmen of lever, bij diabetes en bij een zwangerschap.
Ook een eigen versie van het Cambridge dieet is uit den boze en kan nefaste gevolgen hebben voor je gezondheid. Het volgen van het Cambridge dieet gaat gepaard met frequente bezoekjes aan een consulent, dat is met een reden!

Risico’s en gevaren van het Cambridge dieet

Aan het Cambridge dieet (en andere caloriearme ‘crash’diëten) zijn toch wel risico’s verbonden. Dat je zal afvallen is inderdaad correct doordat je lichaam minder calorieën binnen krijgt dan het minimum dat een mens nodig heeft. Het gevolg is dan ook dat de vetreserves worden aangesproken.

Er bestaat echter wel ook een risico dat het lichaam niet alleen vetreserves zal verbruiken, maar ook spierweefsel, en dat kan op termijn wel gevaarlijk zijn.

Bewegen als je onvoldoende calorieën opneemt zal ook uitdagender worden. Sommige mensen stoppen dan ook helemaal met sporten en voelen zich vrij futloos bij het Cambridge dieet. Een goed dieet zou er immers voor moeten zorgen dat je gemotiveerd wordt (en blijft) om te sporten.

Het Cambridge dieet is al een aantal keren negatief in het nieuws gekomen. Voorzichtig zijn is dan ook onze boodschap die wij willen meegeven aan iedereen die het Cambridge dieet wil uitproberen. Heb je echter nood aan een gezondere manier van afvallen? Dan raden wij volgende programma’s aan: