Dieet

40 punten dieet

Het 40 punten dieet wordt aanzien als een crashdieet en mag maar een korte termijn gevolgd worden. Bij het 40 punten dieet wordt er dagelijks maximaal 1000 calorieën in genomen. Dit zorgt ervoor dat er snel lichaamsgewicht verloren gaat.

Hoe werkt het 40 punten dieet

Het 40 punten dieet is een tel dieet waarbij punten geteld moeten worden. Het 40 punten dieet schrijft voor dat 1 punt gelijk staat met ongeveer 25 calorieën. Elke dag mogen er maar 40 punten gemaakt worden.

De deelnemer is zelf verantwoordelijk voor de keuzes die gemaakt worden qua voeding, maar het is belangrijk om je vast te houden aan een vast voedingspatroon.
Het dieet heeft wel een aantal regels waaraan gehouden moet worden tijdens het volgen van het dieet. De eerste regel is dat er niet meer dan 40 punten per dag gegeten mogen worden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een puntenlijst die je kan downloaden op het internet.

Daarnaast wordt er aangeraden zoveel mogelijk groenten en andere gezonde producten te eten. Elke dag moet er minimaal tussen de 200 en 400 gram groenten gegeten worden. Fruit valt in het 40 punten dieet onder de categorie gezond en er moet dagelijks 2 stuks fruit ingenomen worden.

Eiwitten zijn ook belangrijk bij het volgen van dit dieet het zorgt namelijk ervoor dat er geen honger gevoel komt optreden. Daarnaast zorgen eiwitten ervoor dat de spieren niet aangetast worden bij het dieet. Het is bij dit dieet ook van belang dat er dagelijks minimaal 2 liter water gedronken wordt, zodat het lichaam de afvalstoffen kan afvoeren.

De basisproducten van het 40 punten dieet

Het 40 punten dieet heeft voorgeschreven welke producten in ieder geval dagelijks gegeten dienen te worden, daarnaast is de deelnemer vrij in de keuze qua voeding. Iedere dag dient men mager vlees, vis of kip te eten, 200 tot 400 gram groente, 2 stukken fruit, 1 snede bruin brood met gezond beleg, 1 ei en qua drank 1 glas melk, 1 glas Multi vitamine en 2 liter water per dag.

Deze voorgeschreven producten halen samen niet de 40 punten. De andere punten mogen door de deelnemer zelf ingevuld worden, zolang de 40 punten maar niet overschreden worden. Kwark en magere yoghurt kunnen heel goed als tussendoortje genuttigd worden, omdat ze veel eiwitten bevatten.

Op het internet is goed te vinden hoeveel calorieën een bepaald product bevat. Bij het 40 punten dieet is dat van groot belang.

Voordelen van het 40-punten dieet

Vermageren.eu is voorstander van een gezonde levensstijl. Doorgaans horen caloriearme dieëten hier niet toe tenzij ze iets kunnen aanbrengen.
Bij het 40-punten dieet worden calorieën vervangen door punten. Hierdoor onthoudt je niet alleen makkelijker welke voedingsmiddelen een lager calorie gehalte hebben, maar je wordt ook bewust van wat je eet door steeds opnieuw opzoekingen te doen in de puntenlijst.

6 kilo afvallen met het 40-punten dieet is op zich mogelijk. Je dient er wel rekening mee te houden dat het gaat om een caloriearm dieet, en dat er een hongergevoel kan optreden. Ons advies is dan ook om het 40 punten dieet een aantal weken vol te houden, goede keuzes te maken in het soort voeding dat je consumeert en vervolgens overschakelt naar een 60-punten dieet voor een bijkomend aantal weken.

Binnen het 40-punten dieet worden goede en voedzame producten aanbevolen. We spreken dan voornamelijk van groenten, fruit en volkorenproducten. Wist je dat bepaalde groenten je helpen om langer het verzadigd gevoel vast te houden? Zo minimaliseer je het risico op het hongergevoel. Lees er meer over in dit artikel.

Een bijkomend voordeel van het 40-punten dieet is dat je weinig aanpassingen hoeft te verrichten: je hoeft je niet te excuseren tegenover je vrienden of bij bepaalde sociale situaties, je blijft producten kopen en eten wat je reeds gewend bent en bepaald grotendeels zelf wat je eet.

AfvallenSporten is ook heel belangrijk. Niet alleen bij het vermageren, maar ook om tot een gezonde levensstijl te komen. Door te sporten kan je eveneens minpunten scoren wanneer je het 40-punten dieet volgt:

  • 1 kwartier fietsen: – 0,54 punten
  • 1 kwartier hardlopen: – 3,48 punten
  • 1 kwartier zwemmen: -5,22 punten
  • 1 kwartier fitness: – -6,00 punten

Nadelen van het 40-punten dieet

Bij elk crashdieet of caloriearm dieet bestaat er een groot risico op het JOJO-effect, hetgeen wil zeggen dat de kilo’s die je bent afgevallen, er opnieuw in vrij snel tempo bijkomen. Door tijdig om te schakelen van 40 punten naar 60 punten kan je dit risico verkleinen. Sowieso wordt het wennen tijdens de eerste dagen van een dieet.

Bij een caloriearm dieet, waarbij je dus minder dan de dagelijks aanbevolen hoeveel calorieën inneemt kunnen bepaalde klachten zoals futloosheid of hoofdpijn optreden. Merk je zelf op dat je vaak te kampen hebt met een hongergevoel? Eet dan zeker voor alle zekerheid iets extra. Bij voorkeur is dat uiteraard een gezonde snack, en bepaalde noten zijn hier ideaal voor geschikt.

Het 40-punten dieet is net zo interessant omdat je zelf keuzes kan maken om deze 40-punten in te vullen. Doe je dat op een slimme manier, dan eet je voldoende doorheen de dag en zou je in staat moeten zijn om het hongergevoel helemaal te vermijden.

Slot

Bij elk dieet is het oppassen dat je hierdoor je gezondheid niet schaadt. Het 40-punten dieet is een sterk concept omdat je vrij veel eigen vrijheid hebt om zelf te bepalen hoe je die 40 punten invult. Kies bijvoorbeeld liever voor een appel dan een snoepreep zoals Snickers of Mars.

Schakel over naar een 50 punten systeem of 60 punten systeem om je levensstijl algemeen te verbeteren, bewust te blijven van wat je eet, en om het JOJO-effect te vermijden. Onthou met andere woorden dat afvallen één belangrijke stap is, maar dat een gezond streefgewicht behouden even belangrijk is. Bij een gezonde levensstijl behoren trouwens ook sport en beweging.