Dieet

Het 17-dagendieet van Dr. Moreno

Het 17-dagendieet van Dr. Moreno is ontwikkeld in 2008 en is na een groot succes in Amerika, ook bij ons komen overwaaien. Dit dieet van Dr. Mike Moreno dankt zijn naam aan de 4 fases die je doorloopt tijdens het dieet: deze duren elk 17 dagen.

Huisarts Mike Moreno is vooral in Amerika bekend omdat hij vaak te zien is in programma’s als Dr. Phil. In eerste instantie legt het dieet – net als bijvoorbeeld het Dukan dieet – de focus op koolhydraatarm voedsel.

Toch wordt er gezorgd voor afwisseling en worden er geen voedingsmiddelen uitgesloten. Op die manier krijgt het metabolisme ook de kans niet om er aan te wennen. Maar kan je er ook 7 kilo mee vermageren?

Werking van het 17-dagendieet

Met het 17-dagendieet zou iemand in staat moeten zijn om 6 kilo af te vallen in de eerste 17 dagen en uiteindelijk over een periode van 68 dagen in staat moeten zijn om 20 kilo af te vallen.

Direct starten met het 17 dagendieet? Dan zal je volgende documentatie nodig hebben:

Het 17 dagendieet heeft veel overeenkomsten met een eiwitdieet waar vetten en koolhydraten meestal uitgesloten worden. In het 17-dagen dieet worden wel periodes ingelast waar deze in beperkte mate mogen geconsumeerd worden.

Het 17 dagendieet bestaat algemeen beschouwd uit 4 fases die elk 17 dagen duren. Het is dus gericht op een lange termijn (en duurt in totaliteit dan ook langer dan 17 dagen). Geen enkel voedingsmiddel wordt gedurende het dieet uitgesloten, maar elke fase heeft eigen regels die je moet opvolgen.

Elke dag start wel met het drinken van 250 ml warm water met het sap van een halve citroen. We bespreken kort even de vier fases.

Fase 1: Versnellen (dag 1 t/m 17)

In de eerste cyclus van het dieet zal je stoppen met het eten van koolhydraten. Dit moet er voor zorgen dat het lichaam vet gaat verbranden. Je eet tijdens deze periode uitsluitend voeding dat rijk is aan eiwitten of koolhydraten. Voorbeelden:
• Zijn niet toegelaten: wit brood, witte suiker, witte pasta of andere deegwaren en geen snoep;
• Zijn wel toegelaten: mager vlees en vette vissoorten zoals wilde zalm, haring, makreel, … en eieren.

In het boek wordt een onderscheid gemaakt tussen goede koolhydraten en slechte koolhydraten. Fruit, groenten en volkoren granen bevatten onbewerkte koolhydraten die tot de goede categorie behoren. Daarvan mag je met andere woorden wel eten.
Alle koolhydraten uitsluiten is immers ook slecht voor de gezondheid omdat ons lichaam daar energie moet uit halen. Een teveel aan goede koolhydraten kan volgens het 17-dagen dieet echter ook nefast zijn voor ons metabolisme. Vandaar dat er in het dieet ook beperkingen worden opgelegd. Lees er gerust het boek op na voor een meer uitgebreidere uitleg.

Bewegen maakt ook een belangrijk onderdeel uit in het dieet. Bij voorkeur sport je dagelijks minstens 17 minuten intensief of beweeg je op zijn minst gedurende een onafgebroken periode van 17 minuten.

Fase 2: Verbeteren (dag 18 t/m 34)

In deze cyclus mag je bepaalde voedingsmiddelen – die niet toegelaten waren in de eerste cyclus – opnieuw eten. Er wordt meer concreet gewisseld tussen dagen uit fase 1 (waar het niet mocht) en dagen uit fase 2.
Tijdens deze dagen mag je een aantal voedingsmiddelen zoals bepaalde vleessoorten, granen, peulvruchten (erwten, bonen, …) en aardappelen opnieuw eten.

Net zoals bij fase 1 is ook sporten nog steeds belangrijk: minstens 17 minuten per dag dien je te bewegen of bij voorkeur intens te sporten.

Fase 3: Veranderen (dag 35 t/m 51)

In de derde cyclus is het de bedoeling dat je gezondere eetgewoontes aanleert. Er zal tijdens deze fase meer variatie in het voedingspatroon merkbaar zijn.

De focus blijft nog steeds liggen op eiwitrijke voeding en groenten, maar ook pasta, suikers en 1 alcoholisch drankje per dag zijn wel toegelaten.

Ook in deze fase is intensief sporten of bewegen nog steeds van belang.

Fase 4: Volharden (dag 52 tot levenslang)

Bij de vierde cyclus van het dieet is het eigenlijk de bedoeling dat je voor de rest van je leven een gezond voedingspatroon aanhoudt. Het uitgangspunt is dan ook dat je tijdens de weekdagen blijft leven volgens de regels uit fase 3 en dat je in het weekend zelf volledig mag kiezen wat je eet.

Fase 3 en 4 zijn belangrijk om het zogenaamde jojo-effect te vermijden, en om er voor te zorgen dat je voor de rest van je leven op streefgewicht blijft door het volgen van een gezonder eetpatroon. Indien je alsnog 2,5 kilo of meer zou bijkomen, dan wordt het advies gegeven om alsnog fase 2 van het dieet opnieuw te volgen.

Fase 4 (het volhouden) is dan ook het moeilijkste aspect aan het 17 dagen dieet (maar dat is het ook bij andere diëten). Het is dan ook geen slecht idee om bij de start van fase 4 begeleiding te zoeken zodat je steeds feedback krijgt op je eetgewoontes en er zeker van bent dat je alle nodige voedingsmiddelen binnen krijgt.

Het 17 –dagendieet werkboekje: nut?

Wat is het nut van het werkboek? In het werkboek worden nog meer tips en recepten gegeven die je helpen bij het volgen van dit dieet. Je kan er ook eigen ervaringen in noteren en lijstjes en tabellen raadplegen.

Het bijhouden van je eetgewoontes is bij elk dieet wel een aanrader. Het helpt je om meer bewust bezig te zijn met dat je dagelijks eet of drinkt. Wie enigszins een beetje met Excel overweg kan, heeft er zeker baat bij om dit bij te houden, net zoals de progressie in gewicht als de sportieve activiteiten die gedurende de dag werden gedaan. Dit werkboekje kan je zeker en alvast inspireren.

Voordelen en nadelen van het 17 dagendieet

Ook aan dit zijn zowel voordelen als nadelen verbonden. Omdat je tijdens de eerste fase vrij weinig calorieën eet, zal de kans dan ook groot zijn dat je 5 tot 6 kilogram zult afvallen. Veel water (minstens 2 liter per dag) of groene thee drinken om meer vet te verbranden zijn dan ook absoluut nodig.

De recepten uit het kookboek zijn wel redelijk eenvoudig en in het 17-dagendieet boek worden heel veel tips meegegeven die je moeten helpen om het dieet ook vol te houden.

Andere voordelen van het dieet zijn dan ook dat er veel variatie mogelijk is, dat er een nadruk wordt gelegd op bewegen en ook een visie is op lange termijn waarbij er wordt getracht om niet alleen voor een gezonder eetpatroon te zorgen, maar ook een gezondere levensstijl.

Er is ook voorzichtigheid nodig bij de eerste fase van het dieet en een aantal voorbeeldrecepten in latere fases. Je krijgt immers vrij weinig calorieën binnen en riskeert dan ook een tekort aan essentiële, gezonde voedingsstoffen. Neem dus geen risico en eet iets extra (gezond weliswaar!) als je echt te kampen hebt met een hongergevoel, futloosheid of koppijn.
Opteer dan liever voor een evenwichtig en gebalanceerd eiwitdieet als je hier snel hinder aan ondervindt.

Het dieet is niet geschikt voor mensen met diabetes en heeft uiteraard een naam gekregen die ook voor verwarring kan zorgen: de totale duurtijd van het dieet is immers geen 17 dagen. Ook niet alle stellingen zijn wetenschappelijk onderbouwd.

De vele nadelen wegen toch zwaar door op het 17 dagendieet, zelfs in de vierde fase is de calorie inname zeer laag, bevat de voeding veel cholesterol en bevat het ook niet alle nodige vezels en vitaminen die een mens nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Voor wie zich verder wil verdiepen in dit dieet (de lectuur kan zeer inspirerend werken), raden we onderstaande boeken aan: